Huawei Ascend G510 s Emotion UI v redakci: první dojmy

14

Před několika dny se na našem trhu objevila novinka od Huawei, model Ascend G510. Jde o další telefon nižší střední třídy, který osloví zákazníky toužící po velkém displeji. Ten je však vykoupen nižším rozlišením či slabším procesorem. Na druhou stranu zde máme Android 4.1 a nové prostředí Emotion UI. Jaké na nás G510 zanechala první dojmy?

Huawei Ascend G510 - oficiální fotografie

Loňský design

Nedávno jsem testoval Huawei Honor 2. Proč ho tahám do prvních dojmů o G510? Oba modely jsou si totiž podobné jako vejce a vejci. Výrobce se s nějakými patrnými odlišnostmi nepáral. Pokud se vám tedy líbí velmi konzervativní vzhled, budete nadmíru spokojeni. Abyste si o uniformnosti telefonů Huawei udělali ještě lepší obrázek, vzpomeňte na loňský model G600. Ten vypadá jako Honor 2 a tudíž stejně jako G510.

Ascend G510 sdílí design s mnoha staršími modely

Decentní změny však při bližším zkoumání nacházíme. Občas bych za ně ale Huawei klepl přes prsty. Tlačítka k ovládání hlasitosti a odemykání telefonu jsou v horní části levé strany. Jásají tedy pouze leváci, praváci zapláčou, neboť dostupnost často využívaného odemykacího tlačítka je velmi špatná. Podivné změny se týkají i micro USB konektoru. Už jsme si tak nějak zvykli, že výrobci z jihovýchodní Asie tento konektor obracejí vzhůru nohama. Má jej tak i Honor 2. Z ničeho se ale zřejmě v Huawei chytli za hlavy a konektor otočili do správné polohy.

Odlišnosti hledejme na zadní straně, která není z měkčeného plastu, ale z obyčejného plastu se zdrsněnými pruhy. Levnější model už se spokojuje jen s jedním reproduktorem a slabším fotoaparátem. O něm ale až za chvilku. Dejme prostor také čelní straně, kde se také šetřilo. Trojici senzorových kláves pod displejem sedí po tmě a ne a ne se rozsvítit. Alespoň, že dokáží vibrovat, a výrobce u nich nehrál hru „škatulata hejbete se“. Jejich seřazení je stejné, jako u jiných telefonů Huawei.

Displej překvapivě dobrý

Tahákem telefonu je 4,5palcový displej. Huawei se rozhodlo, že velký displej nabídne v levnějším modelu, ale někde šetřit muselo. Když dodám, že je displej stále typu IPS, je jasné, že to odskákalo rozlišení. Žádné HD či qHD, ale pouze 854 x 480 pixelů. Výsledkem je jemnost 218 PPI, což ještě není taková katastrofa. Navíc jednotlivé pixely opravdu rozeznáte až při blízkém zkoumání. Kritiku si tak displej v žádném případě nezaslouží, neboť je čitelný i z ostrých úhlů a stejně tak venku. Výtek nemám ani k práci světelného čidla.

Zmíním ještě přítomnost informační LED diody, která se nachází v pravém horním rohu nad displejem. Její miniaturizace však zašla tak daleko, že není téměř vidět. Alespoň informuje neomezeně dlouho, respektive do doby, než si zmeškané události přečtete.

Emotion UI: hlavní menu má útrum

Po dlouhém čekání se konečně dočkáváme nové nadstavby od Huawei, které nese jméno Emotion UI a bdí nad Androidem 4.1. Huawei se rozhodlo jít dosti radikálním směrem a například zcela zrušilo hlavní menu. Pokud se vám líbí styl iPhonu s prostředím iOS, vězte, že Emotion UI se mu vcelku blíží. Nezapomnělo se ale na widgety. Ptáte se, jak se dostanete k jednotlivým funkcím nebo do nastavení? Všechny funkce jsou rozesety po plochách, kterých může být celkem devět, ale klidně mnohem méně.

Prostředí Emotion UI

Zástupce aplikací lze seskupovat do složek a tím je nemít roztahané po několika plochách. Nový je také speciální widget, který má seskupovat to nejdůležitější. Hodiny, počasím, hudbu a kontakty. Můžete si jej libovolně definovat a je jen škoda, že nedokáže zobrazit i další věci. Bohaté jsou možnosti výběru animací přechodu mezi obrazovkami. Informační lišta může zobrazovat kromě zmeškaných událostí i rychlé nastavení. Tlačítka si můžete sami zvolit, což je praktické.

Důležitá informace na závěr, Ascend G510 je s dvoujádrovým MediaTekem taktovaným na 1,2 GHz krásně plynulý a ani pokročilejší animace se nesekají, což je jistě pozitivní. Na úplný konec prvních dojmů ještě tradičně naťukneme fotoaparát, který nabízí 5 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Slušný standard střední třídy, což už ale nelze říci o záznamu videa pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů.

Ukázkové fotografie

Technické parametry Huawei Ascend G510

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 64,7 × 9,9 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (480 × 854 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:23 hodin
Dostupnostduben 2013,
Diskuze ke článku
pecan
Huawei ascend G600 mají v datartu za 5499kč. G510 za tuhle cenu nemá šanci.
Crozz
má pravdu, podle katalogu jsem našel rozdil ve verzi androidu kde G600 má starší 4.0...
K@rlos
Přesně tak, naprosto souhlasím, cena by musela být pod 5000,- aby byl dobře prodávaný...nevidím žádný posun oproti G300.
pnuda
Jak to vypada s recenzi na ascend y300? Ten mi totiz prijde mnohem lepsi nez 510ka ;)...uz se y300 testuje? Predem dekuji za odpoved :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze