Google ulehčí život slepcům novou aplikací Lookout, která má nahradit jejich oči

Google ulehčí život slepcům novou aplikací Lookout, která má nahradit jejich oči
  • Lookout je novou aplikací pro slepce
  • Hlasově oznamuje svému uživateli, co vidí fotoaparát telefonu
  • Nahlas vždy řekne, když uvidí třeba výtah, značku východu nebo překážku v podobě židle
  • Prozatím bude podle všeho exkluzivně dostupná pro telefony Pixel a přijde někdy během letošního roku

Kromě aktualizací zavedených služeb a aplikací oznámil Google vcelku tiše zcela novou aplikaci Lookout. Jedná se sice o vysoce specializovanou aplikaci, ale potenciálně může být o to více užitečná. Lookout je totiž v podstatě Google Lens na steroidech a má pomoci slepcům s orientací v prostoru. Aplikace funguje tak, že jednoduše namíříte fotoaparátem telefonu do prostoru a ten vám nahlas řekne, co před vámi našel. Můžete tak dostat hlasové upozornění typu „židle na třech hodinách“. Kromě detekce předmětů umí Lookout rozpoznat i text a upozornit hlasem třeba na různé cedule a značky.

Lookout má navíc hned čtyři různé režimy – Domov, Práce a zábava, Skenování a Experimentální. Slouží k tomu, aby aplikace věděla, na jaké elementy v prostředí se má soustředit. V režimu Domov může uživatelům kupříkladu říkat při úklidu, kde je jaký nábytek a spotřebiče. Práce a zábava zase upozorní, až narazí třeba na výtah nebo na různé předměty, které byste mohli v práci využít, což lze vidět i ve videu výše, kde aplikace upozorní uživatelku na nůžky.

Uživatelé mohou zároveň pomocí Experimentálního režimu využívat ještě nedokončené funkce, pokud chtějí. Aplikace využívá strojové učení, takže čím více uživatelů jí bude používat, tím bude lepší. Bude se ale učit i přímo od daného uživatele.

Google Lookout

V rámci představení aplikace Google uživatelům při používání doporučuje nosit svůj telefon Pixel na přívěsku na krku, případně v náprsní kapse s fotoaparátem samozřejmě směřujícím dopředu do volného prostoru. Prozatím to tedy vypadá, že bude aplikace exkluzivně k dispozici pro majitele telefonů Pixel, avšak podobně to bylo i s funkcí Google Lens, která se nyní rozšíří i na další zařízení. Možná tedy potká Lookout za rok stejný osud. Prozatím však ani nevíme, kdy se aplikace objeví v obchodě Google Play, ale mělo by se tak stát do konce roku.

Zdroj: blog.googl

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze