DUEL: Nokia N82 vs. Sony Ericsson K850i
recenze

DUEL: Nokia N82 vs. Sony Ericsson K850i

9

SROVNÁVACÍ TEST - Postavili jsme proti sobě fotoaparáty Sony Ericssonu K850i a nové Nokie N82. Oba dva disponují 5 Mpx rozlišením, xenonovým bleskem a širokou paletou nastavení. Který z telefonů nabídne lepší kvalitu fotografií, videa a pohodlnější ovládání? Který naopak odejde poražen? To se dozvíte v našem srovnávacím testu.

Oba telefony nabídnou v oblasti fotografování to nejlepší, co lze dnes na našem trhu koupit. K dokonalosti jim chybí jen optický zoom, který pro změnu nabídne vlajkový loď Samsungu – model G800. Jinak přináší vše, co může běžný uživatel potřebovat a díky xenonovému blesku lze oba telefony velmi dobře použít i při nočních večírcích či jiných akcích, kde je nedostatek světla. Pojďme se tedy podívat, jak si oba telefony v testu vedly. Nejdříve vám však nabídneme podrobnou srovnávací tabulku schopností fotoaparátů obou telefonů.


Nokia N82 a proti ní v testu stojící Sony Ericsson K850i

Technické parametry fotoaparátu a kamery

Model Nokia N82 Sony Ericsson K850i
Rozlišení fotografií 5,0 Mpx (2592 x 1944 pixelů) 5,0 Mpx (2592 x 1944 pixelů)
Nižší rozlišení fotografií 3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx, 0,8 Mpx, 0,3 Mpx 3 Mpx, 1 Mpx, 0,3 Mpx
Optický zoom ne ne
Digitální zoom ano, až 12x digitální zoom ano, až 16x digitální zoom
Blesk xenonový blesk s červenou přisvětlovací LED diodou xenonový blesk s bílou přisvětlovací LED diodou
Autofocus, makro režim ano, manuální makrorežim ano, automatický/manuální makrorežim
Stabilizátor obrazu ne, pouze softwarový u videa ne, pouze softwarový
Krytka objektivu ano, manuální ne (automatická krytka pod sklíčkem objektivu, které není chráněno)
Paměť 140 MB vnitřní + paměťové karty microSD (2GB v balení) 40 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (512 MB v balení) nebo Micro SD
Scénické režimy automatický, uživatelský, makro, portrét, krajina, sport, noční režim, noční portrét automatický, krajina v šeru, portrét v šeru, krajina, portrét, pláž nebo sníh, sport, dokument
Režimy snímání Normální (jeden snímek), Burst Mode, sekvenční snímání (rozmezí 10 sekund až 30 minut) Normální (jeden snímek), BestPic (9 snímků pořízených rychle za sebou, lze nastavit snímání rychle nebo pomalu), Panorama, Rámečky
Samospoušť vypnuto, 2 sekundy, 10 sekund, 20 sekund vypnuto, 10 sekund
Vyvážení bílé automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka
Měření expozice normální normální, podle středu
Barevné efekty vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín, živé barvy vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín, solarizace
Barevné rámečky ne ano
Náhled zapnuto, vypnuto zapnuto, vypnuto
Citlivost ISO automaticky, nízká, střední, vysoká automaticky, ISO 100, ISO 200, ISO 400
Kvalita obrázku normální, možnost změny kontrastu, ostrosti vysoká, normální
Automatické otočení zapnuto, vypnuto zapnuto, vypnuto
Přední kamerka pro videohovory ano, rozlišení VGA (640 x 480 px) ano, rozlišení VGA (640 x 480 px)
Video MP4, VGA (640 x 480 pixelů), 30 snímků za sekundu MP4, QVGA (320 x 240 pixelů), 30 snímků za sekundu
Přisvětlení videa diodou ne ano, bílá LED dioda
Možnosti videa noční režim, mikrofon (zapnuto, vypnuto), vyvážení bílé, barevné efekty, stabilizátor obrazu noční režim, samospoušť, mikrofon (zapnuto, vypnuto), měření expozice, vyvážení bílé, barevné efekty, stabilizátor obrazu
Další funkce Editor fotografií, možnost poslat obrázek do blogu, prezentace (s hudbou, efekty)) PhotoDJ (editor fotografií), možnost poslat obrázek do blogu, prezentace (tichá, smutná, romantická, šťastná, energetická)

Ovládání a ergonomie – Cyber-shot vítězí

Fotoaparát lze u obou telefonů spustit kdykoliv, i při zamknuté klávesnici. U Nokie dojde k aktivaci fotoaparátu po odsunutí krytky, přičemž se na pravé straně efektně postupně podsvítí tlačítka. Sony Ericsson krytku chránící čočku nemá, ale Sony Ericsson zaručuje vysokou odolnost minerálního sklíčka. Aktivace režimu fotografování se provádí tlačítkem u spouště, u kterého se rozsvítí malá modrá dioda. Efektní je rozsvícení ikonek u horní řady kláves, které slouží jako zkratky. První snímek lze pořídit u obou telefonů po 2,5 sekundě, což je poměrně dobrý výsledek.


Pro Nokii nový designový směr, který je více "technický". Lesklá přední strana je efektní, ale je třeba ji leštit


Modul fotoaparátu je dominantou zadní strany. Nechybí praktická posuvná krytka fotoaparátu

U obou telefonů se fotí v režimu na šířku a nechybí dvoufázová spoušť na boku stejně, jako tomu je u klasických fotoaparátů. U K850i chválíme přítomnost posuvného tlačítka pro přepínání režimů, které výrazně urychluje práci s fotoaparátem. Oceňujeme také čtveřici klávesových zkratek. N82 žádné posuvné tlačítko ani klávesové zkratky nemá, vše je nutno nastavovat pomocí navigačních kláves pod displejem. Vedle spouště se nachází pouze speciální klávesa, po jejímž stisku se zobrazí poslední fotografie případně Galerie. U Sony Ericssonu se nám také líbilo praktičtější horizontální menu, v kterém je snadné se orientovat a měnit nastavení. U Nokie je nutné vždy zvolit příslušnou ikonku na pravé straně a poté v podmenu zvolit volbu, což je mnohdy delší.


Zajímavý, lesklý až kosmický. Takový je nový Sony Ericsson K850i


Na zadní straně nalezneme ničím nechráněnou čočku 5 Mpx fotoaparátu, jejíž obruba se při aktivaci fotoaparátu rozzáří

V této disciplíně vítězí Sony Ericsson, s kterým je focení díky klávesovým zkratkám a posuvné klávese o něco rychlejší a pohodlnější. Někomu může vadit absence krytky, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že minerální sklíčko je opravdu odolné. Kdo však chce mít čočku fotoaparátu opravdu chráněnou, nechť zvolí Nokii N82.

Výsledek 1.kola: Nokia N82 0 : 1 Sony Ericsson K850i

Rychlost ostření, focení, ukládání a práce s fotografiemi

Nokia N82 je v ostření poměrně svižná. S namáčknutím trvá ostření průměrně 1,3 vteřiny, posléze telefon zeleným rámečkem a ikonkou oznámí úspěšné zaostření a možnost domáčknutí spouště. Pokud však stisknete spoušť hned silně bez namáčknutí, fotoaparát neostří a scénu vyfotí již za 0,1 vteřiny. To je výborná vlastnost pro momentky, kdy můžete mít vyfocen snímek již 2,5 vteřiny po tom, co jste odsunuli krytku. Ostření ve tmě při osvitu červenou diodou trvá déle, v průměru 2,1 vteřiny. I ve tmě Nokia N82 ostří spolehlivě, pomáhá tomu hlavně velmi silná červená dioda s mřížkou, na kterou se telefon například na vzdálené stěně zaměří. Prodleva mezi stisknutím a následným vyfocením snímku je prakticky nulová. Snímek se na paměťovou kartu neukládá zrovna nejrychleji, asi 3,5 vteřiny. Další obrázek je možné pořídit asi 4,5 vteřiny po tom prvním.


Prostředí známé z dřívějších telefonů Cyber-Shot bylo vylepšeno o animace a nové funkce

Sony Ericsson K850i ostří v ideálních podmínkách o něco rychleji než Nokia, zhruba 0,9 vteřiny. Vynechat ostření rychlým stiskem spouště nelze, K850i ostří vždy. Vyhnout se tomu můžete zapnutím režimu nekonečno v menu, ale to není nejrychlejší způsob. Ve tmě je na tom však K850i s ostřením velmi špatně. Nejčastěji vůbec nezaostří, což je někdy velký problém, protože poté není zvolena ani správná intenzita blesku. Problémy s ostřením ve tmě způsobuje fakt, že místo výrazné červené diody je u K850i pouze poměrně slabá bílá LED dioda, která je značně nevýrazná a telefonu příliš nepomáhá. Pokud se telefonu ve tmě náhodou povede zaostřit, trvá to přes 2 vteřiny. Prodleva mezi domáčknutím spouště a vyfocením snímku je 0,1 vteřiny. Ukládání fotografie je ještě delší, než u Nokie a trvá bezmála 5 vteřin. Další snímek (od namáčknutí k namáčknutí) je možno pořídit ve standardním režimu až za dlouhých 8 vteřin.


Prostředí fotoaparátu je stejné, jako u dalších Nokií

V této disciplíně vítězí jednoznačně Nokia se svou N82. Sony Ericsson sice ostří o něco málo rychleji za dobrých světelných podmínek, ale dlouhé ukládání snímku, velké problémy s ostřením za špatných světelných podmínek a delší doba do možnosti vyfotit další snímek odsunula K850i na druhé místo.

Nokia N82 1 : 1 Sony Ericsson K850i

Kvalita fotografií – exteriér a interiér ve dne (zataženo)

Doba, kdy se nejlepší Nokie musely sklonit před nadvládou Cyber-shotů zřejmě pomalu odeznívá. Ze srovnání vychází o něco lépe Nokia N82, ale rozdíly nejsou velké. Snímky z N82 jsou barevně věrnější, zatímco u Sony Ericssonu jsou některé fotografie jakoby v šedém oparu, jiné zase barevně do modra (pražská Vltava opravdu není modrá jako horské jezero). Po přiblížení všech fotek je znatelný nepatrně lepší postprocessing u N82. Méně viditelná komprese, lepší míra detailů a v neposlední řadě také o něco nižší úroveň šumu i digitálních fragmentů pasují Nokii na první místo. U Sony Ericssonu se při bližším zkoumání vytrácí detaily a znatelná je vyšší míra šumu a komprese. Malé nápisy, které jsou u N82 po následném přiblížení fotografie čitelné, se u K850i občas slévají. Právě Nokiím bylo často vytýkáno slévání barev a detailů. N82 je na tom podstatně lépe než její předchůdci, i když má stále co dohánět a na některých snímcích opět slila například text, či větve stromů do jedné „skvrny“. Sony Ericsson obecně produkuje o něco světlejší snímky, někdy však má tendenci určitá místa až příliš přesvětlovat. Nokia je na tom výrazně lépe co se týče chromatické aberace, kterou K850i trpí mnohem více.

Nokia N82 2 : 1 Sony Ericsson K850i


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo

Kvalita fotografií – interiér bez blesku

V této disciplíně vítězí opět Nokia N82. Pomocí automatiky jsme vyfotili několik snímků interiérů se zakázaným bleskem. Níže přikládáme vybrané snímky, které jsou nejvíce vypovídající. Sony Ericsson vždy nesmyslně volil až příliš dlouhý expoziční čas (v prvním případě 1/8 a v druhém dokonce až 1/5 vteřiny) a nízkou citlivost. Snímky jsou velmi světlé a neodpovídají realitě. Pohybující se objekty na snímcích jsou vlivem delší expozice rozmazané a celý snímek působí neostře. Tak malý přístroj je těžké udržet naprosto nehnutě při takto dlouhých expozicích. Nokia N82 volí v těchto podmínkách mnohem kratší časy a vypomáhá si vyšší citlivostí (někdy až ISO 800). Na snímcích se tak objevuje o něco více šumu. Stále je však úroveň šumu a digitálních fragmentů na únosné míře (pokud srovnáváme s fotomobily). Kvůli tomu jsou snímky z Nokie sice o trochu více zašuměné, než ty ze Sony Ericssonu, ale mnohem více vypovídají skutečnosti a díky kratší expozici jsou i ostřejší.

Nokia N82 3 : 1 Sony Ericsson K850i


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo

Kvalita fotografií – interiér s bleskem, noční fotografie

Na tuto část je určitě mnoho z vás zvědavých nejvíce. Nokia N82 jako první telefon finského výrobce disponuje plnohodnotným xenonovým bleskem. Ten již nějaký čas používají fotomobily Cyber-Shot od Sony Ericssonu. Xenonový blesk má mnohem vyšší intenzitu, než LED dioda a dokáže tak lépe osvítit místnost a objekty v ní. Zajímá vás, zdali je blesk Nokie stejně silný, jako u Sony Ericssonu K850i? Odpověď zní: „Ano, dokonce o něco málo silnější.“. Rozdíl je však minimální a oba fotomobily spolehlivě osvítí předměty do vzdálenosti 5 metrů. Snímky s bleskem, které produkuje Nokia, jsou světlejší hlavně kvůli výrazně zvýšené citlivosti, která do fotografie přináší také nadměrné množství šumu. Snímky s bleskem s K850i jsou barevně věrnější, i když mnohem tmavší. Hladina šumu je rovněž o něco málo nižší a tolik fotku neruší. Opět se zde musím zmínit o velkých problémech K850i s ostřením. Zatímco N82 zaostří správně prakticky vždy (rozostřená je zhruba každá 20. fotografie), u K850i jsem musel téměř pokaždé ostřit znovu a znovu. Ve tmě kvůli nevýrazné bílé diodě mnohdy K850i nedokáže zaostřit vůbec. V závěrečné disciplíně, focení ve tmě bez blesku na automatický režim, si vedla lépe N82. Ta nastavuje vyšší citlivost a zároveň přináší ještě únosnou míru šumu. Fotografie jsou vyváženější a lze na nich vidět více objektů. K850i nastavuje nepochopitelně nízkou citlivost, přičemž šum není o moc nižší. Fotografie jsou téměř černé a barevně méně věrné. Každému telefonu v tomto kole udělujeme bod, souboj byl vyrovnaný.

Nokia N82 4 : 2 Sony Ericsson K850i


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo

Makro fotografie – pohled zblízka vše odhalí

V této disciplíně jsem předpokládal vítězství Sony Ericssonu K850i, protože fotomobily tohoto výrobce byly v makrofotografii vždy výborné. Nyní však musíme pasovat na vítěze Nokii N82. Na fotografiích ze Sony Ericssonu se při focení tohoto typu vytrácejí detaily. Zatímco u postavičky s doutníkem je u N82 vidět struktura látky u košile i jejího límečku, K850i detaily slévá. Přitom však lze s K850i fotit z větší blízkosti. Úspěšně zaostří v o centimetr menší vzdálenosti, než Nokia N82. S telefony lze fotit makro i ve tmě, oba fotomobily si v tom případě pomohou bleskem. N82 i K850i dobře regulují intenzitu blesku při focení zblízka, ale o něco málo lépe se to daří Nokii. Sony Ericsson vždy objekt trochu přesvětlí.

Nokia N82 5 : 2 Sony Ericsson K850i


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo


Nokia N82 vlevo ----------- Sony Ericsson K850i vpravo

Video – VGA proti QVGA? Jasný vítěz

Zde jsou komentáře zbytečné, jasně vítězí Nokia N82. Její video je plynulejší a má VGA rozlišení. Sony Ericsson dlouhodobě v kvalitě videa zaostává za konkurencí. Až nyní začal své elitní modely vybavovat QVGA videem, zatímco konkurence je už mnohem dál. Oba telefony natáčejí video ve formátu MP4. VGA video, které nahrává Nokia, je však až 10x náročnější na paměť. Pro natáčení delších záběrů se určitě přiložená 2GB hodí.

Nokia N82 6 : 2 Sony Ericsson K850i

NOKIA N82 - VIDEO 1 (MP4, 9,5 MB, VGA)
Sony Ericsson K850i - VIDEO 1 (MP4, 1,3 MB, QVGA)

NOKIA N82 - VIDEO 2 (MP4, 13,1 MB, VGA)
Sony Ericsson K850i - VIDEO 2 (MP4, 0,9 MB, QVGA)

Zhodnocení – nový král fotomobilů

S oběma telefony jsme vyfotili přes sto snímků a o obou můžeme říct, že jsou pravými vlajkovými loděmi svých výrobců. Rozdíly v kvalitě fotografií nejsou nijak velké a oba fotomobily poslouží svým majitelům výtečně. Z celkové kvality fotografií, podílu dobrých/špatných snímků a kvality videa je však zřejmé, že Nokia N82 je na tom o něco málo lépe. Jedná se o všestrannější fotomobil, se kterým není problém pohodlně fotit na nočních akcích, nabídne kvalitní snímky za denního světla a potěší VGA videem. Slabinou N82 je o něco nižší kapacita baterie a rovněž absence LED diody, který by se hodila při natáčení videa ve tmě. Zatímco v kategorii 3 Mpx fotomobilů si drží Sony Ericssony Cyber-Shot nejvyšší příčky, v kategorii 5 Mpx fotomobilů musí K850i vítězná místa přenechat konkurentům. Úpravy firmwaru však dokážou mnohé a množná již za pár měsíců se dočkáme značného vylepšení snímků K850i. Výrobce by měl zapracovat především na spolehlivosti ostření v noci a nastavení měřící elektroniky, která určuje parametry expozice.

Opět se také ukazuje, že problémem fotomobilů není malá čočka fotoaparátu, ale malý snímací čip. 5 Mpx rozlišení na tak malém čipu se logicky projevuje vyšším šumem. Výrobci musí také dále zlepšovat ovládací software, provádějící zpracování fotografií. Bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet kvalita fotografií u N82 i K850i s novými verzemi firmwaru.

Výsledné skóre: Nokia N82 6 : 2 Sony Ericsson K850i

Diskuze ke článku
JohnyAsbest
mám ji 82 a jsem rád, že to takhle dopadlo, i když mi připadá soňák zajímavější designově.
michal
jen jestli to neni silvestrovskej fake :D
:Debil
stejne si myslim ze k850i foti lip ja knokia ostatne nokie nemam moc rad :D caw
danny
Pro mě je teda lepší ve focení nokia, má i více funkcí - wifi, symbian... a design nokia N82 black je hezčí než SE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze