Konec otravným telefonátům: je tu Nevolejte.cz

54

Jistě to znáte. V tu nejnevhodnější chvíli vám zvoní telefon a po zvednutí zjistíte, že vám nějaký prodejce nabízí zboží, o které vůbec nestojíte, případně s vámi chce někdo vyplnit dotazník. Pokud s těmito telefonáty máte problém, tak je tu pro vás služba Nevolejte.cz, která umí tyto hovory blokovat. Tím ale její výhody nekončí.

Pokud jste nikdy po zvednutí neznámého čísla neslyšeli: „Hezký den, já jsem Karel Vomáčka ze společnosti VšeJeSuper a mám pro vás jedinečnou nabídku,“ tak jste skutečnými šťastlivci. Velmi výhodně si totiž můžete koupit věci, které vůbec nepotřebujete. Co třeba několik párů ponožek za skutečně „symbolickou cenu“ nebo holící strojek „v podstatě zdarma“. „Neholíte se? A co někdo z rodiny?“ Pan Vomáčka na druhé straně telefonu by vám to totiž skutečně chtěl prodat. A není se čemu divit – je to jeho práce.

A nejde jen o nabízení skvělých a výhodných produktů, které zaručeně musíte mít, ale nechybí ani nabídky nových tarifů či průzkumy společností, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Takové telefonáty vás s největší pravděpodobností naštvou, protože o ně nestojíte a už vůbec s nimi nechcete ztrácet čas. Někomu nedělá problém hovor rychle utnout. Nic vám přece nebrání prostě zmáčknout červené tlačítko. Jiní jsou buď trpělivější nebo jim to přijde hrubé, proto se s nabízejícím chvíli baví.

Nevolejte.cz - stop otravům!

Dovedu si představit, že se najdou tací, kterým tyto marketingové telefonáty nevadí nebo se v nich kvůli nějaké zvláštní úchylce vyžívají. Pro všechny ostatní je tu ale nyní řešení v podobě služby Nevolejte.cz pro Android.

Řekněte ne

Blokovat číslo si můžete velmi pravděpodobně sami v nastavení telefonu. Problém ovšem je, že vám většinou jedno číslo nevolá víckrát a hlavně jde pokaždé o jinou společnost. Zpětné blokování by tedy bylo krapet neefektivní. Řešení přináší aplikace a především služba Nevolejte.cz. Ta je dostupná pro operační systém Android (vyžaduje 2.2 a vyšší) a jejím základním úkolem je blokovat nevyžádané hovory. Tím to ale nekončí.

Nevolejte.cz funguje na bázi komunity. To znamená, že všichni uživatelé dohromady vytváří jednu databázi „otravů“ – tedy čísel, které se používají pro marketingové účely. Pokud se do služby přihlásíte nyní, tak se vám stáhne databáze nežádoucích čísel, které bude aplikace automaticky blokovat. V nastavení pak můžete přepínat mezi možnostmi blokování – v jednom případě vás aplikace upozorní, že jde o nežádoucí číslo, ale telefon stejně zvoní, nebo jdou hovory úplně odfiltrovat, takže ani nepoznáte, že se vám někdo snažil dovolat. Akorát tak v aplikaci, která zobrazuje historii provedených blokací.

Pokud se bude jednat o nové číslo, které ještě není v databázi, tak ho můžete přidat a pomoci tak v rozvoji. To můžete udělat několika způsoby. První je vybrat číslo přímo z historie volání, pak máte na výběr z kontaktů – říkáte si, kdo by si otravné číslo ukládal? Sám mám na SIM ještě několik čísel se jménem „NEBRAT!“, protože taková služba dříve neexistovala a můj stařičký dumbphone blokaci vůbec nepodporoval. A poslední možnost je ruční přidání čísla. Samozřejmě musíte vybrat důvod blokace.

Má to ale také nevýhodu. K seznamu blokací přístup nemáte a dokonce se může stát, že se tam dostane číslo, se kterým problém nemáte. Já jsem například zjistil, že se na listu nachází kontakt, ze kterého se mnou běžně komunikuje operátor. A to ne při nabízení produktů, ale upravování stávajících služeb a podobně. Jednoduše řečeno: jde o telefonát, který bych nezařadil na seznam nevyžádaných. Pokud aplikaci využíváte, tak vkládáte důvěru ve správce, že je seznam v pořádku. A to v tomto případě nemusí být úplně průhledné. Škoda je, že nemůžete vytvořit žádný white-list, kde byste si blokovaná čísla mohli odblokovat. Oprava: White-list existuje. Jakmile se vám příchozí hovor zablokuje, tak ho stačí v přehledu chvíli podržet a v kontextové nabídce vybrat odblokování, čímž se číslo odblokuje pouze pro vás.

Premium

Aplikaci si stáhnete zcela zdarma a ani vás nebude obtěžovat nějakými reklamami. Z tohoto pohledu vypadá skutečně jako důvěryhodná služba. Zádrhelem by mohla být premium verze. To však jen na první pohled, protože ta je také zcela zdarma. Vyžaduje po vás akorát trochu aktivity. Stačí splnit tři úkoly a aplikace se vám otevře ve vylepšené verzi.

Prvním úkolem je nahlásit alespoň jedno nežádoucí číslo. Dále musíte aplikaci sdílet přes Facebook nebo po blokaci dvou hovorů jí dát kladné hodnocení na Google Play. Poslední podmínkou je sdílení odkazu na službu někde na webu (vyjma sociálních sítí). Pokud tyto úkoly splníte, tak získáte možnost blokovat SMS z nežádoucích čísel, případně volání ze všech čísel, které nemáte v kontaktech. Nakonec to je také automatická aktualizace černé listiny (běžně ji musíte aktualizovat ručně), a také možnost blokovat hovory jen v noci a o víkendech.

Nevolejte.cz - stop otravům!

Nejen pro Android

Kromě aplikace, která vám blokuje hovory, nabízí Nevolejte.cz další službu. Ta se neomezuje na žádný operační systém a funguje doslova jako služba. Snahou tvůrců je vybudovat veliký a funkční registr uživatelů, kteří si nepřejí být kontaktováni za účelem marketingových hovorů. Snahou je získat takovou sílu, aby call centra nejprve musela projít seznam, zda se tam číslo nenachází.

Zákon o elektronických komunikacích sice říká, že tyto společnosti nesmí obtěžovat lidi, kteří si to nepřejí (asi jako když si na schránku nalepíte, že nechcete reklamu), ale problém je právě v tom, že operátoři často nemají šanci zjistit, zda o to stojíte nebo ne. Zde není žádná schránka, na kterou byste si nalepili jasné a viditelné „ne“. A právě registr Nevolejte.cz by rád tuto mezeru zaplnil. A zaregistrovat se do něj můžete prostřednictvím webu, nezávisle na vaší platformě.

Druhá strana mince

Vše má ale dvě strany mince. Z té jedné jste to vy, kdo je otravován nedůležitým hovorem. Přijdete kvůli tomu o minutu času a jistě vám to zkazí den. Na druhé straně ale sedí člověk, který je u té společnosti prostě zaměstnán a má za úkol vám zavolat. A pokud už se vám dovolá, tak je na vás, jak se k němu zachováte. Úplně nejlepší by mohlo být zdvořilé odmítnutí a položení telefonu. Vztek a nadávky určitě nemají smysl.

Další možností je právě nainstalování této aplikace, která vám takové rozhodování může ušetřit. Určitě se také vyplatí dětem nebo seniorům, kteří se mohou snadno nechat zlákat na nabídky prodejců. Možná ještě zajímavější, než aplikace, je budovaný registr. Pokud se autorům podaří prosadit jeho fungování, tak bychom mohli získat účinný štít proti praktikám marketingových telefonistů. Začít můžete třeba tím, že se do něj zaregistrujete.

Stáhnout Nevolejte.cz - stop otravům!

Google Play (zdarma)

Zdroje: nevolejte.cz, portal.gov.cz

Diskuze ke článku
Petr
Podle mě nepoužitelné, protože polointeligentní lidi tam budou dávat čísla (jak už bylo řečeno) všeho možného, protože je to zrovna otravuje (operátora atd). Už jen čekám, kdy tam někdo nacpe čísla svojí konkurence. To by muselo fungovat tak, že si třeba mohu vybrat, aby se blokovalo číslo jen pokud ho nahlásí třeba alespoň 20 lidí a ještě zavést kategorie, že chci blokovat třeba jen nabízeče finančních služeb, průzkumy apod.
Martin Kalný
Martin Kalný
super nápad :) bohužel ale většina seniorů nemá telefon s androidem no :/
Velda
Aha, takže aplikace je důvěryhodná, když nemá reklamy a premium verze není problém, když je zdarma, ano? :-D
To je typické myšlení Androiďáka...? Snad ne. Pokud pominu, že je to kravina, tvrzení postavené na hlavu, tak není důvěryhodnější aplikace, kde vím, že vydělává na reklamách, nebo na premium verze, spíše než když nevím na čem vydělává?

Nebo si snad myslíte, že to někdo vytvořil zadarmo z dobré vůle? :-)))
Václav Nováček
Václav Nováček
Na tohle už delší dobu používám app KdoVolal, kde se mi hned ukáže o koho se jedná a popis na základě předchozích zkušeností uživatelů, takže není třeba ani hovor zvedat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze