Jak správně fotit mobilem – blesk

4. díl
14
Jak správně fotit mobilem – blesk

V dnešním čtvrtém díle seriálu se zaměříme na velice ošemetné téma, kterým je focení s bleskem. Jak správně s ním pracovat, aby vaše fotky vypadaly co možná nejlépe? Nejen na to dostanete odpověď.

V dnešní době už má v podstatě každý smartphone fotoaparát a blesk, respektive LED přisvícení. Některé telefony, jako třeba Huawei P20 Pro, mají LED dokonce dvoutónovou, takže se už nestane, že fotografované osoby postihne efekt červených očí a navíc budou mít i přirozenější odstín pleti.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.

Denně vidím a potkávám mnoho lidí, kteří blesk na telefonu používají špatně a zbytečně si kazí výslednou fotku. Přitom ono použít blesk správně není ve výsledku vůbec složité. Stačí, když dodržíte jediné: blesk na telefonu vůbec nepoužívejte... Hned teď běžte do nastavení a zakažte telefonu jej používat. Až na výjimky bude vždy fotografie vyfocená bez použití LED vypadat lépe než s ní. Můžete si to ozkoušet sami, nebo se podívat na obrázky níže, kde je stejná fotka s bleskem a bez.

Testovací fotografie bez blesku a s bleskem – sami můžete porovnat ten rozdíl a dle mého názoru těžko někdo může tvrdit, že fotky s bleskem vypadají lépe

Samozřejmě, použití blesku si umím představit v situaci, kdy je opravdová tma a vy potřebujete daný objekt vyfotit. Sice určitě nepořídíte hezkou fotku, ale ne vždy vám jde čistě jen o to.

Blesk se může hodit také během dne. Například když fotíme postavu, za kterou je nějaké jasné pozadí, zpravidla to bude vypadat tak, že postava bude hodně tmavá – skoro až taková silueta. Když taková situace nastane, můžeme zkusit použít LED a alespoň obličej trochu rozsvítit. Nejde úplně zaručit, že to pomůže a bude vypadat dobře, ale za zkoušku nic nedáte. Blesk může pomoci i za situace, kdy je hodně ostré sluníčko (světlo), které tvoří ostré stíny nevypadající zrovna dobře. Právě blesk je může trochu zjemnit.

Bylo by záhodno zmínit i to, že LED u některých telefonů disponují i přední fotoaparáty. Stejně jako u zadního fotoaparátu, ale s přisvícením nevyfotíte lepší fotku, nicméně například u nočních selfíček jde více než o hezkou fotku spíše o to, aby na nich bylo vůbec něco vidět a v tom případě je LED více než užitečná.

Suma sumárum: blesk v 95 % nechte na svém telefonu (ale i zrcadlovce) vypnutý, vaše fotky vám za to totiž budou více než vděčné.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.
Diskuze ke článku
kleinak
Tak to musím vážně reagovat.
Led dioda, neboli přisvícení, není BLESK,to musím říct na začátek, jen se to tak má tvářit. Nemá takovou intenzitu jako blesk, neosvítí scénu na větší vzdálenost a už vůbec si neporadí s pohybujícím objektem večer, nebo za špatného světla. Tohle dokáže pouze xenonový blesk, který se v telefonech, nevím proč vůbec nepoužívá.
Redakce, když chce dělat chytrého, by mohla u fotek ukázat rozdíl, jak vypadá objekt vyfocen led diodou a jak s xenonovým bleskem.
Vím o čem mluvím, používám k focení L1020 již pátým rokem, chtěl bych ji už vyměnit, za něco s Androidem, ale bohužel, právě ona má ten xenonový blesk a fotky za špatného světla, nebo v úplné tmě a v pohybu má stále nejlepší.
A neříkejte, že by tam byl nějaký velký hrb, jelikož L928 ho tam taky nemá, L1020 má hrb, protože ta čočka fotoaparátu je 1cm vysoká, proto je tam ten hrb, který mě ale vůbec nevadí.
nezmar
mne sa zaser polka tych vzorkov lubi viac foto s led ako bez :) napr ta postava zeny, aspon je ju lepsie videt... kazdemu sa lubi neco ine
Cwox
Tak jsem stáhl fotku s jízdním kolem...kouknu na detaily ..a ejhle ..fotografie vytvořena telefonem ONEPLUS A 6003...a v dalším článku, fotíme v noci ,dokonce fotoaparát Canon... Možná by bylo vhodné to někde zmínit . Nebo jsem to přehlédl?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze