Jak generovat specifická hesla pro přihlašování k iCloudu

Apple akademie
Jak generovat specifická hesla pro přihlašování k iCloudu
  • Brzy se k iCloudu v aplikacích třetích stran přihlásíte jen specifickým heslem
  • Novinka se netýká aplikací z App Storu
  • Generování specifických hesel je jednoduché a zvyšuje zabezpečení účtu

V rámci snahy o maximální zabezpečení iCloudu Apple od 15. června uvede v platnost změnu, v jejímž důsledku bude uživatel pro přihlašování ke službám iCloudu skrze aplikace třetích stran muset využívat specifická hesla vygenerovaná v rozhraní iCloudu.

Pokud tedy budete chtít například přihlásit svůj e-mailový účet či kalendář do aplikace, budete si pro ni muset vygenerovat vlastní heslo. Změny se ale netýkají aplikací z App Storu, které k iCloudu přistupují skrze API Applu a heslo do nich tedy nezadáváte. Jedná se tedy primárně o desktopové aplikace, jako je Outlook, Mozzila Thunderbird a podobně.

Důvod je jednoduchý. Apple zkrátka nechce, aby uživatel do kdejaké aplikace zadával heslo, kterým se přihlašuje do iCloudu a má v něm mnoho citlivých dat. Specifická hesla a jejich generování ostatně nejsou ničím novým pro uživatele, kteří kvůli zabezpečení Apple ID využívají dvoufaktorové ověřování.

Pokud na specifická hesla své aplikace nepřehlásíte, 15. června jednoduše přestane dané přihlášení fungovat. K tomu, abyste se s specifickým heslem přihlásili, tedy budete donuceni. Na vygenerování takového hesla naštěstí není nic složitého.

Jak generovat specifická hesla

Apple ID Security 1

Pokud si chcete vygenerovat heslo pro konkrétní aplikaci, budete si muset zapnout dvoufaktorové ověřování. K tomu se Apple své uživatele snaží již delší dobu nutit a u nejnovějšího iOS 10.3 je tato možnost dokonce ve výchozím nastavení zapnuta. Pokud ale toto pokročilejší zabezpečení Apple ID zatím nepoužíváte, zapnete jej v sekci Zabezpečení na stránce pro přihlášení k Apple ID.

Apple ID Security 2

Jakmile dvoufaktorové ověřování zapnete, ve stejné rubrice Zabezpečení uvidíte volbu Hesla pro konkrétní aplikace. Zde postačí klepnout na Vygenerovat heslo… a je hotovo. Heslu přiřadíte libovolné označení a zadáte ho v aplikaci, kam se potřebujete přihlásit. Jedná se o náhodný sled 16 znaků, které jednoduše vyplníte do přihlašovacího okénka spolu se svou mailovou adresou registrovanou k Apple ID.

Apple ID Security 3

Velkou výhodou u těchto specifických hesel je, že je můžete kdykoli zrušit a konkrétní aplikaci tak jednoduše zamezit v přístupu k iCloudu. Postačí klepnout v rubrice Zabezpečení na Upravit, zobrazit si historii těchto hesel a klepnout na křížek u kýženého hesla. Pokud si změníte hlavní heslo k Apple ID, zrušena budou i všechna tato specifická hesla.

Apple ID Security 4
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze