ELSE: nový, tak trochu jiný telefon?

1

Všichni výrobci se čas od času snaží trh mobilních přístrojů něčím ohromit, ať už úplnou novinkou, nebo revolučním přístupem k tomu stávajícímu. Společnost Emblaze Mobile nyní představila podle svých slov jiný a revoluční přístroj, který běží na operačním systému Access Linux Platform (ALP). Zaujme vás?

V těsné spolupráci s vývojáři OS trval vývoj a výroba zhruba dva roky, z čehož se nyní klube velmi zajímavý přístroj. Poháněný platformou TI OMAP 3430 se ELSE pochlubí stejným procesorem a grafickým čipem, který nabízí např. iPhone 3GS, Nokia N900 či Samsung i8910 Omnia HD. LCD displej se rozrostl do působivých rozměrů 3,5 palce a nabízí rozlišení 854 x 480 pixelů, což je více než uspokojivé.

Ze zadní strany přístroje vykoukne fotoaparát s rozlišením 5 MPx s možností natáčení 480p videa (tedy VGA nebo WVGA) s rychlostí 30 fps. Z hlediska připojení vám ELSE pokryje vše od EDGE přes HSDPA až po Wi-Fi.

Model disponuje méně rozšířeným operačním systémem Access Linux Platform 3 (ALP), který však podporuje například JAVU. Čím ale přístroj přitáhne pozornost především je nové uživatelské rozhraní s názvem ELSE, které vývojáři přidali jako nástavbu systému samotného. Netřeba dodávat, že vypadá UI velmi stylově, o čemž se můžete přesvědčit na videu níže.

Aby toho nebylo málo, společnost pracuje i na vlastním online obchodě, který má podpořit ELSE unikátním mediálním obsahem. Samozřejmostí je i AppStore, bez kterého se v dnešní době nikdo neobejde, a balíček SDK nástrojů pro vývojáře, kteří budou sérii obohacovat o nové programy a aplikace.