Nová síť Find My od Googlu by měla dorazit během pár dní

aktualizováno
Nová síť Find My od Googlu by měla dorazit během pár dní
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Platforma Find My neboli Najdi moje zařízení slouží pro dohledávání ztracených předmětů
  • V rámci nejnovější beta verze služeb Google Play se objevily pokročilé možnosti vyhledávání

Aktualizováno 5. 4. 2024

Server 9to5google.com informoval o tom, že Google rozeslal e-mail některým uživatelům Androidu, ve kterém jim sdělil, že dlouho očekávaná síť Find My Device nové generace bude oficiálně spuštěna během několika dní. „S novou sítí Najdi moje zařízení budete moci lokalizovat svá zařízení, i když jsou offline. Jakékoli kompatibilní příslušenství s Fast Pair můžete také najít, když se odpojí od zařízení. To zahrnuje kompatibilní sluchátka a trackery, které si můžete připevnit na peněženku, klíče nebo kolo,“ stojí ve zprávě.

Ještě důležitější ale je, že níže v e-mailu, který obdržel jeden z redaktorů 9to5google, firma objasňuje, že síť bude spuštěna „za tři dny“. To by znamenalo neděli 7. dubna, případně (což se jeví pravděpodobněji) pondělí 8. dubna. Každopádně to vypadá, že oficiální zavedení novinky, která byla představena loni, je otázkou pouhých pár dní.

Původní zpráva z 4. 4. 2024

Google během loňské keynote Google IO oznámil velké vylepšení v rámci platformy Find My Device neboli Najdi moje zařízení, tedy ekosystému „dohledatelnosti“, do něhož měla přibýt také plná podpora chytrých přívěsků a pokročilejšího nastavení vyhledávání. Bohužel až doposud k masovému spuštění této praktické funkce nedošlo, někteří uživatelé však hlásí, že se novinka, kterou má Apple v rámci svého ekosystému již několik let, konečně objevila i v jejich telefonech s Androidem.

Platforma Najdi moje zařízení je již delší dobu schopna pomoci uživatelům, kteří ztratili jejich drahocennosti, například smartphone či chytré hodinky. Na adekvátní implementaci dohledávání chytrých přívěsků i širší možnosti nastavení se však doposud čekalo kvůli Applu, který údajně zase čekal na vybudování nového sdíleného bezpečnostního standardu, aby nebylo možné pomocí přívěsků sledovat nic netušící uživatele. Nyní, když je v rámci beta verze iOS 17.5 možné rozpoznat všechny chytré přívěsky, tedy i ty, které nejsou od Applu (ani nedisponují certifikací Find My), pomalu spouští tuto funkci i Google.


V poslední beta verzi služeb Google Play služeb s označením v24.12.14 se tak objevila možnost vyhledávat offline zařízení, která se dále dle 9to5google.com dělí na tři možnosti. V českém jazyce pochopitelně může být znění uvedených možností nastavení mírně odlišné, v tuto chvíli vycházíme z překladu.

  • Bez sítě: Zařízení uživatele se nezapojí do sítě. V režimu offline je možné stále lokalizovat pomocí uložených posledních poloh, když byla zařízení naposledy online.
  • Se sítí pouze v oblastech s vysokým provozem: Lokalizace pomocí uložených posledních umístění nebo sítě v rušných oblastech, jako jsou letiště apod. Pro pomoc při hledání ztraceného předmětu se informace o poloze ze zařízení uživatele použijí pouze v případě, že předmět uvidí i ostatní zařízení v síti.
  • Pomocí sítě ve všech oblastech: Vyhledávání pomocí uložených posledních poloh nebo sítě i v oblastech s malým provozem. Pro pomoc při hledání ztraceného předmětu mohou být použity informace o poloze pouze ze zařízení uživatele, pokud je jediné v síti, které předmět detekuje.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze