Kazam Thunder2 5.0
recenze

Kazam Thunder2 5.0

Hromový úder, nebo zklamání?

Prosadit se na dnešním přeplněném trhu s mobily není nic jednoduchého. Ještě složitější je to v případě přístroje, který běží na Androidu a cenou i výbavou spadá do střední třídy. Britský nováček Kazam se ale snaží zaujmout nejenom samotným přístrojem, ale i doplňkovými službami, mezi které patří například výměna displeje nebo vzdálená technická pomoc.

Má vůbec další značka na trhu s mobily šanci? Tento problém přenecháme k řešení neviditelné ruce trhu a raději se podíváme na samotný přístroj, se kterým se o to společnost Kazam bude snažit. Její portfolio je řádně rozmanité: máme tu obrněné přístroje Thunder 340R a Life R5 anebo zajímavou funkci televize v mobilu u modelu TV 4.5. Thunder2 5.0 nic takového neumí, je to klasický přístroj s Androidem, jakých jsou v obchodech plné regály a ještě plnější sklady. Bude mít i přesto šanci na úspěch při ceně 5 600 korun?

Kazam Thunder2 5.0 – videopohled

Technické parametry KAZAM Thunder2 5.0

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 72,5 × 9,2 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 5 699 Kč

Obsah balení

Prostá bílá krabice obsahuje jen sluchátka, nabíječku a datový kabel. Vše v bílé variantě, stejně jako telefon. Na českém trhu pak můžete narazit ještě na černé barevné podání.

KAZAM Thunder2 5.0

Design a konstrukce: nudný, ale solidní

U tohoto přístroje opravdu nějaké překvapení nečekejte. Bílá placka moc inovací nepobrala a snadno si ji spletete s telefony jiných značek. Oproti plastové konkurenci ale přeci jen potěší odlišením v podobě elegantního kovového rámu, který hned telefonu dodá na hodnotnosti. Čelní strana samozřejmě patří rozměrnému displeji, nad ním se nachází tenká kovová mřížka reproduktoru, vedle něj jsou čidla blízkosti, jasu a také čelní videokamera. Nezapomnělo se ani na notifikační diodu, která v klidovém stavu splývá s plastem rámujícím displej.

Tento plast není čistě bílý, ale zdobí jej tečkovaný vzor. Do něho jsou zasazené i senzory suplující trojici tlačítek pod displejem. Vlevo je to klávesa pro vstup do menu, napravo pak tlačítko zpět. Tlačítka jsou podsvícená, a to dokonce ve dvou úrovních. Při stisku volitelně vibrují.

Papírová krabice ani první shledání žádné překvapení nepřináší.

Kolem boků se táhne poctivý kovový rám v matné úpravě. Při úchopu chladí v dlaních a také má poměrně ostré hrany, i když to není nic nepříjemného. Může to ale za poněkud vyšší hmotnost telefonu (147 g) , než jakou byste vzhledem k rozměrům očekávali, ale také luxusnější vzhled, než bývá v této cenové kategorii obvyklý.

Tlačítky je osazen pouze pravý bok. Skoro úplně nahoře je vypínač, pod ním ovládání hlasitosti. Osobně bych si obojí dokázal představit posunuté o něco více dolů, takto se na tlačítka musíte natahovat, a to není ideální. Dál toho na hranách už moc nenajdeme, jen obligátní 3,5mm jack nahoře a microUSB konektor dole.

Kovová obruč dodává telefonu na solidnosti. Zbytek je obyčejný plast.

Záda telefonu pak tvoří tenká plastová skořepina. Bohužel to, co vypadá jako jemné vroubkování, je pouze natištěný vzor, a tak tenký plastový výlisek s lesklou úpravou rád klouže ve zpocených rukou.

Pod krytem je to klasika: čočka fotoaparátu, přisvětlovací dioda a trojice slotů. První SIM karta má už dnes poměrně neobvyklou plnou velikost, druhá SIM je microSIM a do třetice microSD karta. Ke všem třem se dostanete až po vyjmutí baterie. Úplně dole se pak nachází hlasitý reproduktor.

Skořepina drží na zádech telefonu díky masivním háčkům. Chce to docela sílu je všechny nacvaknout na své místo, ale pak telefon působí velmi solidním a pevným dojmem. To znamená, že se ani při tlaku neprohýbá nebo nevrže. V tomto ohledu nepřináší nová značka žádné nepříjemné překvapení.

Displej: jasný kousek

Displej s úhlopříčkou 5 palců má rozlišení 1280 × 720 bodů a používá technologii IPS. Pokud tedy nemusíte mít nezbytně nutně v telefonu FullHD zobrazovač, tento vám pohodlně postačí. Navíc v dané cenové relaci není HD rozhodně stále běžné a řada výrobců nabízí hrubší displeje.

I když papírově vypadá slušně, ve srovnání s ostatními podobnými displeji se mi zdálo, že při pohledu ze stran (asi od úhlu 45°) mění odstíny barev o trochu více. Všimnete si toho ale jen při přímém srovnání a v praxi to nijak nevadí. Naopak potěší poměrně vysoký jas: tam kde mám obvykle nastavenou stupnici do poloviny, mi tentokrát stačila třetina. Čitelnost na slunci je tak velmi dobrá a čidlo okolního světla funguje bez problémů.

Displej při pohledu z boku poměrně rychle ztrácí své vlastnosti.

V menu displeje pak najdeme ještě docela neobvyklou položku nastavení barevné teploty. V pěti krocích si tak můžete vybrat, zda chcete mít displej neutrální, spíše „domodra“ anebo spíše „dožluta“. Změny jsou to ovšem velmi nepatrné.

Nastavení barevné teploty.

Když už mluvíme o displeji, nemůžeme nezmínit fakt, že Kazam nabízí první výměnu displeje zdarma. Pokud se vám tedy displej rozbije, což je při pádech telefonů celkem běžné, nemusíte zoufat. Přesný postup je popsán zde, v praxi záleží, jak moc přísně bude firma posuzovat nárok na tuto službu. Soudě dle toho, kolik lidí s rozbitým displejem potkávám, to je ale bezesporu zajímavá nabídka.

Zvuk: bez připomínek

Zvuk při telefonování je čistý a jasný, hlasitost dostatečná. V rámci možností hraje dobře i zadní reproduktor, i když nezapře, že je na všechno sám a při vyšších hlasitostech mu snadno dojde dech. Sluchátka bych, i přes jejich solidní vzhled, raději doporučil vyměnit za jiná, ta přiložená mají velmi nevýrazný a zastřený projev. V menu se sice nachází položka BesAudEnh pro vylepšení zvuku, ale nelze říci, že by se její aktivace jakkoli projevila.

KAZAM Thunder2 5.0

Baterie a výdrž: slabší kousek

Baterie přístroje používá technologii Li-Ion a má kapacitu 2 000 mAh. Pokud se v mobilních telefon vyznáte, pak už asi dobře víte, že s něčím takovým se v kombinaci s velkým HD displejem nějakých rekordních hodnot nedočkáte. Telefony s pětipalcovou úhlopříčkou se pomalu dostávají k hodnotám o polovinu větší, takže ani tady to nebude žádná sláva.

Navíc jak jsme vzpomenuli v úvodu, displej září poměrně jasně. Stačí tedy nerozvážně nastavit jas na trochu vyšší hodnotu a procenta baterie budou doslova mizet před očima. Stále se sice jedná o telefon, který by při běžném používání měl vydržet alespoň jeden den, ale jistota, že se tak stane, je u tohoto přístroje docela slabá, a tak patří výdrž na baterii k největším slabinám tohoto přístroje. Jednoduše řečeno, při průměrném používání se dožije večera, více od něj ale nečekejte.

Mód šetření energií je jen velmi prostý, určitě by zde našel využití lepší.

To potvrzuje i náš redakční test výdrže, při němž je od plného nabití až do vypnutí přehráváno streamované video s poloviční hodnotou jasu a poloviční úrovní hlasitosti ve sluchátcích. Než se Kazam Thunder2 5.0 vypnul, trvalo to v průměru pouze 306 minut. Při srovnání s dalšími podobnými přístroji nejde sice o nejhorší hodnotu, ale rozhodně ji můžeme označit jako podprůměrnou. Opětovné nabití na 80 % kapacity pak trvalo dvě a čtvrt hodiny, na 100 % si počkejte ještě dalších 55 minut.

Hardware a výkon: šetřilo se na pamětech

Telefon tohoto druhu si asi nikdo nekupuje, aby s ním trhal rekordy ve výkonu. Pokud patříte do této skupiny běžných uživatelů, postačí vám informace, že výkon je vzhledem k operačnímu systému i aplikacím dostatečný, nikde se nic nezasekává ani nezpomaluje.

Pokud vás zajímá víc, zde je pár technických údajů. Přístroj pohání čipset MediaTek MT6582. To znamená čtyři jádra na frekvenci 1 300 MHz a grafický akcelerátor ARM Mali-400. Není to tak obvyklá kombinace jako Snapdragon, ale není mít třeba obavy, že by nějak zaostávala. Na zkoušku jsem nainstaloval a spustil například hru Asphalt 8 během hraní jsem nenarazil na žádný problém.

Slabou interní paměť zachraňuje možnost přesunu na microSD kartu.

Velikost RAM 1 GB je dostačující, ale žádné velké vyskakování to nedovoluje. Po zapnutí je zabráno asi 360 MB a 620 MB je ještě volných. Stejně se šetřilo i na vnitřní paměti: 4 GB jsou rovněž podprůměrná hodnota, kterou však zachraňuje slot pro paměťové karty. Po startu je uživateli přístupno 2,3 GB, asi 400 MB už je zabráno předinstalovanými aplikacemi. Naštěstí systém nijak nebrání přesouvání aplikací na paměťovou kartu.

KAZAM Thunder2 5.0

Operační systém a uživatelské prostředí: potřeboval tady někdo pomoct?

Různé uživatelské nadstavby se snaží operační systém vylepšit, ale výsledkem nezřídka kdy bývá neúměrně vysoké nároky na hardware, což by mohlo být u kompromisního přístroje smrtící. Zde naštěstí sáhl výrobce po téměř čistém Androidu, konkrétně jeho, bohužel starší, verzi 4.2.2 Jelly Bean. V době psaní recenze nebyla k dispozici aktualizace na vyšší verzi a kdo ví, jestli se jí kdy přístroje dočkají.

Uživatelské prostředí je stále notoricky stejné, naštěstí si jej lze změnit k nepoznání.

Popisovat dokola uzamykací obrazovku, hlavní menu nebo notifikační centrum nemá příliš smysl, zaměříme se jen na pár odlišných nabídek v menu nastavení. Jde například o Zvukové profily. Ty se ale nedají nijak nastavit, a tak pokud ne nespokojíte s jejich podobou, máte smůlu. Někdo by také mohl ocenit možnost naplánovat si zapínání a vypínání telefonu v určené dny a určený čas a obejít tak například vlastnost Androidu, kdy vás vypnutý telefon nevzbudí a přitom v noci ušetřit baterii.

V menu se však nachází jedna aplikace, kterou se Kazam chlubí a která je svým způsobem unikátní – Kazam Rescue. V podstatě jde o jakousi formu vzdáleného přístupu. V případě, že máte s telefonem nějaký problém, se kterým si nevíte rady, kontaktujete technickou podporu a do aplikace v telefonu zadáte PIN, který vám sdělí konzultant na zákaznické lince. Ten pak dostane přístup k telefonu a pokusí se v něm problém vyřešit.

Úvodní obrazovka Kazam Rescue.

Fotoaparát a videokamera: kompakt raději neprodávejte

Fotoaparát slibuje 13 Mpx s podporou FullHD videa. Vypadá to jako silná kombinace a tak se pojďme podívat, jak to celé funguje dohromady.

Kvalita snímků nás nijak nepřesvědčila. Snímky sice mají vysoké rozlišení, ale trpí všemožnými neduhy typickými pro levnější fotomobily. Jde zejména o nepřesné ostření, které je navíc docela pomalé, na drobných kresbách je patrná výrazná komprese snímku a snímky s rozdílnými hodnotami expozice jsou buď tmavé, nebo naopak příliš světlé.

Fotografie z telefonu trpí spoustou neduhů.

Video nevypadá už tak špatně, tedy pokud s ním budete natáčet za dobrých světelných podmínek pokud možno scény, kde se bude ostřit na nekonečno. Ovšem i tady lze mít výhradu: ačkoli telefon slibuje FullHD nahrávání, i při zkoušení všech možných nastavení jsem z něj dostal akorát video s rozlišením 1280 × 720 pixelů. Ničemu to ale zásadně nevadí.

Kazam Thunder2 5.0 – testovací video, 720p

Dobrému pocitu z fotografování nepomáhá ani velmi prosté prostředí fotoaparátu, které umí jiní výrobci pojmout daleko lepším způsobem. Také mi vadilo neustálé náhodné stiskávání senzorových tlačítek pravou rukou, anebo prsty levé ruky zasahující před objektiv, který je příliš u kraje.

Prostředí fotoaparátu.

Přední kamera má vysoké rozlišení 5 Mpx, ale její kvalita není také nikterak přesvědčivá, výsledky se zařadí do „selfie“ průměru.

Obrázek z předního fotoaparátu. Pět megapixelů je naprosto zbytečná hodnota.

Podtrženo sečteno, fotografovat přístroj sice umí, ale to je asi tak všechno. Jestli tuto činnost využijete jen občas, nemusí to být překážka. Pokud se ovšem snažíte mobilem nahradit fotoaparát, tento vám jenom přidělá vrásky na čele.

KAZAM Thunder2 5.0

Multimediální funkce: kde nic tu nic

Procházení menu a hledání multimediálních funkcí můžeme odbýt docela rychle. Telefon tuto oblast totiž s úspěchem ignoruje. Když budete chtít, můžete si jej vybavit podařenými aplikacemi pro Android, ale výrobce cílí tento přístroj na jinou cílovou skupinu.

Pokud nechcete spoléhat na to, co dodá Google, budete muset u multimédií instalovat.

V základu tak pro přehrávání hudby slouží Hudba Play, přehrávač videa zvládne jen naprostý základ, ale k dispozici je FM rádio. To hraje jen s připojenými sluchátky, umí RDS a také z něj lze nahrávat.

Telefonování a zprávy, organizační funkce: jen základ

V podobném duchu můžeme pokračovat i nabídky dalších funkcí. Kazam nechává softwarovou obsluhu nejrůznějších funkcí na Androidu. Setkáte se tak s jednoduchým dialerem, službou pro zprávy nebo kalendářem od Googlu. Může to velmi dobře stačit a pokud ne, máte více než širokou nabídku aplikací třetích stran.

Prostředí telefonu a seznamu kontaktů.

Telefon zvládne pracovat se dvěma SIM kartami. I zde je všechno stejné jako u ostatních telefonů s Androidem – pouze první karta zvládá 3G sítě a v menu si pak můžete nastavit, jaká SIMka má obsluhovat zprávy, jaká hovory anebo je individuálně přiřadit konkrétním telefonním číslům.

I klávesnici samotnou má plně v režii Google, opět to ale znamená, že nejspíše nebudete nespokojeni. Klávesnice totiž obsahuje velké množství nastavení, umí predikci slov a umí rovněž psaní postupným tažením po jednotlivých písmenech.

Zprávy a bohaté možnosti nastavení klávesnice.

GPS a navigace: chybí Glonass

V telefonu najdeme pouze určování pomocí satelitů GPS anebo se lze spolehnout na určení polohy Google. Díky A-GPS je nalezení satelitů rychlé a přesnost vysoká, i když obzvláště náročným uživatelům by mohla chybět schopnost sledovat ruské satelity Glonass.

Google Mapy.

Datové funkce a konektivita: žádný rychlík

I když se funkce LTE usilovně rozrůstají i v české kotlině a stejně tak se tato funkce objevuje i v levnějších telefonech, u tohoto přístroje se tak neděje. Bylo by ostatně překvapení, kdyby ano, protože mobil se nijak nesnaží oslnit svými hardwarovými parametry.

Konektory jsou na telefonu jen ty nejnutnější, stejně tak můžeme mluvit o datové výbavě.

Stejné je to i u dalších technologií, které se starají o komunikaci s okolím. Bluetooth je sice ve verzi 4.0, ale Wi-Fi umí jen standardy b/g/n, NFC chybí úplně. Stejně tak zapomeňte na nějaké pokročilé funkce microUSB konektoru, umí jen prostý přenos prostřednictvím MTP. Tento Kazam zkrátka není žádný telefon pro technické nadšence, spíše cílí na ty, kteří se v technice zas tak moc neorientují.

KAZAM Thunder2 5.0

Hodnocení a závěr: pro méně náročné uživatele

Pokud jste celou recenzi dočetli až sem, nejspíše vám v hlavě také krystalizuje myšlenka na typického uživatele takovéhoto telefonu. Bude se patrně jednat o někoho méně náročného, kdo ale ocení solidní fyzické zpracování s elegantním kovovým rámem a velký, dobře čitelný displej. Že mobil špatně fotí si nejspíše ani nevšimnou, zato velice ocení případnou výměnu displeje anebo vzdálenou pomoc.

Pokud je naopak vašim cílem nainstalovat do mobilu co nejvíce aplikací, her a naplno využívat všechny jeho funkce, velice brzy narazíte na limity, jako je malá paměť nebo nízká kapacita baterie. Konkurence v tomto segmentu trhu je více než dostatečná, a tak za stejné peníze jinde určitě dostanete více.

Konkurence

Podívejme se, jaké další Dual SIM přístroje s Androidem a pětipalcovou obrazovkou můžete pořídit za cenu pěti až šesti tisíc.

Velmi podobné parametry jako Kazam má i Prestigio MultiPhone 5508 DUO. Ve své cenové třídě však nabídne neobvyklý osmijádrový procesor. To vše za cenu těsně pod šest tisíc.

Prestigio MultiPhone 5508 DUO

Acer Liquid E3 Duo zaujme především 4,7palcovým IPS displejem s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a také 13Mpx fotoaparátem. Spolehnout se můžete na čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz, paměť RAM se zastavila na hodnotě 1 GB. Zajímavostí je pak přisvětlovací LED dioda, která sekunduje přední kamerce pro videohovory. Cena je necelých pět tisíc.

Acer Liquid E3

Alcatel One Touch Idol X je pětipalcové zařízení se čtyřjádrovým procesorem MediaTek 6589T s titanovým rámem a 13megapixelovým fotoaparátem. K dispozici je pouze 13GB interní paměť. Dá se pořídit od šesti tisíc.

Alcatel One Touch Idol X

Cenově dostupnější tabletofon LG G Pro Lite Dual nabízí 5,5palcový displej s poměrně nízkým rozlišením. Prostředí obstarává Android 4.1 Jelly Bean a běh zajišťuje dvoujádrový procesor MediaTek. V obchodech startuje za cenu okolo 5 tisíc.

LG G Pro Lite Dual.
kazam-thunder2-50
Klady
  • doplňkové služby
  • solidní konstrukce
  • jasný displej
Zápory
  • podprůměrný fotoaparát
  • slabá baterie
  • málo paměti
Diskuze ke článku
Martin Podval
Martin Podval
Nemohli byste spis prosim zrecenzovat Jiayu G4S, podle vsech diskuzi to vypada ze je to nejlepsi "cinsky" telefon.
Filip
Já bych do konkurence rozhodně zařadil například takový Huawei G700, který se prodává za ještě nižší cenu a má navíc 2 GB RAM a 8 GB vnitřní paměť.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Oproti jiným recenzím mi zde chybí nějaké výsledky benchmarků a nějaká zmínka o plynulosti prostředí.
grande
Tohle si nekdo koupi, kdyz prakticky za stejnou cenu tu jsou radove lepsi volby (napr. S3 Neo), nebo za vyrazne nizsi cenu rovnez lepsi stroje (napr. LG L9 II)? Tohle snad ani nestalo za recenzi...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze