Krize u Samsungu? Zisk mobilní divize se ve 4Q propadl o 60 %

35

Finanční zprávu v dnešních ranních hodinách vydal také jihokorejský Samsung. Dle výsledků se výrobce musí zamyslet nad dalším směřováním. Je sice stále ve velmi pěkném zisku, nicméně například mobilní divize se výrazně propadá.

Samsung logo

Samsung oznámil, že za 4. čtvrtletí roku 2014 dosáhl příjmů ve výší 48,6 miliard dolarů. Provozní zisk pak činí 4,87 miliard dolarů. Výsledky poukazují na pokles při meziročním srovnání. Za stejné období v roce 2013 Samsung registroval příjmy 54,8 miliard dolarů.

Kondice celé společnosti se samozřejmě promítla i do klíčové mobilní divize. Ta vykázala příjmy ve výši 24,3 miliard dolarů, přičemž provozní zisk dosáhl na hodnotu 1,8 miliard dolarů. Jde o poměrně výrazný pokles o 60 %, neboť provozní zisk za stejné období v roce 2013 činil 5,09 miliard dolarů. Navíc jsou i současné prodeje brány pozitivně, neboť jim hodně pomohl prodejní úspěch modelu Samsung Galaxy Note 4.

Mobilní divize údajně táhl Samsung Galaxy Note 4

Samsung očekává, že v roce 2015 bude opět růst. Pomoci by mu měly rozvojové trhy, jako je Čína nebo Indie. Zvýšené prodeje Samsung předpokládá i díky celosvětovému rozšiřování pokrytí sítěmi LTE. V letošním roce se Samsung zaměří také na modely z hodnotnějších materiálů, kdy již odstartoval řadu Galaxy A. Klíčovým modelem pak samozřejmě bude nová vlajková loď Galaxy S6.

Zdroje: global.samsungtomorrow.com

Diskuze ke článku
Kuba
Samsung sem moc v lásce neměl ale když vidím jak to s nim jde do kopru tak mu držím palce aby se z tohoto svrabu letos dostal, nechci vidět čínskou značku na prvním místě v prodejích a hlavně nechci aby Samsung dopadl jako Nokia.
Satai
Tak ted jeste uvidime, jak jim pomuze (pravdepodobny) rozchod s Qualcomem. IMO leda dolu.
smejko
ludom zacalo dochadzat ze samsungy su plastove zasekane galaxy sra*cky....denno denne sa stretavam so zalagovanymi galaaxy neco mojich kolegyn...hlavne ze im ho ten operator tak super odporucil...sa cudujem aka velka moze byt "zotrvacnost" predavat taketo shity na zaklade "janka ma pekny biely samsung, kupim si aj ja"
Zajo
Tomu se snad může divit jen vedení Samsungu. Už rok všude v diskuzích píšu, že jdou neomylně cestou Nokie. Ta si taky myslela, že je nesmrtelná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze