Sony Ericsson po deseti letech končí, bude pouze Sony

27

A je to tady. Jedna z největších zpráv v tomto roce ve světě mobilů. Společný švédsko-japonský joint-venture projekt Sony Ericsson po více než 10 letech od svého založení končí. Nově bude 100% vlastníkem akcií pouze společnost Sony, která od Ericssonu odkoupí jeho podíl.

Tip: přečtěte si také článek - Sony Ericssonu se začíná dařit, vyrábět bude jen smartphony

Společnost Sony Ericsson byla založena jako joint-venture projekt japonského multimediálního gigantu Sony a švédského výrobce síťových technologií Ericsson. Společnost byla založena jako joint-venture (50% podíly obou společností) v roce 2001, tedy před 10 lety. Dnes ráno po dlouhodobých spekulacích společnost prostřednictvím krátké tiskové zprávy světu oznámila, že 50% podíl švédského Ericssonu ve firmě odkupuje Sony a stává se tak 100% vlastníkem společnosti. Důvodem pro tuto transakci je údajně snaha Sony začlenit smartphony do svého širokého portfolia domácí spotřební elektroniky kterou vyrábí, tedy mezi tablety, televize (Bravia), osobních počítače, fotoaparáty (Cyber-Shot), Hudební přehrávače (Walkman) nebo třeba herní konzole (PlayStation). Transakce také Sony pomůže s řešením problémů vznikajících kolem duševního vlastnictví, tedy patentů a licenčních dohod.

Cena, za kterou Sony odkoupilo 50% podíl Ericssonu byla 1,05 miliardy euro, tedy cca 26 miliard korun.Transakce je logickým strategickým krokem, který bere v úvahu oboustranný pozitivní dopad tohoto kroku na trh. To znamená, že pro Ericsson, jako pro předního světového výrobce světových síťových a telekomunikačních služeb již výroba mobilních telefonů nebyla prioritou a zbytečně zaměstnávala pracovníky, kteří se jinak mohli věnovat právě vývoji telekomunikačních síťových řešení. Nově se tak bude Ericsson soustředit právě pouze na tuto svoji činnost.

Co na to Sony?

"Tato akvizice má smysl jak pro Sony tak i pro Ericsson, a bude dobrým krokem hlavně pro spotřebitele. Nyní můžeme rychleji a ve větší míře nabízet spotřebitelům chytré telefony, notebooky, tablety a televizory, které můžeme bez problémů navzájem propojit v jeden velký ekosystém, a otevřít tak "nové světy online zábavy". To zahrnuje například náš uznávaný systém herních služeb PlayStation Network a také Sony Entertainment Network, "říká Sir Howard Stringer, předseda představenstva, generální ředitel a prezident společnosti Sony. Stringer také poznamenal, že díky akvizici si Sony může v plné míře dovolit velmi výrazně zvýšit provozní efektivitu a rozvinout aktivity, které Sony zkrátka umí."Můžeme lidem pomoci zlepšit dostupnost veškerého našeho obsahu - od filmů přes hudbu až po hry - prostřednictvím mnoha našich zařízení, tak jako toho nikdo jiný není schopen."

A co na to Ericsson?

"Před deseti lety, kdy jsme založili společný podnik, který spojil oblíbené spotřební zboží značky Sony s telekomunikačními a technologickými znalostmi společnosti Ericsson. Byl to perfektní způsob vývoje mobilních telefonů. Dnes je stejně tak logický krok Sony, které se rozhodlo získat náš 50% podíl ve společnosti Sony Ericsson. Díky tomu se stane součástí jeho široké škály spotřebních zařízení, a my se nyní se budeme moci lépe soustředit na zlepšení našich aktivit v oblasti připojení, síťové infrastruktury a podobně. Díky našemu špičkovému patentovému portfoliu můžeme zrealizovat naši ideu skutečně propojeného světa "uvedl Hans Vestberg, prezident a CEO společnosti Ericsson.

Jak to bylo na začátku a co bude dál...

Sony Ericsson oficiálně zahájil svou činnost 1. října 2001. Po úspěšném uvedení několika zajímavých přístrojů se firma stala lídrem na trhu ve vývoji nových funkcí mobilních telefonů prostřednictvím integrace silných produktů Sony a telekomunikačních technologií Ericssonu. Většina z vás si jistě s nostalgií vzpomene na některé příslušníky hudební řady Walkman nebo řady fotomobilů Cyber-shot.

Zleva: Sony Ericsson T68i, T610i, P1i, P910i, P990i

S úspěšným vstupem na trh dnes již legendárního modelu v historii firmy P1i se Symbianem UIQ 3.0 v roce 2007 se Sony Ericsson brzy usadil v segmentu smartphonů. V poslední době společnost úspěšně přechází na smartphony se systémem Google Android řady Xperia. Na konci třetího čtvrtletí roku 2011, měl Sony Ericsson podíl na celkovém počtu zařízení s tímto perspektivním systémem 11%. Výroba smartphonů představuje 80 procent společnosti a v příštím roce chce Sony Ericsson (nebo nově pouze Sony) zcela opustit výrobu "hloupých" telefonů.

Zleva: Sony Ericsson K750i, K800i, W200i, K510i, K850i, W595, C905

Kdy přijdou mobily Sony?

Otázkou nyní zůstává, zda, nebo spíše kdy dojde na změnu názvu na telefonech ze Sony Ericssonu na Sony. Konkrétní kroky a termíny bychom se měli dozvědět v nadcházejících dnech a týdnech. Na závěr dnešního článku se ještě podívejte na některé z legendárních mobilních telefonů, které Sony Ericsson za 10 let své historie uvedl na trh. Fotografie neleznete před i za tímto odstavcem. Byli jste a nebo jste stále vlastníkem některého z nich či úplně jiného modelu legendární značky? Podělte se s námi o své zkušenosti a zážitky s těmito přístroji v diskuzi pod tímto článkem.

Zleva: Sony Ericsson W995, Xperia X1, Satio, Vivaz, Xperia X10, Xperia X8, Xperia X10 mini pro, Xperia Play, Xperia mini a Xperia pro

Zdroje: engadget.com, wmpoweruser.com

Diskuze ke článku
Pepa
Me to mrzi, pac ja zacinal na Ericssonech a az pak logicky presel na Sony Ericssony... Jejich mobily se mi vzdy libily. V posledni dobe mam vsak ale pocit, ze ty Xperky jsou vice Sony, nez Ericsson, takze to chapu, ale i tak bych radsi videl na displejem napsano: Sony Ericsson, ne pouze SONY s tim osklivym fontem... No uvidime, jak se to bude dal vyvijet, ale asi pak bude muj dalsi telefon SONY, protoze Nokia a ti ostatni jdou uplne mimo me....
xsarahdi
ŠKODA...ale lepšie akoby to mal kúpiť nejaký Číňan .... Dúfam,že to bude pravda a najnovšie technológie od Sony budú čo najrýchlejšie nadsadené do mobilov...

kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ...;-)
xsarahdi
David:
o čo ti ide???
xsarahdi
Ja mám ešte ako záložný PRVÝ SONYERICSSON T68i a T610i .... nádherné kúsky HW a funkčné doteraz(iba na T610i odišiel mikrofón) ale inak držia baterku ešte 3 dni v pohode...si pamätám keď stáli okolo 18000 korún...:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze