Lenovo IdeaPad Yoga 11S
recenze

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Lepší než Tegra
7

Když Microsoft uvedl první verzi Windows 8, Lenovo bylo jedním z prvních výrobců, kteří oznámili první nová konvertibilní zařízení s tímto systémem. Byla to Yoga 13 s Windows 8 a Yoga 11 s Windows RT. Ale kvůli neúspěchu Windows RT Lenovo vydalo i novou Yogu 11S, která už běží na plnohodnotných Windows 8.

Koncept Yoga se vyznačuje svojí originalitou a univerzálností. Máte notebook a snadným přetočením displeje se z něj rázem stane tablet. Zařízení díky tomu získá na univerzálnosti a dokáže nahradit dvě zařízení. Spolu s notebooky Sony vyrábí Lenovo zřejmě v praxi nejpoužitelnější konvertibly. Námi testovaná Yoga 11S určitě dokáže nahradit notebook a tablet alespoň částečně, ale trpí i řadou neduhů.

oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Lenovo IdeaPad Yoga 11S není žádným prémiovým modelem, i když cenovka nejlépe vybavené varianty tomu hodně napovídá. V balení nalezneme nabíjecí adaptér a brožury, to je vše. Takové pouzdro by se u takového počítače hodilo, ale nu což, žijeme v době, kdy se šetří. Na druhou stranu konkurence v podobě Asusu nebo Aceru ke svým ultrabookům pouzdra dodává zdarma.

krabice a obsah balení

Technické parametry Lenovo IdeaPad Yoga 11S 59377349

Kompletní specifikace
Konstrukce298 × 204 × 17,4 mm, 1 350 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Core i7 3689Y, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Intel HD 4000
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor45 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 32 999 Kč

Design: inspirace knihou

Vzhledově vsadilo Lenovo na osvědčený knížkový design. Počítač v zavřeném stavu vypadá jako kniha a velikostně téměř kopíruje papír A4, přesné rozměry jsou 298 x 204 x 17,2 mm. Celkově se tak jedná o poměrně malý počítač, ale o relativně velký tablet.

Pohled na zavřený počítač

Použitými materiály pro výrobu jsou hliník a plast. Zatímco víko displeje a spodní strana základny jsou vyrobeny z hliníku, samotná základna je z plastu. To nic nemění na tom, že počítač vypadá zkrátka dobře a za zpracování se Lenovo také nemusí stydět . My jsme měli zapůjčenou oranžovou barevnou variantu, ale pokud by vám tato barva nevyhovovala, tak si můžete vybrat ještě stříbrnou.

Počítač ve stavu tabletu

Co se mi na počítači ale vůbec nelíbí, je jeho hmotnost, ta činí 1,35kg, což je na 11palcový ultrabook jednoduše hodně a v režimu tabletu působí počítač jako cihla. Nejoriginálnější na celém počítači je samozřejmě jeho originální Yoga konstrukce. Chcete si jen tak v posteli prohlížet internet nebo pustit YouTube video, nebo si číst ve vlaku? Režim notebooku pro mnohé situace není úplně praktický. Díky unikátní konstrukci stačí přetočit displej na druhou stranu a rázem se z noteboku stane tablet. Yoga ale má ještě další dva režimy – stan využijete například při prezentaci fotografií, stejně jako čtvrtý, prezentační, režim, kdy displej otočíte o zhruba 270 stupňů.

Režim stojnan

V režimu tabletu a prezentačním režimu leží základna klávesnicí směrem dolů, takže se klávesnice téměř dotýká stolu. Zde si musíte dát pozor, co na stole máte, protože nečistoty se vám v takovém případě mohou snadno nachytat do klávesnice. Každopádně po přetočení displeje o 360 stupňů se klávesnice deaktivuje a nelze na ni žádné tlačítko stisknout.

Režim stan

Zásadní rozdílem oproti notebookům s klasickou konstrukcí jsou atypické panty, které jsou plně otočné až o téměř 360 stupňů. Jejich pevnost je velmi dobrá, ale do budoucna jim nevěštím světlou budoucnost. U lehčí Yogy 11 s procesorem Tegra se už po půl roce panty poměrně viklají, a pokud budete displej často přetáčet, zřejmě se něčeho podobného dočkáte i zde. Potěší, že se nikde nic neprohýbá a vše drží tak jak má.

Bližší pohled na panty

Klávesnice: raději s lampičkou

Na počítači musím kladně zhodnotit klávesnici, na které se opravdu dobře píše, samozřejmě s ohledem na rozměry počítače. Nevýhodou však je, že není podsvícená a pokud si nepamatujete rozložení kláves, tak budete po tmě jen tápat. Klávesnice není vůbec hlučná, ale zařadil bych ji mezi ty nejtišší klávesnice, což je určitě výhodou. Numerický blok vzhledem k malým rozměrům samozřejmě chybí.

Klávesy na počítači

Jak už je dnes dobrým zvykem, na klávesách F1 – F12 jsou rozmístěny multimediální funkce. Můžete přes ně aktivovat režim v letadle, aktualizovat webovou stránku, či zavřít aplikaci. Zajímavé však je, že k jejich aktivaci nemusíte držet tlačítko Fn, jelikož jsou na klávesách umístěny jako primární, což hodnotím kladně, protože přeci jen většina uživatelů dnes klávesy F nepoužívá a spíše ocení právě rychlý přístup k různým zkratkám. Sekundární funkci pak obsadily klávesy F1 – F12, ke kterým se dostanete po stisku tlačítka Fn.

Touchpad: opět bez tlačítek

Počítač má také zabudovaný touchpad, který je klasickým clickpadem. Ten se povedl, jelikož se se dá snadno stisknout na celé ploše a je poměrně přesný. Samozřejmě je zabudována podpora gest Windows 8, takže můžete pomocí clickpadu přepínat aplikace nebo třeba vysunout Charm bar . Podpora více dotyků je samozřejmostí a hlasitost je poměrně příjemná.

Pohled na touchpad

Displej: tchaj-wanský neznámý

Počítač disponuje klasickým IPS displejem, který vyrábí společnost AU Optronics. Tato společnost není příliš známá, ale dodává panely do mnoha dnešních notebooků. Výrobce AU Optronics má výrobny u nás i na Slovensku, takže je klidně možné, že budete mít zrovna panel s nápisem „Made in Czech Republic“, my jsme to u testovaného kousku nezkoumali, protože bychom museli rozebrat celý počítač.

Pohled na displej

Rozlišení panelu je na dnešní dobu celkem nízké, činí pouhých 1 366 x 768 pixelů. Už i mnoho dnešních telefonů má vyšší rozlišení než tento počítač a je škoda, že Lenovo nepoužilo alespoň rozlišení s 1600 horizontálními body, když už ne FullHD. Pozorovací úhly i svítivost displeje jsou standardní ve srovnání s jinými IPS panely v této cenové relaci a nelze nic vytknout.

Nastavení displeje v systému

Displej je multidotykový a podporuje až 10 dotyků . Citlovost displeje je na výborné úrovni, nesetkal jsem se s problém, že by displej nereagoval. Podpora pera zcela chybí, což je sice škoda, ale při takto nízkém rozlišení není příliš velký problém stisknout i malé ovládací prvky na obrazovce v režimu klasické pracovní plochy. A i kdyby vám přesto přišla tlačítka v aplikacích na ploše malá, tak si je vždy můžete zvětšit. Kvůli dotykovému panelu je displej v lesklé povrchové úpravě.

Konektivita: nic překvapujícího

Pokud si pořídíte ultrabook, tak musíte počítat s malým počtem konektorů. Bohužel ani tento počítač není výjimkou. Nalezneme na něm 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, napájecí konektor, čtečku SD karet a audiokonektor Jack 3,5mm. Výbava je opravdu velmi chudá, na druhou stranu odpovídá výbavě dnešních ultrabooků, zejména těch menších. Zamrzí jen, že pouze jeden USB port je typu 3.0, Lenovo mohlo rychlejší technologií osadit rovnou oba dva.

Veškeré konektory na počítači

Komunikace: klasický průměr

Z pohledu bezdrátové konektivity počítač nijak nevystupuje ze zavedených standardů. Je přítomné WiFi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0, ale bohužel chybí podpora standardu 802.11ac. V počítači chybí NFC, GPS a ani 3G modul není přítomný. Tento fakt určitě nepotěší, jelikož chybějící modul omezuje celkovou mobilitu tohoto zařízení, které se vzhledem k velikosti bude častěji používat jako tablet, než třináctipalcové varianty. Citlivost WiFi musím hodnotit jako mírně podprůměrnou mezi ultrabooky. Jakmile se příliš vzdálíte od routeru, začne připojení vypadávat, a to i v místech, kde jiné ultrabooky ještě signál drží a surfovat lze bez problému.

Veškeré antény jsou umístěny v displeji

Fotoaparát: pouze webkamera

Počítač disponuje jedinou kamerou, která je umístěna nad displejem. Zcela nečekaně slouží k uskutečňování videohovorů a tvoření autoportrétů. Kvalita je celkem na dobré úrovni, samozřejmě, že jen za předpokladu dobrých světelných podmínek. Pokud se budete chtít vyfotit, či telefonovat s videem přes Skype v horších světelných podmínkách, tak se připravte na sníženou snímkovou frekvenci, ale oproti konkurenci je na tom Yoga 11S stále dobře.

fotografie z webkamery

Zvuk: Dolby v základu

O reprodukci zvuku se stará integrovaný zvukový čip Realtek, a na ten jsou napojené dva reproduktory, které mají slušný zvuk. Jsou obstojně hlasité, ale při vyšším stupni hlasitosti se ze zvuku vytrácí hloubky, což je zcela běžné u notebooků bez přídavného subwooferu. Zvukový výstup přes konektor Jack 3,5mm musím pochválit, protože oproti předchůdci nová Yoga 11s nepraská a nebzučí, což je při poslouchání čehokoliv velice nepříjemné. Zvuk lze dále upravovat pomocí ekvalizéru od Dolby, ale doporučuji jej vypnout, protože zvuk je poté mnohem lepší.

Reproduktory jsou umístěny na bocích počítače

Mikrofony počítače se nachází na přední straně, a jak množné číslo napovídá, tak jsou dva. Díky tomu je velmi dobrá citlivost a hlasitost zaznamenávaného zvuku je také na velice slušné úrovni. Pokud by vám ani přesto citlivost nedostačovala, tak ji můžete zvýšit, ačkoliv za cenu horší kvality.

Zabezpečení: opět bez Kensingtonu

Zabezpečení počítače je na standardní úrovni. Nalezneme v něm kodér TPM a pomocí BIOSu si můžete počítač zaheslovat. Bohužel chybí zámek Kensington, který zamezuje přemístění počítače bez svolení majitele. Využíván je především v obchodech, kde jsou vystavené notebooky nebo kancelářích, kam má přístup i veřejnost a hrozí nebezpečí krádeže.

Výkon: nejvýkonnější úsporný čip ze staré školy

Procesor: stále Ivy Bridge

V námi testované variantě počítače tiká procesor Intel Core i7-3689Y na frekvenci 1,5 GHz. Čip má snížený výkon, díky čemuž se snížila i hodnota vydávané tepelné energie. Oproti procesoru NVIDIA Tegra 3, který se nacházel v původním modelu Yoga 11, je Intel mnohonásobně výkonnější, ale bohužel tento čip v této konfiguraci nelze chladit pasivně a je potřeba ventilátor, který vyfukuje teplý vzduch ven.

Výdech chlazení je na zadní straně počítače

Výkon procesoru zcela dostačuje na kancelářskou práci, ale na nějaké náročné hraní zapomeňte, čip na to zkrátka nemá výkon. Díky podpoře technologie Turbo Boost se umí procesor automaticky přetaktovat, přičemž maximální frekvence činí 2,6Ghz. Architektura čipu je postarší Ivy Bridge, ale k dispozici jsou již i varianty s procesory Haswell.

Informace o procesoru

Hodnota kapacity operační paměti se u námi testovaného modelu zastavila na pěkných 8GB. Jedná se o typ DDR3 a pokud si koupíte model s nižší hodnotou RAM, tak nemusíte smutnit, jelikož jeden ze dvou slotů pro operační paměti je přístupný.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 1,53 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 10,02 fps

Grafika: Intel hraje první roli

Akceleraci grafického obsahu obstarává integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 4000, závratný výkon tedy nečekejte. Zahrajete si starší hry, ale tím to končí. Intel spíše zapracoval na akceleraci videí, která funguje na jedničku, videa zvládne čip přehrávat videa bez problému i v rozlišení FullHD.

Informace o grafickém adaptéru
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 6 FPS
Furmark v1.12.0.0 720p 3FPS / 225 bodů
Heaven Benchmark v2.5 2,6FPS / 66 bodů
Hry FPS
Crysis 3 7
Left 4 Dead 2 31

Úložný prostor: SSD a to je vše

Pro ukládání dat slouží 256GB SSD, přičemž si můžete pořídit i variantu s menším 128GB diskem. Rozhraní, přes které se disk připojuje k počítači, je mSATA 6Gb/s a výrobcem je Samsung. Přítomnost SSD tradičně znamená bleskové reakce systému a rychlý start, který trvá pouze 8 vteřin. Z režimu spánku se počítač probudí prakticky po 2 vteřinách, počítač je tak nastartovaný ve stejný moment, v jaký dokončíte pohyb otevření víka.

Testy disku

Hlasitost a teplota: přenosný radiátor

Jelikož procesory z řady Intel Core vyžadují aktivní chlazení, tak i v tomto počítači nalezneme ventilátor. Jeho hlasitost není v klidu příliš vysoká a chlazení je příjemně tiché. Při vysokém vytížení je počítač slyšet i v průměrně hlučné místnosti, a to může působit nepříjemně.

Teploty v klidu

Teplota počítače je i při kancelářské práci poměrně nepříjemná. Při psaní ve Wordu, poslouchání hudby a brouzdání na internetu ještě zvládnete mít počítač na klíně, ale jakmile jej více vytížíte, tak se připravte na solidní radiátor, který opravdu hodně topí.

Výdrž

U všech přenosných notebooků je podstatným parametrem výdrž při běhu na baterii. Výsledky tohoto počítače patří mezi ty horší. Může za to především baterie s nízkou kapacitou a starší architektura procesoru. K počítači bohužel nelze ani připojit další přídavnou baterii, rovněž ji nelze uživatelsky vyjmout nebo vyměnit.

Baterie je integrována v těle počítače

Při kancelářské práci s aktivní Wi-Fi zahrnující psaní ve Wordu a brouzdání po internetu udržela baterie počítač naživu 5 hodin a 16 minut, což je ještě slušná hodnota, ale mohla by být delší. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít aktivováno minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii 8 hodin a 34 minuty. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 4 hodiny a 53 minut.

Typ testu
Režim v letadle 8 hodin 34 minuty
Kancelářská práce 5 hodin 16 minut
Přehrávání videa 1080p 4 hodiny 53 minut

Operační systém: osmičky v základu

V počítači je předinstalovaný systém Windows 8, ale na rozdíl od Yogy 11 nedostanete zdarma Office, ty jsou součástí jen Windows RT a zdarma jsou také pro nové tablety. Lenovo do svých počítačů neinstaluje takové množství balastu jako většina výrobců a nic takového jako u Sony v podobě velké hromady her zde nenalezneme.

Snímky ze systému

Porovnání s Yogou 11

Konstrukčně vychází Yoga 11S ze svého ARMového bratříčka Yoga 11. Počítače se prakticky liší jen v použitém hardwaru, jinak jsou po vzhledové stránce téměř stejné. Rozdíl je pouze ve váze, kdy je Yoga 11S o nějakých 100 gramů těžší, mimo to je také o 1,6mm vyšší.

Velký rozdíl je ovšem v použitém operačním systému. Yoga 11 obsahuje Windows RT, ale Yoga 11S běží na plnohodnotných Windows 8. Rozdíl je patrný hned na první pohled a to především z pohledu rychlosti.

Procesory Intel jsou zkrátka výkonnější než NVIDIA Tegra 3 a i vyšší kapacita operační paměti přispívá k rychlejším reakcím systému. Model Yoga disponuje pouze eMMC pamětí, což je jen rychlá paměťová karta. Yoga 11S má standardní mSATA SSD, díky čemuž dosahuje vyšších přenosových rychlostí.

Záruka: pouze lokálně

Lenovo na své počítače řady IdeaPad neposkytuje celosvětovou záruku, ale pouze lokální. Pokud si tedy koupíte počítač v USA, budete jej moci opět reklamovat jen v USA. Řada ThinkPad tímto problémem netrpí a počítače z ní vyreklamujete všude.

Závěr

Lenovo IdeaPad Yoga 11S je určitě zajímavý ultrabook, který kombinuje dvě zařízení v jednom, ale ovšem za cenu určitých kompromisů. Hlavními mínusy tohoto zařízení vidím především ve špatném displeji s nízkým rozlišením, a také ve vyšší hmotnosti a nižší výdrži baterie, což jsou všechno poměrně zásadní vlastnosti.

Mezi konkurenty bych zařadil především Sony VAIO Duo 11, který sice není klasickým notebookem, ale dokáže jej nahradit. Rovněž nabídne neortodoxní konstrukci, která kombinuje ultrabook a tablet. Sony disponuje lepším displejem, podobným hardwarem a je za podobnou cenu. Vypadá trochu lépe, ale to je subjektivní názor.

Sony VAIO Duo 11

Dalším konkurentem je nový Sony VAIO Fit 11A multi-flip, jehož většího bratříčka jsme recenzovali zde. Oproti počítači Yoga 11S nabídne nižší výkon, ale není jej nutné chladit aktivně a výdrž je také mnohem lepší. Mimo to vypadá také hodnotněji.

Konkurovat se Lenovu snaží i ASUS Transformer Book T100, který má 10 palcový displej a rozebíratelnou konstrukci, ale má nižší výkon. Nicméně, jeho cena je více než o polovinu nižší, což z něj dělá zajímavého nepřímého konkurenta.

ASUS Transformer Book T100
Graf ceny produktu Lenovo IdeaPad Yoga 11s 59-392768 poskytuje server Heureka.cz
lenovo-ideapad-yoga-11s
Klady
  • Pěkný design
  • Originální konstrukce
  • Celkem solidní výkon
  • Dobrá klávesnice
  • Možnost rozšíření RAM
  • Univerzálnost zařízení
Zápory
  • Chybějící 3G modul
  • Slabší výdrž
  • Horší konektorová výbava
  • Nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
gps
Je notebook vybaven GPS modulem?
Pf
Google neznas ?
Def
Chceme vic kapitol!
Aljoša
Je pěkné, že recenzujete 11S, ale lepší by bylo recenzovat Yogy druhé generace, které Lenovo představilo v Las Vegas. To by možná bylo přínosnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze