GadgetMix: S AMPY dobijete baterii pohybem

7

Největší slabinou dnešních chytrých telefonů a další elektroniky je jejich vysoká energetická náročnost, které neodpovídají kapacity baterií. Zkuste se například navigovat na delší turistické túře a po pár hodinách, kdy široko daleko není elektrická zásuvka, si budete zoufale přát, aby telefon vydržel ještě pár minut. Zajímavý gadget AMPY na to jde jinak.

Jistě, existuje celá řada powerbank, které si můžete vzít, s nejrůznějšími kapacitami. Jenže i ty potřebují nabít, což není vždy možné. Naproti tomu AMPY, který již nasbíral na Kickstarteru dva týdny před koncem kampaně více než dvojnásobek požadované částky, zachycuje kinetickou energii vašeho pohybu. Tu pak ukládá pro pozdější použití do integrované lithium-iontové baterie s kapacitou 1 000 mAh. Můžete chodit, běhat nebo jezdit na kole. Čím více se budete pohybovat, tím víc prodloužíte výdrž svého zařízení.

Podle výrobce, abyste prodloužili výdrž vašeho smartphonu o tři hodiny nebo chytrých hodinek o 24 hodin či v případě fitness trackeru o 72 hodin musíte ujít 10 000 kroků. Ekvivalentem je hodina na kole nebo 30 minut běhu. Samozřejmě, že ho však můžete i dobít z běžné zásuvky přes microUSB port na jeho horní straně, které slouží i pro připojení dobíjených zařízení.

Třikrát menší než konkurence

AMPY byl navržen tak, aby byl malý a lehký. Jeho rozměry jsou 63,5 × 63,5 × 19,05 milimetrů a jeho hmotnost činí 140 gramů, tedy stejně jako typický chytrý mobilní telefon. Jednoduše ho strčíte do kapsy, ale můžete použít i sponu nebo návlek a pásek na ruku, které jsou součástí příslušenství, a které oceníte zejména při sportování.

Autoři použili vlastní patentovanou induktorovou technologii, která podle jejich slov umožňuje vytvářet značné množství energie při zachování kompaktních rozměrů. Běžně dostupné komerční induktorové nabíječky by podle nich museli být třikrát větší než AMPY, aby nabídly stejný výkon.

Aplikace nabídne statistiky

Uživatelům, kteří mají zálibu v různých statistikách, výrobce nabídne i aplikaci pro Android a iOS, ve které se dozví, kolik energie vygenerovali, kolik přitom spálili kalorií a jak nabíjení přes AMPY ovlivnilo jejich uhlíkovou stopu.

AMPY

Své statistiky si uživatelé budou moci porovnávat s dalšími uživateli AMPY, ale i sdílet přímo na Facebook a Twitter. V současné verzi je pro výpočet těchto statistik nutné zadat několik nastavení v aplikaci ručně, ale v budoucnu bude AMPY předávat informace přímo do telefonu. Ten, kdo však aplikaci používat nechce, nemusí. AMPY se bez ní zcela obejde.

V rámci kampaně na Kickstarteru můžete mít jednu nabíječku AMPY s třídílným příslušenstvím už za 105 dolarů (2 297 Kč) a z předpokládané ceny tak ušetříte 20 dolarů (438 Kč). V případě dvou AMPY pak zaplatíte 195 dolarů (4 266 Kč) a ušetříte 55 dolarů (1 203 Kč). Dalších 15 dolarů (328 Kč) však musíte přičíst na poštovné. Předpokládané datum dodání je červen 2015, takže akorát stihnete příští léto.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 10. 11. 2014
  • Požadovaná částka:100 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 215 312 dolarů (25. 10. 2014 19:00)

Zdroje: kickstarter.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Proč výrobci mobilních telefonů jako je například Samsung nedávají něco podobného do svých zařízení, pak by cenou odpovídaly a málokdo aktivní by si stěžoval že mu baterie na cestách nevydrží kdyby se dobíjela pohybem?
Petr
Za takový peníze a zase nedotažený.. když to mám mít na noze na kole nebo při běhání, úplně se nabízí aby to bylo reflexní a mohl jsem to mít místo pásky. Ne ono to je bílý/černý.. Kdyby to bylo reflexní a mělo 3500mAh, hned objednávám, tahle to je šaškárna pro lidi, kteří jsou stejně maximálně 1/4h od nějaký zásuvky.
mental.disease
1 000 mAh reálne dobije cca 700-800 mAh.
Takže je to úplne nanič
mental.disease
1 000 mAh reálne dobije cca 700-800 mAh.
Takže je to úplne nanič

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze