Jarní aktualizace Windows 10 se blíží. Na co se můžeme těšit?

39
Jarní aktualizace Windows 10 se blíží. Na co se můžeme těšit?
  • Důraz byl tentokrát kladen na změny vzhledu a design nabídky Start, taskbaru a centra akcí
  • Uživatele verze Pro potěší Sandbox
  • Všichni získají větší kontrolu nad aktualizacemi

Čas neúprosně letí kupředu a sotva si člověk zvykne na novinky v poslední aktualizaci (a než odstraní případné chyby), je tu další verze. Tentokrát rozestup nebude ani půl roku, protože podzimní vydání Windows 10 se odkládalo po sérii větších či menších problémů. Tak jen doufejme, že April 2019 Update bude mít o poznání jednodušší start do života.

Asi i pod vlivem případných problémů se tentokrát vývojáři nesoustředili na nějaké nové a velké funkce, spíše ladí a vylepšují ty stávající. To například platí o vzhledu, kdy se Microsoft snaží prosadit svůj designový jazyk nazvaný Fluent Design. Změn si tak můžete všimnout u nabídky Start, která je jednodušší a vzdušnější. Pokud zde použijete kontextové menu, pak si můžete všimnout jeho průhlednosti a také decentního zvýraznění pozice kurzoru a stínů.

Stejně drobnou změnou je i nabídka v oblasti barevných schémat. Tam můžeme sáhnout po těch světlejších, což celá Windows prosvětlí. Změny barevného nastavení nyní ovlivňují více taskbar, centrum akcí i nabídku start.

Praktičtěji zaměření uživatelé zase ocení možnost odinstalovat přeinstalované aplikace přímo ze startovního menu.

Změny podobného ražení najdeme i v centru akcí. Asi nejvýraznější novinkou je posuvník pro změnu jasu displeje. Pokud si chcete zde zobrazené ikony upravit k obrazu svému, nemusíte už dlouho hledat v menu, ale učiníte tak přímo zde.

Změny doznalo i vyhledávání pomocí nabídky Start. Můžete si rovněž nastavit, jakým způsobem se bude vyhledávání chovat k vašemu počítači: zda má hledat všude, nebo jen v určených složkách, či snad má nějaké složky vynechat úplně.

Hrajeme si na pískovišti

Jedno z velkých vylepšení se jmenuje Windows Sandbox a bude dostupné pouze uživatelům verze Pro. Sandbox spustí uvnitř Windows 10 další virtualizovaná Windows 10. Toho mohou využít například programátoři při testování softwaru i běžní uživatelé, kteří se bojí spustit podezřelou aplikaci. Jakékoli změny zde totiž neovlivní hlavní operační systém. Jakmile Sandbox uzavřete, vše v něm se vymaže a po příštím spuštění to bude, jako byste začínali s čerstvě nainstalovanými Windows.

April 2019 Update

Drobnost sem, drobnost tam

Jako obvykle se dočkáme i spousty malých vylepšení, která ale mohou být pro někoho zásadní. Například bezpečí a soukromí – pokud nějaká aplikace začne využívat váš mikrofon, objeví se vedle hodin ikona, která vás na to upozorní. Totéž platí i pro webkameru a přístup k poloze zařízení.

Jak už bylo avizováno dříve, stará aplikace Výstřižky bude nahrazena moderním nástrojem. Změny čekají i sdílenou schránku. Stejně tak nastavení, kde nyní najdeme další položky, kvůli nimž byste dříve museli do Ovládacích panelů.

Nastavení se týkají i změny v aktualizacích, které často bývají terčem kritiky. Nově tak mají i uživatelé verze Home možnost pozastavit stahování a instalování aktualizací, a to až na dobu jednoho týdne.

Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Na tuhle verzi se Těším,snad to proběhne bez chyb.
Řezňýk
Já se zase těším, jak místo koukání na pornáče budu reinstalovat drajvery, hledat kde se schovalo jaké nastavení a jak se mi změnilo a případně řešit nějaký další neobvyklý problémy Made in India. Jo a to všechno několikrát na počítačích lidí okolo mě.
Anonym
Pořad je tam ta nekonzistentnost, proč tam třeba musí být 2x seznam programů na odinstalaci? Jinak by se taky mohl dark mode spouštět automaticky podle západu slunce.
Porydge
Už se nemůžu dočkat (sarkasmus). Updatuje se mi to denně a furt mi něco nefunguje. Jednou absolutně nereaguje žádný USB port a hdmi, jindy zas nejde zvuk přes hdmi, občas se to samo od sebe vypne klidně i uprostřed práce. A je to novej noťas a ani na něm nehraju hry. Takže než mi nějaký milovník W10 napíše, že je to tím, že já jsem debil, tak co třeba poradit? Google ani geekové z okolí nepomohli. Takže i po miliardě aktualizací za mě je teda W10 největší sr*čka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze