Jaguar plánuje monitorování dechu a dalších životních funkcí

Přítomnost chytrých hodinek na našich zápěstích dnes již nikoho nepřekvapí. Stejně tak funkce, které hodinky provádí. Měření denní aktivity, kvality spánku nebo srdečního tepu. A co takhle, kdyby vám vaše auto měřilo například pravidelnost dýchání a již zmíněný srdeční tep? Podle automobilky Jaguar to není žádná utopie.

TIP: Jaguar a Land Rover s Intelem připravují nový monitorující systém řidiče

Budoucí automobily s šelmou ve znaku budou monitorovat základní lidské funkce, jako je pravidelnost dýchaní, mozková aktivita nebo srdeční tep. Celé to zní velmi futuristicky, ale podle automobilky samotné to nemusí být až tak vzdálená budoucnost.

Jaguar monitorující systém řidiče
„Věříme, že některé z technologií, které jsou v současné době používaných v leteckém průmyslu a medicíně, mohou pomoci zvýšit bezpečnost silničního provozu a zlepšit zážitek z jízdy,“ říká Wolfgang Epple, ředitel výzkumu a technologie společnosti Jaguar. „Tyto výzkumné projekty stále zkoumáme, abychom je mohli využít ve prospěch našich zákazníků a dalších účastníků silničního provozu.“

Již začátkem letošního roku Intel ve spolupráci s automobilkami Jaguar a Land Rover začal pracovat na nových systémech, které monitorují řidiče. Celý systém má zmenšit počet dopravních nehod, které vzniknou z důvodu nepozornosti nebo únavy řidiče. Celý systém byl představen na letošnímu veletrhu CES a jeho název je Driver Monitor System. Senzory, které jsou umístěny v palubní desce neustále monitorují oči řidiče a pohyby jeho obličeje. V případě delší nepozornosti nebo únavy vydá systém upozorňující signál. To celé je pouze prvním dílkem skládačky, který by Jaguar chtěl v budoucnosti integrovat do svých automobilů.

Jaguar monitorující systém řidiče

Monitorováním životních funkcí řidiče by se měl zmenšit počet nehod a v blízké budoucnosti by i díky těmto systémům měl být automobil schopen vyhodnotit, kdy řidič není ve stoprocentní kondici, a tudíž je je lepší, aby se řídilo autonomně a z řidiče udělalo pouze druhého spolujezdce. Monitorování mozku je v dnešním automobilovém průmyslu velká sci-fi záležitost, ale Jaguar říká, že je možné mozkovou aktivitu sledovat pomocí senzorů zabudovaných ve volantu. Do výzkumu posílá Jaguar nemalé finanční prostředky, a tak je otázkou, v jakém časovém horizontu se do vozů dostane.

Další věcí, které se od Jaguaru s největší pravděpodobností dočkáme daleko dříve, je vibrující plynový pedál. Ten by po překročení povolené rychlosti začal vibrovat a tím předal signál, že řidič jede moc rychle. Stejná funkce by se dala využit i pro případ, že jedete příliš blízko za vozidlem jedoucím před vámi.

Zdroje: newsroom.jaguarlandrover.com, theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze