Fairphone 2: mobil, který bere ohledy

6

Při koupi nového telefonu přemýšlíme obvykle nad jeho výbavou, vzhledem a v neposlední řadě i ceně. Málokdo už si ale láme hlavu tím, čím vším si přístroj prošel při své výrobě. Jestli se z těžby surovin nefinancují války, jestli v továrnách nepracovaly děti anebo jestli nepoškodil přírodu. Pokud vás podobné otázky trápí, pak je tu pro vás Fairphone.

„Fér“ výrobky už jsou známy delší dobu. Obvykle se jedná o potraviny (káva, čaj) anebo textil. Jejich výrobci, respektive prodejci mají být schopni garantovat, že celý výrobní proces proběhl podle nějakých zásad. Nesmí se například nadměrně poškozovat životní prostředí, na výrobě se nesmějí podílet děti, všichni pracovníci musejí dostat spravedlivou odměnu a tak dále.

Co ale u mobilních telefonů? Jejich výroba je mnoha ohledech problematická. Třeba už samotná těžba surovin. Klíčové kovy se mnohdy nacházejí v rozvojových státech, takže z jejich profitu bývají financovány občanské války nebo terorismus, o pracovních podmínkách dělníků nemluvě. Stejně můžeme pokračovat i u výrobního procesu, kde se často zneužívá dětská práce. Kapitolou sama pro sebe je pak ekologie. Výrobci jdou proti základním principům. Nevyměnitelné baterie nutí zákazníky měnit celé přístroje, které by jinak mohly ještě sloužit, stejně tak konstrukční řešení často neumožňují výměnu jedné poškozené části.

Fairphone 2 jde snadno rozebrat. Nechybí výměnné kryty, včetně transparentního.

Toto všechno a ještě pár věcí navíc by měl mít Fairphone vyřešené. Pokud vás tedy některý z předchozích problémů budí ze sna, pak se pojďte podívat na parametry telefonu. Jeho druhá generace není v této oblasti ničím zajímavá. Snapdragon 801, 2 GB RAM, 32 GB vnitřní paměti, pětipalcový Full HD displej, LTE a Dual SIM. To všechno na Androidu 5.1.

Kolik si myslíte, že by něco takového mělo stát? Cena je samozřejmě o něco vyšší, ale tady výrobce zřejmě narazí. Za tento telefon si v předobjednávkách žádá 525 euro, tedy více jak čtrnáct tisíc korun. Za tuto cenu se nabízejí vlajkové lodě. Pokud byste hledali podobné parametry jinde, pak podobné přístroje pořídíte za polovinu, možná i za méně.

Jistou férovostí je i fakt, že výrobce uvádí, jak k této částce dospěl. Samotná výroba přijde jen asi na deset tisíc, ale nákladné jsou všechny ty věci okolo, například výzkum a vývoj.

Fairphone 2 na oficiálních snímcích.

První modulární telefon?

Jsou zde ale samozřejmě i jiné výhody, než jenom klidný pocit z toho, že na telefonu nepracoval žádný dětský otrok. Kupříkladu je to i jeho konstrukce. Ta se dá snadno rozebrat a i bez větší zručnosti nebo speciálního nářadí a vyměnit si vadný díl. Není to sice pravá modularita v tom slova smyslu, jaký například sliboval Projekt ARA, ale rozhodně je to krok správným směrem.

V současné době běží předobjednávky, o telefon v této fázi projevilo zájem asi 20 tisíc lidí. Samotná distribuce pak započne v lednu. Je jasné, že se bude jednat o zboží pro úzkou skupinu zákazníků, my ostatní se alespoň můžeme zamyslet nad tím, co všechno se muselo stát, abychom si mohli užívat výdobytků moderní techniky.

Technické parametry Fairphone Fairphone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 73 × 11 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB,
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2016, 14 000 Kč

Zdroje: fairphone.com

Diskuze ke článku
kubik393
Problémy prvního světa, co jiného říci. Kupte si náš telefon a my vyřešíme chudobu, hlad i války na celém světě. Jestli tohle není bezskrupulózní marketing tak už nevím co. Co je s těmi výrobci spotřební elektroniky? Proč si najednou hrají na OSN? To mají opravdu tak černé svědomí nebo prostě jenom chytají nový módní trend, jak prodat své výrobky na přesyceném trhu západního světa? V tom případě to asi moc nezabírá, když člověk vezme do úvahy, čím vším média protáhla Apple a iPhone se stejně prodává pořád lépe. O čem to svědčí? Že je nám utrpení třetího světa naprosto volné? Neřekl bych.
Petr
Hovadina. Výroba toho telefonu drancuje přírodu úplně stejně, jediný ekologický suroviny jsou nevytěžený suroviny. A až mi něco odejde, ten náhradní díl co si můžu vyměnit seženu kde? Výrobce mi ho pošle přes půl světa? A já si tu základní desku budu umět sám odiagnistikovat a vyměnit, nebo ten mobil pošlu k nim přes půl světa? To zní ekologicky :) Mnohem víc pro ekologii by udělali, kdyby místo těchto hw šaškáren garantovali sw updaty např. 5 let. Protože spousta lidí vymění mobil ne protože něco odešlo, ale protože jim nestačí Android 4.1 když hromada věcí jede od 4.4 a aktuální je 6.0. Pokud to tedy není druhá skupina, která mění proto, že chtějí nový/hezčí bez ohledu co je uvnitř. Ani jednu z těchto skupin Fairphone nevyřeší.
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Tyhle projekty slouží výhradně k odrbávání pablbů typu hejtfríkálčr atd., což je nakonec poměrně bohulibá činnost. Nikdo normální si to samozřejmě nekoupí.
Mimochodem autore, na "jestli v továrnách nepracovali děti" bych se možná ještě trochu podíval :)
Xooo
Petr k tomu stačí zachovat zpětnou kompatibilitu vývojářského rozhraní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze