HTC hlásí rekordně nízké tržby za první čtvrtletí, nejnižší od roku 2004

25

Nepříznivé scénáře pro HTC byly překonány a situace je mnohem horší, než se v průběhu února zdálo. Vlajkový model se neprodává a výrobce prakticky nic nevydělává. Hlásí nejnižší čistý zisk od roku 2004.

Pokud sledujete dění mezi výrobci mobilních telefonů, jistě víte, v jak nelichotivé situaci se HTC nachází. Jeho telefony se neprodávají a i přes mnoho záchranných kroků se obrat k lepšímu nedostavil. Stal se přesný opak, HTC se propadlo ještě níže, než kdokoliv očekával. Ještě v únoru byly očekávány tržby mezi 50 – 60 miliardami tchajwanských dolarů (32 – 38 miliard korun), které by i tak znamenaly pokles. Realita je však ještě horší. Za první čtvrtletí, tedy od ledna do března, HTC oznámilo tržby ve výši 42,8 miliard tchajwanských dolarů (28,3 miliard korun).

HTC One mělo výrobce zachránit. To by se ale muselo začít prodávat...

Ještě hůře to však vypadá s čistým ziskem, který za uplynulé čtvrtletí činí jen 85 miliónů tchajwanských dolarů (56,2 miliónů korun). Za předminulé čtvrtletí to byla ještě 1 miliarda tchajwanských dolarů (660 miliónů korun) a za první čtvrtletí roku 2012 dokonce 10,9 miliard tchajwanských dolarů (7,2 miliard korun). Aktuální výsledek je vůbec nejnižším ziskem od roku 2004, kdy začalo HTC tyto čtvrtletní výsledky zveřejňovat.

Jak je vlastně možné, že se HTC propadlo ještě více, než se očekávalo? Důvod je prostý. Problémy s uvedením vlajkové lodi One do prodeje. Důkazem budiž fakt, že nyní se měla novinka prodávat už na 80 trzích, prodává se nicméně pouze na třech. Zákazníci a věrní fanoušci proto stále čekají. Loňské modely už tolik netáhnout a letošní se neprodávají.

Zdroje: reuters.com

Diskuze ke článku
Zajo
Že zaspali s trhem je jednou jasný. Sony svou vlajkovou loď nejenže nějakou dobu prodává, ale již ji zlevňuje a HTC stále nezačalo s prodejem. To aby ještě před začátkem prodeje přehodnotili svou startovní cenu, nebo si to koupí jen fanatyčtí vyznavači značky. Bude to sice špičkový smartphone, ale třeba já si ho nekoupím, protože jejich podpora je mizerná (sliby a zase jen sliby a skutek utek). Stávající HTC nyní vyměním za Sony.
Tomastus
Je mi jich líto. HTC mně přijde rozhodně sympatičtější než nějaký Samsung nebo Hujahej. Nejsem nějaký fanoušek HTC, mám Lumii :)
Petr
To je normální ne, když výrobce ohlásí nový výrobek, tak než vyjde na trh, tak prodej stagnuje-protože zákazníci čekají na novinku. Škodovka třeba také míň prodívá, když jsou ohlášeny nové modely.
Johny
Len nech sú v strate, sami si za to môžu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze