Jak fotí HTC One (M9)? V Barceloně jsme to vyzkoušeli

24

HTC na veletrhu MWC v Barceloně představilo svou novou vlajkovou loď pro rok 2015 – model One (M9). Design i většina výbavy zůstala zachována a HTC změnilo a vylepšilo jen několik dílčích věcí. Tou nejvýznamnější jsou fotoaparáty. Jak novinka bez ultrapixelů, které příliš neuspěly, fotí v praxi? Podívejte se.

HTC One (M9) lze označit za mírnou evoluci. Výrobce staví na povedeném loňském modelu a pouze vylepšil několik vlastností. Přidal dvoubarevný design, zvýšil výkon díky použití Snapdragonu 810 a zejména vylepšil fotoaparáty. Na zadní straně již nenalezneme dva, nýbrž pouze jeden a místo ultrapixelového snímače produkujícího jen 4mpx fotografie máme na zadní straně klasický 20Mpx snímač. Fotoaparát byl takřka jedinou vlastností, kterou jsme předchůdci vytýkali a v které za konkurencí zaostával. To by se nyní mělo změnit, i když parametrově fotoaparát nijak zvlášť oproti konkurenci nezaujme.

HTC One (M9)

Snímač má BSI senzor, ale HTC neuvádí jeho velikost. Mělo by se však jednat o snímač od Toshiby s rozměrem 1/2.4". Vzhledem k vysokému rozlišení jsou pixely velmi malé a v kombinaci s běžným clonovým číslem f/2.2 hrozí nutnost použití vyšší citlivosti, se kterou přichází i vyšší šum a horší podání detailů. Fotoaparát také postrádá optickou stabilizaci. Potěší naopak natáčení videa ve 4K rozlišení nebo praktické safírové sklíčko čočky, která mírně vystupuje nad povrch a hrozilo by jinak její poškrábání.

Testovací fotografie, které jsme vyfotili na stánku HTC

Testovací snímky ve špatných podmínkách veletrhu jsou ale poměrně povedené. Ostrost je velmi dobrá po celé ploše a detaily i barvy jsou i přes znatelné odšumování poměrně dobré. Jen si musíte dát pozor, abyste s telefonem kvůli absenci stabilizace nehýbali, jinak se vám odmění rozmazáním fotografie. Fotografie, které nám poskytlo přímo HTC mají za těchto podmínek zhruba stejnou úroveň detailů.

Fotky vyfocené HTC One (M9) poskytnuté HTC

V přítmí veletrhu jsme nemohli vyfotit fotky za dobrých podmínek, musíme se tak zatím spolehnout na ty, které poskytlo HTC. Fotky mají dobrou ostrost i dobré podání barev, odšumování je ale vidět a detaily se mírně slévají. I tak lze ale fotoaparát hodnotit pozitivně i přesto, že se zatím jedná o prototyp. Rozhodně se jedná o posun kupředu oproti One (M8), která si ale vedla lépe za zhoršených podmínek, kdy dokázala díky velkému čipu a pixelům vyprodukovat světlé snímky s relativně krátkými expozičními časy.

Bokeh mód
Režim Dual Capture
Režim Photo Booth

HTC přidalo i některé nové efekty a ty stávající vylepšilo. K dispozici je nový režim pro snížení hloubky ostrosti s názvem Bokeh a v režimu dual camera, ve kterém se do jedné fotografie zkombinuje záběr z přední i zadní kamery, si nově můžete zvolit posuvníkem šířku a zvolit si tak, na co chcete dát důraz – na selfie nebo prostor před vámi. V režimu fotobudky vám pak telefon vyfotí 4 snímky v intervalu 2 vteřin po sobě a zkombinuje do jedné.

Prostředí fotoaparátu a galerie

Na přední straně nově nalezneme 4Mpx ultrapixelovou selfie kamerku s výrazně větším snímačem než předtím. A v praxi? Na poměry předních kamer je výsledek opravdu dobrý a i přes špatné světelné podmínky jsme z telefonu dostali relativně ostrou a světlou fotografii. Na Facebook určitě více než dostatečné. V menu si můžete zvolit rovnou i úroveň makeupu a vylepšení vaší tváře.

Technické parametry HTC One M9

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,7 × 9,6 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 376 × 3 752), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostduben 2015,
Diskuze ke článku
Bla
No diky tomu ze jsou fotky foceny v umele osvetleni tak je to aspon poradne dobry test na opravdovou kvalitu(za slunecneho dne udela hezkou fotku skoro kazdy mobil)

Musim rict ze HTC "nezklamalo" a fotky jsou prumerne a je videt celkem sum a citelny nedostatek stabilizace kdy je opravdu hodne fotek mazlych a neostrych.

Ano kdo vi co je to vzorek atd...ale kdyz to budu brat z tehle fotek tak S6ka je uplne nekde jinde.
(i G3 co mam foti v tomhle svetle o dost lepe)
Brotyat
Cus, sice neni moje otazka k tématu, ale moc mě zajíma, nevíte někdo jestli se řekla cena už? jo a ještě jaký gorila glass to má?
Trk
Opravdu kvalitní test :) děkujeme.
Jarin
Co voděodolnost? Nikde jsem se to nedočetl stejně jako u S6.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze