Google se snaží vyhnout pokutě 2,7 miliard dolarů aukcí

Google se snaží vyhnout pokutě 2,7 miliard dolarů aukcí
  • V červnu jsme se dozvěděli o rekordní pokutě ve výši 2,7 miliard dolarů, kterou Googlu udělila Evropská komise
  • Důvodem bylo porušování antimonopolních pravidel kvůli upřednostňování vlastního srovnávače cen při vyhledávání zboží
  • Google se nyní snaží vyhnout placení pomocí nabídky aukce, kde by si mohli konkurenti zaplatit místo na předních příčkách vyhledávání
  • Návrh se setkal s okamžitým odmítnutím a Googlu zbývá jen 8 dní, aby s praktikami přestal, jinak se dočká další pokuty

V červnu jsme psali o rekordní pokutě 2,7 miliard dolarů (2,42 miliard eur; 63,65 miliard Kč), kterou dostal Google od Evropské komise za prošení antimonopolních pravidel. Celá kauza se týká srovnávače zboží, který se vám ukáže při vyhledávání nějakého zboží zcela nahoře ve výsledcích vyhledávání. Google totiž upřednostňuje vlastní srovnávač, přičemž na počítači ještě pár klasických odkazů vždy uvidí, ale třeba na mobilních telefonech se často zobrazí pouze ceny od Googlu.

Google pokuta

Americký gigant dostal 90 dní na nápravu vzniklé situace, ale až nyní můžeme vidět nějakou snahu. Google na to jde vychytrale. Snaží se totiž vyhnout placení obrovské sumy peněz vlastní nabídkou, díky které by mohly být zobrazeny ceny konkurenčních stránek prostřednictvím aukce. Tato nabídka je však hojně kritizována všemi konkurenty, kteří jí označují za neadekvátní a požadují od Googlu ráznější zakročení.

Tlak na Google je tedy stále větší a zároveň mu už nezbývá mnoho času. Musí zastavit své stávající praktiky do 28. září, nebo dostane mateřská společnost Alpabet další pokutu ve výši až 5 % svého denního průměrného celosvětového obratu, což nám dává nějakých 12 milionů dolarů (260,8 milionů korun).

Zdroj: independent.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze