Finanční výsledky Samsungu za 4Q 2012: tržby vzrostly o 19%

1

Se svými finančními výsledky přispěchal také Samsung a opět všem ukázal, jak vypadá úspěch. Daří se mu na všech frontách a například tržby se pohybují v přepočtu okolo jednoho biliónu korun.

Samsung logo

Jihokorejská společnost Samsung Electronics se pochlubila tržbami 56,06 biliónu wonů, což je v přepočtu zhruba jeden bilión korun českých. Zároveň jde o 19% nárůst. Provozní zisk poskočil o 89 % na 8,84 bilión wonů, v přepočtu 158,7 miliard korun českých. Čistý zisk za čtvrté čtvrtletí činí 7,04 biliónu wonů, tedy zhruba 126 miliard korun.

Samotná divize mobilních přístrojů, kam kromě mobilních telefonů spadají také tablety, svůj zisk zdvojnásobila na 5,44 biliónu wonů, což je v přepočtu bezmála 98 miliard korun českých. Za tímto úspěchem stojí především mobilní telefony, které pokrývají všechny cenové skupiny. Divize mobilních přístrojů se na celkovém zisku Samsungu podílela z 62 %, zatímco loni činil podíl 55 %.

Tahounem prodejů je Samsung Galaxy S III

Jihokorejský výrobce nezveřejnil prodejní čísla svých přístrojů. Analytici nicméně odhadují, že za čtvrtletí Samsung prodal zhruba 63 miliónů smartphonů. Konkurenční Apple, který svá čísla zveřejnil včera, prodal 47,8 miliónů smartphonů. Největší podíl měl model Galaxy S III, kterého se od května prodalo už 41 miliónů kusů.

Zajímavě působí také číselné srovnání dodaných chytrých telefonů. Samsung za rok 2012 dodal 213 miliónu chytrých telefonů. Konkurenční Apple 135,8 miliónů a Nokia pouze 35 miliónů.

Zdroje: financninoviny.cz, businessweek.com

Diskuze ke článku
Oliver
Tak Samung v poslednej dobe spravil velmi, velmi podarene dva telefony, SII a SIII... Tak nejak to vie vzdy vyvazit a zaujat, zaroven s cenou ide "rozumnejsie" dole ako konkurencia, ktora svoje ceny drzi a tak sa neskor predavaju telefony viac z bazarov ako nove.

Vidiet to je aj napr v porovnani SIII s iPhone 4S, pricom druhy menovany je este dneska drahsio cca o 80eur ako najvybavenejsi model Samsungu, ktory sa da zohnat za 500.

Samusng skratka ide hodne agresivne s dobrym pomerom vykon/cena, aj ked dneska, ked uz ma lepsie meno to nie je take vyrazne ako volakedy, ale aj tak je to stale pomerne dobra volba.

No a Nokia... Jedinu chybu vidim v tych nepopularnych Windowsoch... Keby spravili podobny telefon ako 920ka s Androidom myslim, ze by to pekne ukazalo ako velmi "popularny" je Windows v telefonoch. Nehovorim, ze ten system je zly, ale Android ci IOs je dneska uz proste ovela dalej.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze