Japonský NEC představil vodou chlazený mobil pro ženy

4

Výkon mobilních telefonů stále stoupá a s tím i teplo, které výkonné procesory produkují. Japonský výrobce NEC nyní představil první telefon na světě, který používá vodní chlazení procesoru. Jeho nový model nový Medias X 06E přitom není určen pro muže, kteří milují technické vychytávky, ale cílí na něžné pohlaví.

Chlazení procesoru se skládá ze systému trubiček, kterými proudí voda od procesoru k obalu z polycarbonátu, kde se ochlazuje, doplněného grafitovým listem, umístěným paralelně se základní deskou. Díky použití tohoto systému je telefon ještě chladnější než telefony s konvenčním chlazením a to přesto, že jeho procesor Snapdragon S4 je taktovaný na 1,9 GHz. Teprve v případě přehřátí se procesor přetaktuje o 200 MHz níž na 1,7 GHz, což již dnes nabízí řada smartphonů s konvenčním chlazením. Nicméně díky vodnímu chlazení nedochází k přehřátí tak rychle.

Z další výbavy telefonu můžeme zmínit 4,7" OLED displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů, 13,1Mpx zadní fotoaparát a operační systém Android 4.2 Jelly Bean. Nechybí ani certifikace IP58, takže telefon je odolný nejen proti vniknutí prachu, ale přežije i ponoření do vody do hloubky až jeden metr po dobu 30 minut.

Ženské zaměření telefonu pak potvrzuje nejen růžové barevné provedení, ale i třpytivé přívěsky, oblíbené mezi mladými Japonkami, a některé speciálně pro ženy určené funkce. NEC Medias X N–06E se dostane na trh na konci června exkluzivně u japonského operátora NTT DoCoMo. To, že by se tento smartphone dostal i do Evropy, je v tuto chvíli více než nepravděpodobné.

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
Velda
O jakém konvenčním chlazení mluvíte? Dnešní smartphony ani tablety nemají žádné chlazení a to ani pasivní. Takže výsledek musí být zcela někde jinde.
Pavel
"procesor se přetaktuje o 200mhz níže" Nemělo by to být podtaktuje? ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze