ČTÚ zná nového předsedu. Bude jím radní Jaromír Novák

1

Český telekomunikační úřad má od včerejšího večera nového předsedu. Stal se jím Jaromír Novák, který ve funkci nahradil Pavla Dvořáka, kterému na konci dubna vypršel mandát.

ČTÚ

Nový předseda rady Českého telekomunikačního úřadu, Jaromír Novák, byl zvolen na další tři roky. Jde o bývalého ředitele divize digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a také současného radního ČTÚ. Podle Martina Kuby (ODS), ministra průmyslu a obchodu, má Jaromír Novák pro výkon funkce nejlepší profesní předpoklady. Jeho úkolem bude mimo jiné dokončení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, která má umožnit příchod čtvrtého operátora.

Ministr již dříve řekl, že bývalému řediteli nenavrhne prodloužení mandátu. Důvodem bylo neúspěšné ukončení aukce kmitočtů pro sítě LTE. Pavel Dvořák proto zůstává jen řadovým radním.

Nový předseda ČTÚ Jaromír Novák

Jaromír Novák uvedl, že primárně chce úspěšně dokončit aukci kmitočtů, které má za cíl zvýšit konkurenční prostředí a zajistit pokrytí i těch nejmenších obcí signálem vysokorychlostního mobilního internetu. "Důležitý je ale i současný tlak na všechny hráče na trhu, aby nabízeli své služby srozumitelně, jasně a bez malým písmem psaných právnických kliček," řekl Novák. Podotkl, že si přeje, aby byl ČTÚ transparentnější a lépe chránil spotřebitele.

Na novém předsedovi bude, vedle vypsání nové aukce kmitočtů, dokončení analýz trhů vysokorychlostního internetu a mobilního volání a případná regulační opatření na těchto trzích nebo vyřešení otázky, kdo bude řešit spory operátorů se zákazníky o neuhrazené faktury. Řešení sporů mělo přejít z ČTÚ na soudy, ty to ale odmítají.

Krátce o novém předsedovi

  • Jaromír Novák se narodil 12. prosince 1979 ve Vysokém Mýtě
  • Vystudoval právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Fakultu informačního managementu na Univerzitě Hradec Králové.
  • Doposud působil jako radní ČTÚ
  • V roce 2005 nastoupil na ministerstvo informatiky do odboru elektronických komunikací a po zrušení tohoto ministerstva přešel na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde posléze působil v pozici ředitele odboru elektronických komunikací a následně ředitele sekce digitální ekonomiky.

Zdroje: financninoviny.cz