3D duel: LG Optimus 3D versus HTC EVO 3D (1. díl)

8

V průběhu letních prázdnin se na našem trhu objevily první 3D telefony. Konkrétně jde o LG Optimus 3D a HTC EVO 3D. Vzhledem k tomu, že žádného dalšího konkurenta nemají a do konce roku zřejmě ani mít nebudou, postavili jsme je proti sobě. Který výrobce dokázal vyrobit lepší přístroj s 3D kamerami a displejem?

Konec července přinesl také do ČR celosvětově první 3D telefon. Ono prvenství si navždy připsalo LG. Neuběhly ale ani dva týdny a HTC odpovědělo vlastním 3D telefonem. Ať už máte názor na 3D technologie jakýkoli, nejspíše se shodneme na tom, že jde o významný technologický pokrok v oblasti mobilních telefonů. Jinými slovy přišlo něco, co jsme do této chvíle neviděli. Poměrně logicky se o telefony strhl patřičný zájem. Recenze střídala recenzi. Po počátečním nabažení ale vyvstávaly otázky, který z dvojice 3D telefonů je vlastně lepší. Dotazy většinou směřovaly na konkrétní kategorii a šlo snadno odpovědět. Jenže jak si oba modely stojí všeobecně? Vyplatí se vůbec investovat do 3D technologie peníze navíc? Nejen na tyto otázky se vám pokusíme odpovědět v našem třídílném duelu těchto dvou telefonů. Na konci se dozvíme, který z nich je ten skutečně lepší.

Oficiální fotografie dnešních rivalů: LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Základní parametry 3D telefonů

Model LG Optimus 3D HTC EVO 3D
rozměry 128,80 × 68 × 11,90 mm 126 × 65 × 12,10 mm
hmotnost 168 gramů 170 gramů
procesor Texas Instruments OMAP4430 (dual-core) 1 GHz Qualcomm MSM8260 (dual-core) 1,2 GHz
grafický čip PowerVR SGX540 GPU Adreno 220
paměť RAM 512 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB
typ displeje LCD Super LCD
velikost displeje 4,3" 4,3"
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px
rozlišení fotoaparátu (2D) 5 Mpx 5 Mpx
rozlišení fotoaparátu (3D) 3 Mpx 2 Mpx
rozlišení videa (2D) 1920 x 1080 px 1280 x 720 px
rozlišení videa (3D) 1280 x 720 px 1280 x 720 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1730 mAh
cena (cca) 11 500 Kč 13 500 Kč

LG Optimus 3D a HTC EVO 3D před začátkem duelu

Představení

Jak je naším dobrým zvykem, před začátkem každého srovnání či duelu si soupeře ve stručnosti představíme. Tentokrát uděláme výjimku a řazení bude nikoliv dle abecedy, ale chronologicky.

Jihokorejské LG svůj 3D model nijak neochudilo a hardwarová výbava obsahující dovujádrový procesor od Texas Instruments s taktem 1GHz budí respekt. Optimus 3D navíc přináší obří displej, který je u modelů LG nevídaný. Samozřejmostí je 3D displej a dvojice kamer na zádech telefonu. Potěší kvalitní materiály. Tajnou zbraní Optimus 3D je softwarová část, byť ji kazí starší Android.

LG Optimus 3D

Čtěte: Recenze LG Optimus 3D – řekněte WOW!

Tchajwanská odpověď v podobě modelu EVO 3D dychtí po vítězství. Výbavou se totiž v podstatě pasovala do role vlajkové lodě výrobce. Dvoujádrový procesor Qualcomm s taktem 1,2 GHz si krásně notuje s 1 GB paměti RAM. Krom věcí s přídomkem 3D, je výbava převzatá ze špičkového modelu Sensation. Lákadlem je tak jemný qHD displej. Silnou zbraní EVA 3D je baterie s vysokou kapacitou.

HTC EVO 3D

Čtěte: Recenze HTC EVO 3D – Svět třetího rozměru

1. kolo – balení, design a konstrukce

Duel nám právě vypukl. Z počátku můžete být spíše klidní, neboť se soupeři hodlají jen tak zlehka oťukávat. Stačí se podívat na obsah balení. Datový kabel, koncovka nabíječky a sluchátka. V případě HTC ještě paměťová karta. Co však LG nelze upřít je originalita. Červená krabice s černým průlisem uprostřed působí velmi elegantně. Škoda, že krabici většinou vidím jen dvakrát. Poprvé kdy mobil prvně vybalíme a podruhé kdy jej prodáváme či odkládáme na věčný odpočinek do šuplíku.

LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Obsah balení tedy nic převratného nepřináší. Přesuneme se tedy dále. Oba modely jsme si položili a zhodnotíme design. Originalitu do jisté míry nemůžeme upřít ani jednomu, i když ani jeden z telefonů nevybočuje z všeobecné definice "velké černé placky". U LG oceňujeme nelesklý design, u HTC alespoň náznak odpoutání od tradičního designu posledních let. Přední strana se nám ale přeci jen více líbí u LG. Displej a tlačítka v lesklé ploše jsou ohraničené matným proužkem, jenž připomíná kov. Optimus 3D si s ostatními modely výrobce rozhodně nespletete.

Své poznávací znamení má i EVO 3D. Čtveřici senzorových tlačítek výrobce začlenil do malých kroužků. Nejde o nic světoborného, ale budiž to důkazem, jak málo k originalitě někdy stačí.

Oba rivalové jsou téměř shodně tencí

Polehávání bylo dost a vzali jsme oba telefony do rukou. Nebudeme si nic nalhávat, jsou to velké a těžké telefony. 3D displeje, větší baterie a dvojí optika někde musí být poznat. Konkrétní hodnoty naleznete v tabulkách a tak se zaměříme spíše na subjektivní dojmy. Lépe se v ruce drží EVO 3D. Proč? Protože je užší. Sice jen o tři milimetry, ale i to stačí. Ovladatelnost jednou rukou je ale problémová u obou soupeřů. Palec jen s obtížemi pojme celou plochu 4,3 palcových displejů.

Hmotnosti činí 168 gramů u LG a 170 gramů u HTC. Správně tušíte, že rozdíl opravdu poznat není. Pokud si dnes už nedovedete takovou váhu představit, máme pro vás tip. Možná máte někde v šuplíku Nokii 5110. Pokud ano, vězte, že ta váží stejně. Jistotu držení zajišťují zejména použité materiály. Zapomeňte na dominanci kovu. Ten se o slovo hlásí jen v rámu, jinak „3Déčka“ vsadila na více či méně pogumované plasty. Sázka to byla dobrá. Z rukou vám ani jeden model nevyklouzne. LG má záda z hladkého pogumovaného plastu, zatímco HTC volí vroubkovaný plast.

Dvojici čoček do zadního krytu zapracoval každý výrobce po svém

Po obvodu telefonů se skoro nic zajímavého neděje. Na horní hraně mají oba modely 3,5 mm jack konektor a odemykací tlačítko. Lépe ho má zpracované HTC. Jistěji se tiskne. U LG jej zbytečně zapustili. Levý bok je ve znamení dalších konektorů. LG přichystalo první větší úder. Pod krytkami schovává microUSB a microHDMI konektor. Na to EVO 3D nedokáže odpovědět. Jeho ničím nechráněný microUSB konektor nic nezachrání, HDMI hledáme marně, což je u telefonu s touto výbavou velké mínus.

Překvapením je umístění kolébkového tlačítka na pravý bok. Na pravém boku je v případě LG ještě tlačítko spouštějící 3D funkce. S lepším řešení přichází HTC, které přináší pohodlnou spoušť a posuvník přepínající mezi 2D a 3D. Zadní stranu si každý výrobce zpracoval dle svého. HTC jen s větší slávou prezentuje dvojici čoček.

První kolo je za námi a je čas rozdělit body. Vítěz si vždy odnese bod, poražený odejde s prázdnou. Hned na začátku si ale bod odnesou oba rivalové. Ani jeden nijak výrazně nezaostává. Nabídnou kvalitní konstrukci i zajímavý design. Evo 3D zklame absencí HDMI, LG pak opomíná spoušť fotoaparátu, která je neméně důležitá.

Stav po 1. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
1 b. (+1)1 b. (+1)

2. kolo – Displej

Hned ve druhém kole přichází na řadu displej a můžeme očekávat už pravou bitvu o vítězství. Displeje nejprve porovnáme klasicky a poté s ohledem na 3D. LG zahajuje útok 4,3 palcovým LCD panelem s rozlišením 840 x 480 pixelů. Obranný zákrok HTC zaúčinkoval a navíc LG schytalo ránu za nižší rozlišení. EVO 3D totiž disponuje rozlišením 960 x 540 pixelů. Rozdíl poznáte i pouhým okem. LG se však ihned vzpamatovalo i přesto, že to HTC zkouší s technologií Super LCD. Černá barva na HTC černá rozhodně není, zatímco na LG je opravdu pěkná. Celkově jsou barvy na LG živější. V HTC se halí do jakési mlhy. Vyzdvihnout však musím bílou u HTC.

S pozorovacími úhly je to podobné, ale o malinko lepší se zdají být u Optimusu 3D. Čitelnost na slunci je ucházející. Samozřejmě za předpokladu nastavení nejvyššího jasu. Reakce na dotyk jsou u obou strojů skvělé. Jejich displeje jsou kapacitní a prsty po nich krásně kloužou. Obslužnost jedním prstem není dobrá ani na jednom modelu, s tím je však u takto velké úhlopříčky nutné počítat.

Před porovnáním 3D zobrazením vás odkáži do jedné z recenzí našich rivalů, kde si můžete o principu 3D efektu přečíst více. Zde jen zmíním, že displej má navíc ještě jednu vrstvu, která se zapne jen ve chvíli, kdy je potřeba a vytvoří tak pro lidské oko dojem 3D ve formě optického klamu. Nejprve klady. Výsledný efekt opravdu vzniká a s ohledem na počátek této technologie jej považujeme za zdařilý. Při správném nastavení pozorovacího úhlu se předměty jeví prostorově. Bohužel někdy až moc nereálně. Občas můžete mít pocit, že objekty jsou placky poskládané za sebe. Hodnotit, který model umí efekt vykouzlit lépe, je složité. Proč? Je to značně individuální a 3D efekt vnímá každý člověk různě. Některé lidi z 3D obrazu bolí oči a hlava.. O kvalitě fotografií si řekneme více později.

LG Optimus 3D

Nyní nevýhody, kterých je prozatím požehnaně. V prvé řadě onen efekt vůbec nemusíte vidět. Navíc neznamená, že pokud jej nevidíte na Optimusu 3D, že jej automaticky neuvidíte také na konkurenčním EVU 3D. Říká se, že efektu se nedočkají lidé trpící nějakou oční vadou. Stačí nosit silnější brýle. Nicméně i tento fakt neplatí paušálně. Před koupí si je telefon nutné vyzkoušet. Dalším problémem je jas. Po zapnutí druhé vrstvy displej ztmavne. Hůře je na tom Optimus 3D, který se hodně tmavě jeví i ve stínu. HTC přeci jen dokáže i se zapnutou druhou vrstvou zářit více.

Po zapnutí druhé vrstvy také dojde ke snížení rozlišení. Zjednodušeně řečeno bude poloviční a toho už si opravdu všimnete. Na tento fakt dojíždí LG, díky nižšímu rozlišení displeje. Se zapnutým 3D je jeho displej nepěkně hrubý a mřížka kazí prohlížení obsahu. Na koni je HTC. Jemnější rozlišení dokázalo z větší části eliminovat tento problém a obraz vypadá ještě slušně.

HTC EVO 3D

Druhé kolo je za námi a nastává čas na bodování. Opravdu velmi dlouho jsem přemýšlel, jak toto kolo ohodnotit. LG nepatrně vede při porovnání klasických parametrů displeje a naopak citelně ztrácí u 3D zobrazení. Nakonec jsem se rozhodl dát vítězný bod HTC. Ptáte se proč? Srovnáváme 3D telefony a proto bude celé srovnání zaměřeno spíše na schopnosti v této oblasti. Navíc má HTC displej s vyšším rozlišením, který je navíc u 3D zobrazení jasnější.

Stav po 2. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
1 b.2 b. (+1)

3. kolo – Uživatelská prostředí

Třetí kolo bude mít s druhým jednu věc společnou. Opět se nejprve podíváme na klasické prostředí a poté na to, jak si výrobce poradili a využili možnosti 3D. Základem obou telefonů je operační systém Android. Optimus 3D padá k zemi. Jeho verze 2.2 nemá proti 2.3.4 u HTC šanci obstát. Byl to sice drtivý zásah, ale LG přeci jen vstává. Možná ale mělo zůstat spíše ležet. Na řadu přicházejí pohotovostní displeje a HTC uštědřuje jednu ránu za druhou. Nabízí více widgetů a jsou zajímavější a lépe zpracované. Pohotovostní displeje jsou navíc průchozí a přechod mezi nimi efektněji zpracovaný.

Pohotovostní obrazovky (první čtyři screeny Optimus 3D, druhá čtveřice EVO 3D)

Do velkých problémů se LG dostává i při srovnání odemykací obrazovky. HTC ji využívá do puntíků, LG v podstatě nijak. S Optimusem 3D to vypadá opravdu špatně, neboť nedokáže konkurovat ani informační lištou.

První tři screeny Optimus 3D, další čtyři EVO 3D

Situace se vyrovnává až v menu a po delší době LG nepadá k zemi. Možnosti nastavení mají oba modely bohaté a vybere si zřejmě každý. Praktické rozčlenění do vlastních skupin ale nabídne jen Optimus 3D. Také postupné scrolování seznam aplikací nám přijde vhodnější, než „poskakování“ po displeji v případě HTC.

Menu jakoby LG nakoplo k obratu. Přichází na řadu porovnání 3D obsahu. EVO 3D postává ve svém rohu a culí se na nechápavě přihlížející diváky. Zaskočen je dokonce i sám Optimus 3D. Po chvilce ticha vzduchem letí bílý ručník se zeleným logem HTC. EVO 3D kolo vzdává. Posléze vyjde najevo, že HTC „nemá s čím hrát“. EVO 3D nemá žádné 3D menu, žádné 3D hry, ani nic jiného, prostě nic. Výrobce se zmohl jen na pár obrázků. Svým laxním přístupem tak svůj model připravil o skvěle rozehrané kolo.

Hlavní menu a jeho různé podoby

V poklidu si tak Optimus 3D bere vítězný bod, který mělo jasně ve svých rukou HTC. LG totiž nabízí efektně zpracované 3D menu, jehož animace uchvátí každého, komu je ukážete. Krom toho si LG přichystalo i čtyři hry, které můžete hrát i se zapnutým 3D. Kromě nich lze další stáhnout. Opravdu není co řešit, bod pro LG, které by co nevidět mělo dostat update na Android 2.3 a tím i v první části kola rozdíl oproti HTC smazat.

Stav po 3. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
2 b.(+1)2 b.

4. kolo – Zvuk

Malé a spíše odpočinkové kolo. Ačkoli jde o špičkové telefony, vymoženost stereo reproduktorů k nim nedorazila. U obou si tak budete muset vystačit s jedním repráčkem na zadní straně. Hlasitý výstup skrz něj je u obou průměrný a dostatečně hlasitý. Misky vah se začínají převáhat až v případě porovnání výstupu přes 3,5 mm jack do sluchátek. Už v recenzích jsme psali, že EVO 3D hraje stejně dobře, jako HTC Incredible S a na něj LG Optimus 3D ztrácí. Přímé porovnání nám to jen potvrdilo. Zejména basovou složku LG postrádá, zatímco HTC se o ni alespoň snaží.

Bodík si z tohoto lehkého kola odnáší HTC EVO 3D a ujímá se tak vedení. Nic však není ztraceno a LG bude mít ještě spoustu příležitostí srovnat krok.

Stav po 4. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
2 b.3 b.(+1)

HTC EVO 3D vs. LG Optimus 3D – videopohled

Pokud sháníte 3D brýle k našim videím, můžete si je objednat za 34,85 Kč od mobilenet.cz přímo k vám domů.

Závěr prvního dílu

Dostali jsme se na závěr prvního dílu duelu mezi 3D telefony na našem trhu. Po prvních čtyřech kolech (5. kolo zatím není „dohráno“) se vedení ujalo HTC EVO 3D. Jeho náskok je však pouze o jediný bod a bitva je i nadále otevřena. Ve druhém kole proklepneme fotoaparáty, včetně 3D snímků. Pokud máte jakýkoliv tip na funkci, kterou bychom neměli opomenout porovnat, neváhejte a napište nám pod tímto článkem nebo na našem Facebook profilu.

LG Optimus 3D zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz.

Diskuze ke článku
Oliver
zdravím, pekné porovnanie. dokonca s vami aj súhlasím vo všetkých bodoch okrem zvuku. na optimusa som prešiel z htc desire a zvukový výstup zo sluchadiel hodnotím len a len kladne a práve bassová zložka je oproti môjmu staremu htc niekde inde, ale nebudem sa hádať ked som evo nepočul :). tiež si myslím že s tým stmavnutím displeja to nie je až také hrozné ako to opisujete.ešte by som skúsil porovnať výdrž batérie. moje zistenie - pri aktívnom používaní spotrebuje batériu trochu rýchlejšie ako som čakal, naopak v nečinnosti mi po 10tich hodinách ukazuje úbytok iba 1 % čo je podla mna super. ešte mám jednu otázku, ste spokojný s gps ? skúšal som ho iba v dome pri okne, ale desire našlo a fixlo polohu do 10 sekúnd a optimus po 30 sekundách nevidel ani polovicu satelitov, ktoré videl htc, a o urční polohy nebola ani reč. napadla ma ešte jedna vec o ktorej by som chcel vedieť viac a neuvádza sa v ziadnej recenzii - spolupráca optimusa s TV cez mini hdmi a tiež cez dlna, ak máte k dispozícii Tv s wifi. dakujem :)
gdfd
Závěr prvního dílu

Dostali jsme se na závěr čtvrtého dílu duelu mezi 3D telefony na našem trhu. Po prvních čtyřech kolech (5. kolo zatím není „dohráno“) se vedení ujalo HTC EVO 3D. Jeho náskok je však pouze o jediný bod a bitva je i nadále otevřena. Ve druhém kole proklepneme fotoaparáty, včetně 3D snímků. Pokud máte jakýkoliv tip na funkci, kterou bychom neměli opomenout porovnat, neváhejte a napište nám pod tímto článkem nebo na našem Facebook profilu. Co to jako je ? :D čtvrtý díl ?
Dzanek28
Dovolil bych si nesouhlasit s absenci spouste u fotoaparato LG funguje na stiskniti tl.3D
Jarda
Vsude se spekuluje ktery z techto mobilu je lepsi atd
jelikoz jsem vlastnikem Lg 3D a ten mi vypovedel sluzbu /nastesti to bylo jen baterii / tak jsem si koupil EVO 3D a chtel bych se podelit o par zkusenosti a trochu porovnat tyto dvoujadra s 3d displayem.

Hned kdyz jsem Evo zapl docela me ohromilo SENSE ..je vazne krasne udelane ... kdyzto Optimus ma proti tomu menu dost chude ...
Efekty barevnost a ovladani Sense je proste pohadkovy...


EVO oproti Lg ma lepsi rozliseni
ale nejak jsem to skoro ani nepoznal
spis se mi zda proti Optimusu ve filmech a fotkach atd takovej vybledlej...
LG opravdu umi cernou proti EVO sedocerne a to se dost projevuje
takze v tomhle se mi mozna vic libi LG

3D koukam v EVU zadna podpora proste nic moc proti 3D menu v LG
navic lg prehravac zvladne vic formatu takze si 3D filmy nemusite konvertovat a at tam nahrajete co nahrajete proste to vetsinou slape bez problemu
navic se v LG da menit hloubka 3D v EVU jsem nic takovyho nenasel

3D efekt v EVU je dost bidnej proti LG
i kdyz ma lepsi display tak proste nic moc..
LG ma vetsi pozorovaci uhlel kdyzto EVO musim na oci centrovat...
navic 3D efekt je u evo nemastny neslany...
LG ve 3D zobrazeni je proste jina liga...objekty vylejzaj ven z displaye coz u EVO mi prijde 3D efekt spis vnoreny a proti LG nic moc i me ze EVO boleli trosku oci..
Dal jsem to na porovnani vice lidem a vsichni se shodli ze LG je znatelne ve 3D lepsi.

jinak parametry si prectete na internetu vsude to tu vypisovat nebudu
ale nezdalo se mi ze LG je pomalejsi i s polovicni ramkou proti EVO
navic LG ma 8GB vlastni pameti coz je docela fajn proti 1gb v EVO

takze bych to shrnul

LG :
lepsi 3D efekt
8 gb vlastni pameti
3D menu

EVO:
1Gb ram
HTC sense
mozna rychlejsi procesor
lepsi baterie

je to pouze muj nazor ale snad to nekomu pomuze ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze