Důležité hlasování v PS ČR: povinné účtování 1+1 a konec sankcí

17

V minulém měsíci v České republice započala bez nadsázky opravdová revoluce v cenové politice mobilních operátorů. Zejména tarify neomezeného volání a SMS operátoři zlevnili z tisícových položek měsíčně na pouhé stovky. Zdá se, že příval dobrých zpráv se v českém telekomunikačním rybníce i nadále nezastaví. Více už brzo napoví jednání poslanců.

Poslanecká sněmovna se právě v těchto dnech zabývá novelou zákona o elektronických komunikacích. Ta obsahuje několik změn, které se budou týkat změny některých méně férových praktik tuzemských operátorů v současnosti.

Asi nejdůležitější novinkou, kterou by novela v případě schválení měla přinést, je zrušení sankcí za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou v rámci tarifu. V současnosti to funguje tak, že pokud zákazník, který si u operátora sjedná smlouvu, například za dva roky narazí na lepší nabídku, může stávající smlouvu zrušit jen za cenu doplacení veškerých zbývajících plateb měsíčního plnění, které má nastaveno. Pokuta bude dále zákonná jen v případě, že zákazník operátorovi bude dlužit za vědomě nesplacené měsíce.

Jan Husák, poslanec a místopředseda strany TOP 09 sněmovně předkládá důležitou novelu zákona o elektronických komunikacích

V případě, že by tato varianta novely byla pro většinu poslanců nepřijatelná, má autor zákona, Jan Husák ze strany TOP 09, připravenu ještě kompromisní variantu, která počítá s povinností, v případě předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou, zaplatit pouze jednu pětinu z celkové zbývající částky.

Další důležitou novinkou, se kterou nová novela počítá, je povinnost pro operátory účtovat zákazníkům hovory po vteřinách, tedy takzvaně 1+1. K zavedení tohoto férového účtování se zatím čeští operátoři příliš nemají. Jediný, kdo se k tomu zatím odhodlal, je Vodafone.

Tip: přečtěte si také článek - Novinky u ČTÚ: oddálení aukce a možné jméno nového předsedy

Kromě zrušení sankcí za předčasné ukončení smluv na dobu určitou a zavedení povinného férového účtování, novela zákona obsahuje ještě další, dílčí, ale také docela důležité změny. Patří mezi ně zákaz automatického prodlužování smluv na dobu určitou po skončení uvázaného období, povinnost pro operátory lépe informovat zákazníky o podmínkách smluv, a také přísnější postih plnohodnotných operátorů za úmyslné zdržování dohod s novými virtuálními operátory, kteří je požádají o vstup do jejich sítě.

Podle informací z webu PS ČR zákon ve druhém čtení prošel a to i přes to, že Jan Husák prostřednictvím svého serveru informoval, že operátoři se snažili u poslanců lobovat za to, aby pro zákon ruce nezvedali. V nejbližší době se tedy uskuteční klíčové třetí čtení. O výsledcích vás budeme informovat.

Zdroje: novinky.cz, byznys.lidovky.cz, husakjan.cz,

Diskuze ke článku
David
Držíme palce!! Management operátorů je prohnilý a z lidí peníze tahající, ale to je business, nedá se nic dělat, kdo nechce volat, nemusí :-) už jen to neomezené volání je výhra... z 3000,-- na 700,-- :-D sranda... chudáčci operátoři !!!
Velda
Jako, nejsem tu za operátory...

Ale co nechápu, že doprčic když si dám smlouvu na dobu určitou, tak ji přece nemůžu vypovědět jen tak, ne snad?? Od čeho by pak byla... Operátoři mají často sankce větší, než měsíční paušál, což je špatně, ale...

Prostě Absurdistán.
Pavel
taky nechápu, pokud někdo vědomě vstupuje do závazku po měsíce využívá výhody plynoucí ze závazku, tak nevím proč by neměl platit pokutu vyplývající ze smlouvy.

žeby byli volby za humnama a ovečky z řad neinteligentních lidí nato slyšelo? :D
Yarpen
Ja mam spis pocit, ze zakaznik nema vyhodu za smlouvu na dobu urcitou, ale nevyhodu za dobu neurcitou... Tedy cena nasi sluzby je xxx a automaticky si te uvazeme na dva roky (tyhle ceny se inzeruji) a kdyz se ti to nelibi, tak si priplat...

Bohuzel tu neni plne konkurencni prostredi a pak se to holt musi resit takto zakonem, coz urcite neni nejlepsi varianta, ale jina neni...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze