Cyklus obměny telefonů se zpomaluje, vydrží tři až pět let

35
Cyklus obměny telefonů se zpomaluje, vydrží tři až pět let
  • Obvyklá doba výměny vzrostla na 3 až 5 let
  • Po novém mobilu lidé sahají hlavně proto, že starý dosloužil
  • Lidé už tolik neutrácejí

Průzkum Ting Mobile ukazuje, což už všichni tak trochu tušíme. V nenávratnu jsou doby, kdy si lidé prakticky každý rok kupovali nové zařízení, aby získali přístup k nejmodernějším funkcím. Dnes naopak téměř polovina dotázaných (47 %) přiznala, že svůj telefon obměňuje po třech až pěti letech. A stejně velká skupina (55 %) se domnívá, že do obchodu pro další telefon zamíří zase za tři roky nebo více.

Tomu odpovídají i čísla, proč k výměně za nový telefon došlo. Třetina přiznává, že mobil nefungoval úplně podle jejich představ, třetině pak přestal fungovat úplně, případně byl zničen/odcizen. Naproti tomu jen 18 % cítilo morální zastarávání výrobku a jen 10 % se nechalo zlákat nějakou vlastností novějšího přístroje.

Pryč je taky doba, kdy byl mobilní telefon něco exkluzivního a drahého. 42 % stačilo na pořízení nového přístroje méně jak 400 dolarů (9 200 korun), naopak jen tři procenta nechala v obchodě více jak 1 000 dolarů (23 tisíc korun).

Průzkum odhaluje i fakt, že zákazníci jsou věrni svým platformám. Z nových majitelů Androidů jen 6 % přešlo z iOS. Opačným směrem jsou stavidla o něco více otevřená: 22 % nových majitelů iPhonů měla dříve mobil s Androidem.

Zajímavá čísla jsou i ohledně života starých telefonů. Čtyři procenta dotázaných je prodala, aniž by z nich před tím odstranila osobní data. Nejčastěji však starý telefon končí bez využití v šuplíku. Mezi nejčastějšími způsoby recyklace je pak věnování členovi rodiny a také přeměna na jednoúčelové zařízení, například hudební přehrávač.

Diskuze ke článku
Refael
Momentalne vlastnim Xperia XZ2 Premium a musi mi vydrzet alespon do 2.generace skladacich telefonu.
Patrik
Je to prirodzené. Vývoj za momentálnych podmienok viacmenej stagnuje a ľudia nemajú potrebu meniť smartphone každý rok. Zdá sa, že bublina praskla. Ďalším faktorom môže byť aj narastajúca cena, čím sa smartphone stáva drahším tovarom a je tak nákladné obmieňať ho v krátkych intervaloch. Uvedomujú si to aj výrobcovia a začínajú investovať do služieb spojených s ich smartphonmi. Pretože tam ležia peniaze. :)
Carda
No jo mě bude muset Mate 10 vydržet víc jak pět let :D abych nepodpořil nudli.
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Zrejmě jsem cvok.
Ale .... .
Mým prvním "dotykáčem" byl celoplastový SGS2.
Sloužil mi více než 4 roky.
A právě na něm jsem se učil pochopit systém Android jako takový.
Od té doby jsem si probouzdal celou následující řadu SGS.
Nejvíce na mě ale zapůsobil SGS7 Edge a SGS8+.
V současné době mě přivyvzdělává SGS10+.
Proto obmněňuji.







Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze