Jak na iPhonu aktivovat pro rodiče extrémně praktickou funkci Doprovod?

mobilenet.cz radí
Jak na iPhonu aktivovat pro rodiče extrémně praktickou funkci Doprovod?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Funkce Doprovod přinese klid na duši strachujícím se rodičům, stejně užitečná však může být například i mezi přáteli
  • Protistrana obdrží automatizované potvrzení o tom, že dotyčný dorazil na místo
  • Využít lze kritérium času i lokace

Zřejmě každý z nás si dokáže vzpomenout alespoň na jednu situaci z dětství, kdy jej rodiče žádali o to, aby se ozval, jakmile dorazí na místo, nebo (když se role přetočí) žádal svého potomka, aby mu dal vědět, jakmile bude v cílové destinaci. Především pro děti potřeba myslet na to, že mají dát rodičům vědět, jakmile dorazí, v kombinaci s pocitem, že jsou již přeci „dost staří“, rozhodně nepatří k populárním. Pokud však má dítě i rodič iPhone, existuje jedno elegantní a velmi praktické řešení.

Jak vám může usnadnit život funkce Doprovod?

Ačkoliv byl úvod tohoto článku zaměřen na rodiče a jejich děti, Doprovod lze pochopitelně aplikovat v mnoha dalších situacích, například mezi kamarády, kteří si mohou o někoho dělat starost. Její hlavní přednost spočívá v možnosti automatizovat zprávu „dorazil/a jsem“, a ušetřit se tak povinnosti myslet na to, že by bylo vhodné druhou stranu informovat.

Druhým, snad ještě důležitějším aspektem, je pak schopnost informovat rodiče (či kohokoliv, kdo čeká na zprávu) v případě, že „sledovaný subjekt“ nedorazil na smluvené místo ve smluveném čase. V takovém případě obdrží (v našem případě rodič) klíčovou informaci o tom, kde se dítě nachází. V nastavení si lze totiž vybrat, zda se má funkce Doprovod řídit podle lokality (možnost „Když přijdu“) či času možnost („Po uplynutí odpočtu“). V případě, že dotyčný nedorazil na stanové místo, protistrana může (dle konkrétního nastavení) obdržet informace o poloze, úrovni nabití baterie telefonu, síle mobilního signálu a dalších údajů.

Které iPhony funkci Doprovod podporují?

Ačkoliv je funkce Doprovod velmi praktická, nepodporují ji bohužel všechny iPhony, jež jsou (či mohou být) na trhu. Vzhledem k tomu, že děti často disponují iPhony, avšak třeba výrazně staršími generacemi (například iPhonem 5 a podobně), je nutné zmínit, že oba smartphony musí mít nainstalovaný operační systém iOS 17, aby bylo možné funkci Doprovod využít.

Stejně tak je nutné, aby telefon „sledovaného“ disponoval mobilní konektivitou a byl přihlášeny k iCloudu. „Sledující“ pak může kromě iPhonu s iOS 17 využívat také iPad s iPadOS 17 či zařízení Mac s operačním systémem macOS Sonoma. Sledovat dítě tak lze i z jiných zařízeních, než je iPhone, platí však, že musí být přihlášena k iCloudu a dítě musí disponovat iPhonem s iOS 17 přihlášeným k iCloudu a pochopitelně i mobilní konektivitou.

V běžném případě funkce Doprovod automaticky upozorní protistranu o tom, že dotyčný dorazil podle domluvy, ať už se jednalo o kritérium času (odpočtu) či místa (lokace). Pochopitelně však může dojít ke změně trasy či různým komplikacím. V takovém případě má sledovaný 15 minut na to, aby na současný stav zareagoval (obdrží výzvu od telefonu), pokud se tak nestane, dojde k automatickému sdílení vybraných informací se sledujícím. Množství informací, které se eventuálně odešlou sledujícímu (pouze však za předpokladu, že něco nejde podle plánu), lze limitovat na lokaci, stav nabití baterie a sílu mobilního signálu. Druhá možnost, tedy sdílení kompletních dat, nasdílí sledujícímu uživateli kromě již zmíněného také celou trasu sledovaného a také poslední místo, kde došlo k odemknutí iPhonu.

Jak funkci aktivovat

Po splnění výše uvedených kritérií postačí na iPhonu sledované osoby učinit následující kroky:

  • Otevřít aplikaci „Zprávy“
  • Vybrat si kontakt, u něhož chceme funkci „Doprovod“ aktivovat
  • Kliknout na ikonku „+“ nad klávesnicí, následně zvolit funkci „Doprovod“
  • Nastavit funkci dle zmíněných kritérií (tj. závislost na čase či lokaci apod.) tlačítkem „Upravit“
  • Kliknout na ikonku šipky k odeslání
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze