Facebook vás na fotce pozná i když nevidí vaši tvář

2

To, že Facebook bez větších obtíží rozezná tvář na dané fotografii, není žádné sci-fi. Jedná se o dovednost, která funguje už velmi dlouhou dobu. Facebook však neustrnul a vyvinul nový algoritmus, který rozpozná osobu i bez přímého pohledu na její tvář. Jak to dokázal, není konkretizováno, úspěšnost je však vysoká.

Facebook hostí více než miliardu uživatelů, a to je naprosto ideální základna pro to vytvářet různé nové postupy v jejich selekci. To, že Facebook vcelku bez problémů rozezná obličeje na fotografiích už málokoho překvapí, on však šel dál a umožní rozpoznání daného člověka, i když mu na fotografii není vidět do obličeje. Na jednu stranu fantastické, na stranu druhou trochu děsivé. Jak toho docílil? Víme jen, že se jedná o umělou inteligenci, která shromažďuje data, kterých je, jak už víme, více než dost.

Facebook je zase o kousek chytřejší. A nebo děsivější?

Vedoucí týmu umělé inteligence, Yann LeCun, uvádí také celkem vtipný příklad: „odhalit Marka Zuckerberga na fotkách je velice snadné, nosí totiž vždy šedé tričko“. Koneckonců – i my lidé poznáme osoby bez toho, aniž bychom jim museli přímo vidět do obličeje. Co se týče algoritmu Facebooku, je přesný na 83 %, což je jen o něco méně, než nabídne algoritmus pro odhalení osob dle obličeje (zhruba 92,5 %). To, že pro Facebook je velmi důležité získávat data o uživatelích, potvrzuje také aplikace Moments, která dovolí rychle sdílet fotografie právě dle rozpoznání obličejů, které se na fotografiích vyskytují. Díky tomu ušetříte čas s rozhodováním, s kým sdílet a „pro které oči“ jsou fotografie již zbytečné.

Stáhnout Moments

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: thenextweb.com, newscientist.com

Diskuze ke článku
Šaman
Ja mam tvář pokerového hráče!
jef
Jestli google o nás získává informace, tak Fb je ve velkém těží. Mít profil na Fb znamená být upsaný ďáblu, brrr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze