HTC 8S: kompaktní novinka s Windows Phone 8

17

Cenově dostupnější z obou dnes představených novinek tchajwanského výrobce HTC je model HTC 8S. Oproti modelu 8X se může pochlubit kompaktnějšími rozměry a mírně osekanější, přesto však stále velmi dobrou výbavou v čele s dvoujádrovým procesorem a novým operačním systémem Windows Phone 8.

HTC 8S bude opravdu barevný telefon. Že by inspirace u Nokie?

Nová generace komunikátorů s Windows Phone, operačním systémem od Microsoftu, je v podání tchajwanského výrobce designově konečně trošku více odvážnější. To se týká po vzoru Lumií od Nokie hlavně barviček. Konkrétně HTC 8S se bude vyrábět celkem ve čtyřech různých barevných variantách. Zvýrazněný je pak vždy rámeček kolem reproduktoru pro hovory nad displejem, kolem čočky fotoaparátu a také spodní brada. Vypadá to efektně a na zákazníky by tato změna mohla zafungovat.

HTC 8S má kromě krátkého jména i relativně malé rozměry. Konkrétně tu mluvíme o 120,5 milimetrech na výšku, 63 milimetrech na šířku a 10,3 milimetrech z profilu, přičemž hmotnost činí velmi dobrých 113 gramů. Té bylo mimo jiné docíleno i díky použití lehkých plastů, za což ale výrobce nemůžeme v dnešní době, kdy plastové telefony dominují celému trhu, nijak zvlášť kárat.

Telefon na rozdíl od vlajkové lodi jménem HTC 8X nenabídne tak vysoký výkon. Pod oněmi výše zmíněnými plasty totiž netiká procesor Snapdragon S4 Pro, ale pouze běžná "es čtyřka", taktéž se dvěma jádry Krait, taktovanými na 1GHz. I to by ale díky použitému operačnímu systému mělo být opravdu hodně dobré. Pro plynulý běh aplikací je důležitá i paměť RAM, která má ne zrovna vysokou, pravděpodobně i tak však zcela dostačující hodnotu 512 MB. Vnitřní paměť je na tom obdobně, má kapacitu pouze 4 GB. Můžete ji ale snadno rozšířit díky tomu, že telefon nabídne slot na paměťové karty formátu microSDHD.

Oficiální video

Do průměru zapadne displej, jehož parametry v dnešní době asi nikoho neoslní, na druhou stranu ovšem ani neurazí. Jedná se tak, jak je u HTC zvykem, o obrazovku s technologií Super LCD. Úhlopříčka činí rovné 4 palce a to při rozlišení WVGA (480×800 pixelů) s jemností 233 ppi. Potěší i to, že výrobce nezapomněl na ochranu displeje pomocí minerálního sklíčka Gorilla Glass od firmy Corning, které je díky své velké tvrdosti odolné zejména proti nežádoucím škrábancům.

Zbytek specifikací čítá například 5 Mpx fotoaparát s 35mm objektivem, světelností F/2.8, LED přisvětlením a automatickým ostřením. Video je možné zaznamenávat v kvalitě 720p. Internetovou konektivitu zajistí 3G HSPA a Wi-Fi a také navigační moduly GPS a Glonass. Operačním systémem je samozřejmě Windows Phone 8, který oproti starším verzím bourá spoustu nepříjemných nedostatků a přináší funkce jako je namátkou třeba možnost sdílení souborů skrze Bluetooth, nová verze webového prohlížeče Internet Explorer 10, vylepšené notifikace, barevnější schémata či plnohodnotný multitasking. Seznam všech inovací je ale samozřejmě mnohem delší.

Nové HTC na živých fotografiích. Jak se vám líbí? (Foto: The Verge)

Nakonec ještě zmíníme vlastnost, kterou mají společnou obě dvě dnes představené novinky od HTC. Všichni jste si jistě všimli loga Beats Audio na zádech obou telefonů. To znamená, že oba nabídnou vylepšenou kvalitu zvuku, která je podle vyjádření výrobce integrována napříč celým systémem. Jedním dechem ovšem dodává, že kvalitu v celém rozsahu slyšitelného zvukového pásma si uživatelé vychutnají jen s originálními sluchátky Beats.

Podle české pobočky HTC se novinka na našem trhu začne prodávat zhruba v průběhu měsíce listopadu a k dispozici bude v barevných variantách černobílá, červenooranžová, modročerná a šedožlutá. Informace o ceně bohužel prozatím chybí.

Technické parametry HTC 8S

Kompletní specifikace
Konstrukce120,5 × 63 × 10,3 mm, 113 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostprosinec 2012, 7 999 Kč

Zdroje: TZ HTC

Diskuze ke článku
mohi
Nemá přední kameru?!škoda!
Tomáš
nádherný teledon... len aby cena bola v norme
Piiitr
Takže se dostáváme do doby, kdy 4 palce značí kompaktní telefon :-D To je paráda :-) Jinak tento telefon vypadá zajímavě, ale doufám, že ten plastovej kryt něco vydrží (bohužel mám s těmito kryty u HTC zatím jen špatnou zkušenost). Taky doufám, že se objeví nějaký nástupce mého LG Quantum (tj. Windows Phone 8 s QWERTY klávesnicí).
Juraj
Mozem sa spytať? Je už v predaji alebo bude najbližší mesiac mobilný telefon
z operačným systemom windows 8 ???????????????????????????????????? Dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze