Internet v tabletu – možnosti a ceny našich operátorů

Mobilní internet je v České republice nabízen za poněkud nestandardních podmínek. Ovšem i přesto lze najít několik možností, jak internet do tabletu dostat a to i mimo signál wifi sítě.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl

 

Velmi používanou možností je sdílení internetu z mobilního telefonu (tethering). Za internet v mobilu u nás zaplatíte od 139 korun u T-mobile (FUP 100 MB /měsíc), 177 korun u Vodafone (FUP 150 MB/měsíc) a 150 korun u O2 (150 MB/měsíc). Jedná se o poměrně přijatelnou cenu za internet (u studentů, případně u speciálních akcích a smluv může být cena ještě nižší). Navíc připojení máte neustále ve svém mobilu, na kterém kontrolujete maily atd., pouze v případě potřeby zapnete tethering. U této možnosti je největším problémem FUP, neboli data, která máte zaplacena s plnou rychlostí internetu. Navíc tethering rychle vybíjí baterii vašeho mobilu.

Druhou možností je klasický mobilní internet. Tento balíček je primárně určen pro notebooky, z tohoto důvodu je standardně dodáván se sim kartou a USB modemem. Není-li to tedy nezbytné, USB modem odmítněte. Pokud je v ceně, tak ho můžete prodat, případně nechat (kdyby se náhodou hodil). Majitelé iPadu si budou muset sim kartu zmenšit a to v některých případech neoriginálně (s microsim se v tomto ohledu prostě nepočítá). Tento produkt není určen pro majitele tabletů, ale pro někoho může být výhodnější než internet v tabletu. Například O2 nyní nabízí předplacenou sadu mobilního internetu: za 995 Kč získáte 3 měsíce internetu s FUP 100 MB / den = 3 000 MB / měsíc + týden internetu zdarma + 100 korun na sim kartě (může posloužit k zaplacení dalšího internetu) + USB modem. Tento internet nakonec vyjde na 307 korun měsíčně. Speciálně internet pro tabley od stejného operátora je nabízen za 300 korun měsíčně s FUP 500 MB měsíčně. Je tedy jasné, že si každý těch 7 korun rád připlatí.

Snimek_obrazovky_2012-05-04_v_8.51.16_AM

Poslední možností je internet pro tablety. U Vodafone zaplatíte za tuto službu od 265 korun (FUP 500 MB/měsíc) a již u zmíněného O2 300 korun (FUP 500 MB/měsíc), respektive 307 korun (FUP 3 000 MB/měsíc). Operátor T-mobile nabízí zajímavou službu Internet Komplet, kdy za 499 Kč získáte dvě sim pro jeden datový tarif s FUP 3 GB/měsíc.

Pokud znáte ceny zahraničních operátorů, tak vám výše zmíněné hodnoty budou připadat velmi smutné, možná směšné (FUP je v zahraničí v řádech GB – například Rakousko, Velká Británie... a cena je stejná, v některých případech i nižší). V České republice jsou zvýhodněni pouze firemní zákazníci a lidé, kteří dokáží s operátorem vyjednávat.

Jakým způsobem získáváte přístup k internetu v tabletu vy? A kolik jste ochotni za tuto službu zaplatit?