Google prodlužuje podporu ActiveSync pro WP až do července

5

Dnešek měl být tak trochu černou můrou pro majitele telefonů s Windows Phone. Google již dopředu oznámil, že k dnešnímu datu hodlá vypnout podporu protokolu ActiveSync. Věci se však mění, podpora protokolu se prodlužuje o půl roku, aby Microsoft stihl zapracovat do Windows Phone 8 podporu protokolů nových.

Protokol Exchange ActiveSync je uzavřeným, proprietárním a licencovaným protokolem společnosti Microsoft, který umí synchronizovat e-maily, kalendář a kontakty. Odedávna se používá (nejen) v telefonech s mobilními Windows, ať už to byly starší Windows Mobile či nové Windows Phone. Google za to, že uživatelé mohou ActiveSync se službami Google používat, musel Microsoftu platit licenční poplatky. V polovině minulého roku se však Google rozhodl, že podporu ActiveSync ukončí k 31.1.2013. Místo ní mohou uživatelé používat tři otevřené protokoly - IMAP pro e-mail, CardDAV pro kontakty a CalDAV pro kalendář.

Windows Phone 8

Budiž, přechod na otevřené protokoly by sám o sobě nebyl nic špatného, problém je však v tom, že kromě IMAP tyto protokoly Windows Phone neumí. Uživatelé by tak nemohli synchronizovat své kontakty a kalendář, pokud je u Googlu používají. A takových uživatelů je opravdu hodně. Microsoft na tuto zprávu reagoval tím, že doporučil uživatelům přejít na outlook.com. Nesetkalo se to však s úspěchem, tlak uživatelů donutil Microsoft ustoupit a oznámit přidání podpory CardDAV a CalDAV do Windows Phone 8.

Kalendář ve Windows Phone

Zároveň s tím však Microsoft požádal Google a prodloužení podpory ActiveSync o půl roku, aby nové standardy stihl do Windows Phone 8 zapracovat. Google vyhověl, bude podporovat ActiveSync až do 31. července 2013.

Nokia Lumia 920

Využíváte služby Googlu a zároveň synchronizaci přes ActiveSync? Myslíte si, že Microsoft stihne do léta nové protokoly implementovat nebo se opět dočkáme prodloužení termínů?

Diskuze ke článku
korps
a ako na push mail s novymi protokolmi?
herm
Myslím, že s tím stopem to nebylo tak zcela kategorické, ale měl platit jenom pro nově se připojující uživatele od uvedeného data. Stávající uživatelé by tím tedy nebyli postiženi.
obluda zelená
Jak je to vlastně se Smybianem? Tam je to myslím pro stávající uživatele zachováno, ale co když bych si přeinstaloval firmware? To už bych nemohl používat Exchange, takže co potom? IMAP pro mail, ale co kalendář?
mobile
Presel jsem na placene Gapps. Nativni podpora exchange pro Outlook je super!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze