Elektromobily hudbou budoucnosti? V Amsterdamu už současnosti

Plánujete výlet do hlavního města Holandska? Pokud ano, pak je dost pravděpodobné, že potkáte jeden ze 170 elektromobilů, které jsou v Amsterdamu využívány jako taxi.

Elektromobily mají budoucnost. Především v historických částech velkoměst, kde nemalou měrou přispějí k menšímu znečištění ovzduší a především majitelům zmenší náklady na ujetý kilometr. Důkazem budiž například Amsterdam a společnosti, které zde využívají elektromobily od automobilky Nissan.

TIP: Nastartujte iPhonem. U elektromobilu Tesla nahradí klíčky

Společnosti Taxi Electric, Connexxion a TCA provozují dohromady více než 170 elektromobilů Nissan LEAF a e-NV200. Tyto vozy si mohou pronajímat například hotely, firmy, letiště nebo osoby s omezenou pohyblivostí.

Amsterdam - elektromobily

Psal se rok 2011, kdy společnost Taxi Electric začala brázdit amsterdamské ulici se třemi vozy Nissan Leaf. Dnes jejich vozový park čítá hned 22 vozidel. Díky elektromobilům má společnost nižší provozní náklady na kilometr a hodí se také národní dotace ve výši 10 000 eur na vozidlo.

„Očividně jsme měli před třemi lety dobrý nápad, protože ostatní společnosti vidí potenciál v taxislužbě s elektrickými vozidly," říká Hendriksen.

Například společnost Connexxion, největší evropská společnost v oblasti veřejné dopravy, si nedávnou zakoupila 100 vozidel e-NV200.

Nissan e-NV200

„Program udržitelnosti není jen náš. Vlády a místní komunity se zasazují o to, aby města začala využívat udržitelnější možnosti. Naším cílem je získat díky aktivnímu přístupu více kontraktů," říká výkonný ředitel společnosti Connexxion, Bart Schmeink.

„Elektrická vozidla jsou nejlepším řešením místního znečištění," říká Hartman. „Aby se vaše město stalo chytrým a udržitelným, je třeba mít dobrý plán... Silnou stránkou Nizozemska je, že místní vlády a centrální vláda spolupracují s průmyslem. A to je jediný způsob, jak postoupit dál v oblasti elektromobilů. Elektrická vozidla jsou pro udržitelnost nezbytná, jsou obchodní příležitostí a jsou zábavná. A to se nám líbí."

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze