iPhony 16 umí nevídaný trik, který zásadně zlepší jejich opravitelnost

iPhony 16 umí nevídaný trik, který zásadně zlepší jejich opravitelnost
Fotografie: Apple
  • Apple nasadil nový typ lepidla, která lze velmi snadno povolit
  • Odpadá tak potřeba aplikovat technický líh

Nová generace iPhonů 16 podle všeho zákazníky příliš neoslnila a celkový objem předobjednaných kusů za loňskými iPhony 15 zaostává, přesto přináší několik zajímavých novinek. Jednou z nich je nepochybně tzv. Ovládání fotoaparátu, zbrusu nový ovládací prvek, který není jen obyčejnou fotospouští, ale kombinuje kapacitní senzor i klasické fyzické tlačítko a umožňuje dosáhnout hned několika relativně detailních nastavení během focení či záznamu videa. Ke změnám došlo také na poli opravitelnosti. Iniciativa Right to Repair stále sílí a opravitelnost je velmi důležitá rovněž v kontextu požadavků EU. Například ve Francii udělují tamní orgány produktům, jako je iPhone, speciální známku opravitelnosti, na základě které se mohou zákazníci rozhodnout o nákupu.

U nových iPhonů 16 nicméně Apple přináší několik změn, z nichž budou těžit všichni, tedy minimálně ti, kteří se z nějakého důvodu rozhodnou svůj iPhone někdy rozebrat. Dodejme, že se tématu opravitelnosti Apple během letošního představení s podtitulem Glowtime paradoxně příliš nevěnoval.

Nový typ lepidla povolí pod vlivem nízkého napětí.

Jedním ze základních úkonů, který se hodnotí v testech opravitelnosti, je náročnost výměny baterie. Ta obnáší kromě odstranění zad telefonu (obvykle za použití teplovzdušné pistole, otevíracích nástrojů a pořádné dávky trpělivosti) vytažení samotné baterie a nasazení nové. Časy, kdy bylo běžné možné vyměnit baterii jednoduše sundáním krytu a vytažením baterie během několika málo sekund, jsou pochopitelně dávno pryč (snad s výjimkou modelů, jako je Fairphone). Nyní je potřeba k odstranění baterie použít mnohdy technický líh a opatrně se ji snažit vytáhnout pomocí silikonového „táhla“. Odhadnout přesné množství lihu či vyvinout dostatečnou sílu během procesu vytahování, která bude adekvátní, aby došlo k vytažení baterie, ale ne utržení „táhla“, může být vcelku obtížné. Apple proto u nových iPhonů 16, avšak překvapivě jen základních dvou modelů, tj. iPhonu 16 a iPhonu 16 Plus, nasadil nový typ lepidla, které povolí pod vlivem nízkého napětí z běžně dostupné 9V baterie, kterou si lze koupit téměř v každém obchodu.

Vylepšení z hlediska opravitelnosti se však dočkaly také Pro modely, u kterých má být nově snadnější dostat se ke komponentám díky přepracované architektuře jejich uložení. Nově lze například vyměnit samotný LiDAR, což dříve možné nebylo. Apple se tak snaží celkově vylepšit opravitelnost svých produktů, což je jistě pozitivní zpráva nejen pro nové majitele, ale i sekundární trh s použitými iPhony.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze