Jak fotí Sony Xperia T? Porovnali jsme ji se Samsungem Galaxy S III

102

Do redakce se nám dostala nová vlajková loď japonského výrobce Sony - model Xperia T. Tato novinka má kolem sebe hodně rušno a jedním vašich z nejčastějších dotazů je kvalita fotoaparátu. Papírově totiž Sony Xperia T patří na špičku - 13Mpx snímač s automatickým ostřením a schopností natáčet Full HD video zní skvěle. Jaké má výsledky?

Sony Xperia T - oficiální snímky

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Sony Xperia T je v současnosti vlajkovou lodí japonského výrobce Sony. Nabízí 4,55" dotykový displej, který boduje svým velice jemným rozlišením 1280×720 pixelů a velice dobrými zobrazovacími schopnostmi. Na displeji můžeme sledovat běh operačního systému Android, bohužel pouze ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich. Pohání ho dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 o taktu 1,5 GHz s GPU Adreno 225 a k dispozici má také 1 GB RAM. Čipset a výbava je tedy podobná, jako například u vlajkových telefonů s Windows Phone 8 v tomto roce. Ještě doplníme, že jsme telefon testovali s Androidem verze 4.0.4, číslo sestavení 7.0.A.1.303.

Technické parametry Sony Xperia T

Kompletní specifikace
Konstrukce129,4 × 67,3 × 9,4 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostlistopad 2012,

V našem dnešním článku se však budeme věnovat především jednomu parametru, a tím je fotoaparát. Zatímco ostatní výbava v dnešní top kategorii nijak nevyčnívá, fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, automatickým ostřením, LED a schopností natáčet FullHD video vyčnívá celkem výrazně. Na papíře se však hodnotí velmi špatně, a tak jsme Sony Xperia T vzali do ulic hlavního města a fotoaparát jsme si trochu "proklepli". Porovnali jsme jej také s jedním z přímých konkurentů - Samsungem Galaxy S III. Nebudeme chodit dlouho kolem horké kaše a rovnou si ukážeme nějaké snímky.

Sony Xperia T u nás v redakci

Fotografie zásadně pořizujeme v automatickém režimu. Nenastavujeme expozici, vyvážení bílé ani scénický režim - zkrátka fotíme tak, jak to běžně s telefonem děláme. Rychle zapnout, rychle vyfotit. Momentky se objevují znenadála a na nastavování není čas. Bohužel zde je hned první věc, kterou nás model Sony Xperia T zklamal. Spuštění fotoaparátu totiž může být opravdu dlouhé a to dokonce až 7 sekund do pořízení samotné fotografie. A to ještě musíte mít štěstí, že se telefonu podaří tak rychle zaostřit. Za tuto dobu vám bezpečně uteče mnoho skvělých okamžiků, které byste rádi uchovali na věčné časy. Bohužel Sony Xperie T v tomto ohledu na konkurenci výrazně ztrácí. Někdy je start fotoaparátu rychlý, ale častokrát se Téčko zapřemýšlí a sekundy utíkají...

Focení s automatickou volbou scény v rozlišení 10 Mpx, poměr stran 16:9

Na fotografiích si také můžete všimnout dalšího neduhu, který je bohužel poslední dobou pro fotoaparáty v zařízeních Sony velmi typický, a tím je slévání ploch a ztráta detailů vlivem agresivního a špatně nastaveného postprocessingu eliminující šum. Všimněte si například listí stromu na první fotografii, které na koruně stromu prakticky vytváří pouze zelené cosi. Ve velké míře je toto softwarová záležitost, protože Sony používá velmi vysokou kompresi dat u výsledných fotografií. Výsledná fotografie v rozlišení 10 Mpx je tak velká cca 2-3 MB, což je ovšem velikost, kterou mají například 8Mpx fotografie Samsungu Galaxy S III.

Všimnout si můžeme také výrazného přesvětlení fotografie, především pokud je na fotografii výraznější kontrast. Tento jev můžete vidět například na třetí fotografii výše. Abychom však mohli porovnat fotoaparát Sony Xperia T s nějakými konkrétními snímky, vyrazili jsme do ulic také se Samsungem Galaxy SIII, který se se svým 8Mpx snímačem řadí mezi špičku. Pořídili jsme sérii snímků na různých místech a tyto snímky pak postavili vedle sebe.

Sony Xperia T Samsung Galaxy SIII Sony Xperia T Samsung Galaxy SIII

Jak jste si jistě všimli, rozdíly v kvalitě fotografií jsou obrovské. V tabulce výše můžete vidět fotografie pořízené v maximálním rozlišení - u Sony Xperia T tedy 13 Mpx a u Samsungu Galaxy SIII je to 8 Mpx. Poměr stran je 4:3. Opět byla použita plná automatika, Sony si samo volilo nastavení scény a co je velmi zajímavé, dařilo se mu například rozpoznávat obličeje ve váze nebo v kole automobilu. Musíte si tak dát opravdu pozor kam telefon vlastně ostří a často se o to musíte postarat raději sami.

Prakticky na každé dvojici snímků můžete vidět propastný rozdíl. Sony Xperia T nejenže nezvládá věrně reprodukovat barvy, často je dokonce úplně zkresluje - všimněte si například plakátu divadla nebo žlutých dveří, které Samsung Galaxy SIII zachytil prakticky bezchybně. Na většině fotografií si také všimnete značného přesvětlení, které pak snímek halí do jakési mlhy. Nejvíce se to projevuje ve chvílích, kdy je na fotografii opravdu výrazný kontrast, například s oblohou. Zatímco Samsung Galaxy SIII bez problémů zachytil kašnu proti obloze i včetně bezdomovce popíjejícího víno z PETky, u fotografie pořízené Sony Xperia T se špička kašny téměř ztrácí.

Fotografie snímané v režimu "Normální" v rozlišení 13 Mpx, 4:3

Na dalších snímcích jsme se rozhodli, že Sony Xperia T trochu pomůžeme, a tak jsme změnili způsob snímání. Z plné automatiky, kdy si telefon sám volil také scénu a snažil se rozpoznat, zda fotíte portrét, krajinku a podobně, jsme změnili režim focení na "Normální". Telefon tedy sám nastavoval pouze expozici, vyvážení bílé a tak dále. Můžeme si všimnout, že rozdíl proti plné automatice je opravdu znát. Celkem výrazně se ztratilo přesvětlení scény proti obloze, i když nezmizelo úplně, bohužel barvy jsou stále značně vybledlé a ostrost také není lepší. Celkově měl Sony Xperia T trochu problém s ostřením na vzdálenější objekty, při focení detailu optika funguje rozhodně lépe.

Detail, první dva snímky 10 Mpx, třetí snímek 13 Mpx

Focení detailů jde Xperii T mnohem lépe. Jediná věc, na kterou si musíte dát pozor, je dobré světlo. Jak je všeobecně známo, vysoké rozlišení malého snímacího čipu má často za následek nedostatek světla dopadajícího na snímač a přesně to je také případ Xperie T. Sebemenší šero již na fotografiích způsobuje značné množství šumu, což ještě zviditelní problémy se zobrazováním detailů. Na závěr se ještě podíváme na video, které jsme natočili pomocí Sony Xperia T. V případě, že natáčíte v tichu, je bohužel slyšet i na záznamu slyšet zaostřování. Jedná se o hardwarovou závadu na prvních sériích Xperií T, později by se měly prodávat telefony bez této vady.

Sony Xperia T (testovací video) – exteriér, 1080p

Myslíte si, že Sony Xperia T má fotoaparát odpovídající své kategorii? Považujete honbu za megapixely za zbytečnou a na úkor kvality fotografií? Podělte se s námi o vaše dojmy z našeho dnešního článku, rádi také přivítáme názory čerstvých majitelů modelu Sony Xperia T, zda jsou s fotoaparátem spokojeni nebo si myslí, že Sony by mělo na fotoaparátu opravdu výrazně zapracovat.

Aktualizace 20.11.2012 - testovací fotografie po updatu na FW v7.0.A.3.197

Za zapůjčení Sony Xperia T děkujeme značkovému oficiálnímu e-shopu Sony Mobile a e-shopu Sunnysoft

Diskuze ke článku
Vlastimil
Kdyby tam nechali jen 8MPx tak by z mého pohledu udělali líp než když na malí čip natlačili 13MPx. To i HTC One X fotí lépe. A tady s tohoto porovnání je Samsung výrazně lepší. Od SONY jsou fotky takové mdlé ,podání barvy není moc věrohodně a pak ten šum. Co si vzpomínám na dřívější SE kdysi před mnoha lety tak foťáky od nich patřili mezi špičku ,ale teď teda jako nic moc či průměr.
Michal
taky priepastny rozdiel medzi T a SIII som necakal, som z toho aj trochu sklamany lebo som chcel T kupit ale teraz som na pochybach :/ a co sa tyka honby za megapixelmi tak ja si myslim ze zvysovanie Mpx je pekna somarina, ide iba o marketingovy tah, 8 Mpx uplne staci, coho je prikladom SIII, ktory robi kvalitne fotky :)
Jarda
Tak tenhle výsledek se dal očekávat :-( podobné to bylo jako mezi Xperii S a Xperii P která se svým 8Mpx udělala větší parádu než 12Mpx ale lidi prostě čučí po papírových specifikacích a výrobci toho využívají.
stepo
Jsem zklamanej. Tohle si tak vyznamny svetovy vyrobce kur.. nemuze dovolit! Si jako myslej ze se nam ta jejich blba komprese fotek libí?ja to nechapu,prece tomusej videt..ten co ma tohle na svedomí by zaslouzil vydloubat oci,protoze jestli mu takovyhle vysledek fotografii pripada skvela,tak ty oci vubec nepotrebuje! Minimalne by mel uz konecne dostat padaka. Pamatuji si kdy v minulich casech vyrobce sony ericsson patril na spicku v oblasti fotoaparatu v mobilu.ale ted na to pekne kaslnu..fakt me to mrzi, tohle ze je hi-end?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze