Jednou diagonálně, jednou vertikálně. Jak bude vypadat fotomodul iPhonů 16?

1
Jednou diagonálně, jednou vertikálně. Jak bude vypadat fotomodul iPhonů 16?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Několik posledních generací iPhonů sází na stejné rozmístění fotoaparátů ve fotomodulu
  • S příchodem iPhonů 16 by se to však mohlo změnit
  • Změna by přitom dle dostupných informací nemusela být samoúčelná

Ačkoliv zbývá do představení iPhonů 16 ještě několik měsíců, nejrůznější „úniky“ a jiné zprávy o tom, čím (ne)má nová řada disponovat se objevily prakticky už před odhalením současných iPhonů 15. Nejnovější únik založený víceméně na snímku odlévací formy údajného iPhonu 16 pak kalkuluje s tvarem fotomodulu.

Navzdory tomu, že novodobé iPhony vypadají již několik let velmi podobně, každoročně dochází k menším, na první pohled neviditelným, změnám. Pouzdra z předešlé generace tak následkem těchto změn často nelze používat s novějším modelem, což pochopitelně nahrává nákupu nového příslušenství. V tomto ohledu lze však alespoň pochválit konstantní zachování uhlopříčky, díky čemuž si můžete bez obav koupit ochranné sklo určené původně pro starší řadu.


Forma, kterou můžeme vidět na sociální síti X, patří iPhonu 16, případně většímu modelu 16 Plus, což lze okamžitě rozpoznat dle počtu objektivů. Jejich uspořádání je každopádně odlišné od toho, na které jsme zvyklí u iPhonů 15 či dvou předešlých generací. U nich Apple vsadil na diagonální rozmístění snímačů, zatímco u iPhonů 16 bychom se (alespoň dle tohoto úniku) měli dočkat vertikální pozice. Pod sebou umístěné senzory měly také „základní“ iPhony 12, avšak v tomto případě je pozměněn celý fotomodul, který má pilulkovitý tvar připomínající například fotomodul z iPhonu X. Stran schopností se očekává, že upravené rozmístění by mělo umožnit záznam Spatial Videa, které nyní zvládají pouze iPhony 15 Pro. Pokud tomu tak skutečně bude, nelze nové rozmístění fotoaparátů považovat za samoúčelné, neboť z něj budou těžit majitelé chytrých brýlí Apple Vision Pro, ačkoliv ti budou zřejmě stejně vybaveni modely s přídomkem Pro.

Novinkou by se rovněž mělo stát „Akční tlačítko“, jež nahradí posuvný přepínač i u základních iPhonů 16, či speciální tlačítko určené k ovládání během natáčení videí, které se ukrývá v rámu zařízení.