Jaký je Nothing Phone (2a) po prvních dnech?

Včetně videa
6
Jaký je Nothing Phone (2a) po prvních dnech?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Výrobce se uživatele snaží naučit využívat notifikační systém Glyph
  • Alespoň některé způsoby využití jsou však diskutabilní
  • Jak jsme spokojeni s plastovými zády či displejem?

Společnost Nothing se tentokrát rozhodla zacílit na zákazníky, kteří do nového smartphonu nehodlají investovat horentní, ale ani obecně vyšší částky, představila tedy skutečně cenově dostupný mobil. Za 8 tisíc korun jde o jeden z designově nejzajímavějších kousků na trhu, který má navíc několik skrytých es v rukávu. Jaké jsou naše dojmy po pár dnech jeho používání?

Nothing Phone (2a) méně září, ale stejně nás nadchnul – první dojmy

Nothing Phone (2a) rozhodně není průměrným smartphonem, což je zřejmé už jen při pohledu na záda. Ať už máte na design zad názor jakýkoliv, nelze výrobci upřít originalitu a snahu přijít s něčím neotřelým, i když je minulost protkána mobily, které na sobě měly diody a uměly je různým způsobem využívat. Pomocí tzv. Glyphu se navíc snaží nabídnout uživatelům alternativní notifikační systém, kdy lze být skrze trojici LED pásků upozorňován na příchozí hovor, odpočítávání v rámci časovače, ale třeba také na příjezd řidiče v rámci aplikace Uber či nadcházející událost v Google kalendáři. Možností je hned několik, avšak například blikání do rytmu hrající hudby působí zvláštně (snad až dětinsky) a zřejmě jej vyzkoušíte pouze jednou. Výrobce by rovněž mohl vzít v potaz, že v případě, kdy je smartphone připojený k vozu v rámci Android Auto, může být (zejména v noci) blikání do rytmu přehrávané hudby skutečně rušivé a mohl by jej automaticky deaktivovat.

Další vlastností, kterou je možné i po pár dnech používání částečně kritizovat, je nasazení plastových zad. V rámci cenové úspory je tento krok pochopitelný, přesto se domníváme, že by si Nothing Phone (2a) zasloužil záda skleněná, která by si rozhodně lépe poradila s případnými oděrkami, ačkoliv by samozřejmě hrozilo vyšší riziko prasknutí v případě pádu. Plastová záda Nothing Phonu (2a), přestože jsme s telefonem zacházeli velmi opatrně, totiž nesou již po pár dnech menší známky používání. To je na transparentním povrchu, který doslova láká k podrobnému zkoumání vzhledem k netradičnímu vzoru a zmíněným LED páskům, poměrně snadno viditelné. Pochválit naopak můžeme solidní haptickou odezvu i slot pro dvě nanoSIM, avšak bez podpory paměťových karet či eSIM. Telefon se navzdory svým ne zcela malým rozměrům příjemně drží a v ruce neklouže. Velmi rychle si lze zvyknout i na rozložení tlačítek, i pokud jste zvyklí na jejich tradiční umístění na pravém boku.

Za co lze Nothing pochválit, je displej. 10bitový 6,7" AMOLED panel je pěkně jemný, má zcela dostačující maximální jas i pro použití venku za slunečného dne, ovšem čím boduje především ve srovnání s Galaxy A35 a Galaxy A55, je tloušťka rámečků. Ta je totiž u tohoto (levnějšího) smartphonu o dost menší, i díky tomu může Nothing Phone (2a) alespoň na první pohled působit dražším dojmem, přestože třeba nedisponuje kovovými rámečky konstrukce jako Galaxy A55.

Nothing Phone (2a)

Rozměry161,7 × 76,3 × 8,6 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,7" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 7200 Pro, 2×2,8 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Naposledy upraveno: 14. 3. 17:53
Hele jako věřím vám všechno, jenom ty foťáky moc ne, ultrašíro obzvlášť - stačí se podívat na recenzi MrWhoseTheBoss ;)

128GB je za osmičku málo, navíc když jen s D7200P - vs. Poco X6 Pro dávno pod 8k = D8300U + 256GB + s troufám si říci lepším displejem + 67W s nabíječkou v balení vs 45W bez ní + srovnatelné či i lepší výkony kamer, neb to '50/12'Mpx ultrašíro P2a je bohužel stejný ne-li horší odpad jak 8Mpx konkurence...

..a Dost Pochybuju, že má LPDDR5X + UFS4.0 jako X6P, jinak by to určitě netajili - vlastně UFS4.0 u 128GB nelze, že :o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze