Counter-Strike na Androidu? Žádný problém

11

Co se stane, když se spojí nostalgie a parta nadšených vývojářů? Třeba i takové věci, jako je port populární kompetitivní střílečky Counter-Strike 1.6 pro Android. Vysoký výkon současných telefonů však není jedinou věcí, která hraje roli. Stále je tu rozdílná architektura a hlavně přístup k ovládání. Tento projekt se však může stát zajímavým příkladem.

Counter-Strike 1.6

To, že mají dnes mobilní telefony běžně procesory se čtyřmi nebo osmi jádry neznamená, že mají více výpočetní síly, než měly starší desktopové procesory. Řekněme třeba populární řada Intel Core 2 Duo. Stále se tu totiž bavíme o úplně jiných architekturách. Ačkoliv zůstává jasné, že si na telefonu nezahrajete nejnovějšího Zaklínače (vyjma streamování třeba přes Nvidia Shield), tak starší hry je možné začít portovat. Takové portování jsme viděli u opravdu starých her, jako jsou Brány Skeldalu nebo Baldur's Gate (brány dříve prostě letěly). Dostalo se i na ty trochu novější, třeba Tomb Raider nebo dokonce Bioshock, ačkoliv v obou případech hra utrpěla ovládáním na dotykové obrazovce. Ve skutečnosti hry téměř není možné hrát bez ovladače. Co to ale znamená?

Je možné vzít starší počítačové a konzolové tituly a vydat je pro telefony a tablety a ty si s tím hravě poradí. Opomeňme teď některé moderní tituly, které vychází zároveň pro telefony i počítače nebo konzole, ukázkově třeba adventury od Telltale. Na mysli budeme mít starší áčkové hry, které se dost možná hrají dodnes. Stačí drobná úprava kódu a hra bude fungovat i na vašem Androidu.

Demonstrací toho je projekt předělání Counter-Striku 1.6 pro Android. Stojí za ním nadšenci z týmu SDlash3D, kteří už teď mají bezpečně fungující verzi. S tím omezením, že ještě nevyřešili otázku serveru a tedy i multiplayeru. Jak známo, Counter-Strike by bez hry více hráčů neměl příliš co nabídnout. V tuto chvíli však funguje klient, a to je dobrý start.

Že by Android s drobnou úpravou mohl zvládnout herní engine od Valve (který je znám pro svou snadnou upravitelnost) nám dokládají i hry Portal nebo Half-Life 2, které vyšly pro Nvidia Shield, o čemž si můžete více přečíst zde. Vše záleží také na výkonu zařízení, ale CS 1.6 je dostatečně stará hra s jednoduchou grafikou, s čímž by si měly poradit i ty hůře vybavené telefony. Záleží také, jak se programátorům podaří optimalizovat kód pro mobilní architekturu.

V tomto konkrétním případě však nemůžete čekat, že by se hra jednou objevila na Google Play. Dost možná si budete moci stáhnout *apk na webu tvůrců, ale na 100 % půjde o fandovský projekt bez podpory Valve. Ačkoliv proti šíření instalačního souboru se hrou možná nijak nezasáhnou, tak vydání v Google Play by byl jistě problém a v tom případě by se otázka autorských práv řešila. Tento projekt je ale ukázkou toho, že něco takového je možné. Také se ukáže, zda by o to hráči měli zájem. Dotykové ovládání na displeji pro FPS asi nebude to pravé ořechové, ale s připojeným gamepadem se už můžeme bavit o vážné věci.

Rozhodně si dovedu představit, že se do toho vloží opět Nvidie a dohodne se s Valve na portu pro svá zařízení Shield. A co vy? Myslíte, že má smysl předělávat starší počítačové hry pro mobilní platformu?

Counter-Strike 1.6

Zdroje: androidcommunity.com, sdlash3d.github.io, xda-developers.com

Diskuze ke článku
stepo
Určitě, mohli by předělat starý NFS Most Wanted..
Daniel Linhart
Daniel Linhart
Já bych byl štastný, kdyby po prvním dílu Maxe Paynea předělali i díl druhý. A zbožným přáním zůstává port Mafia: The City of Lost Heaven. O:)
Anonymní jméno
Bolo by zaujímavé mať na mobile naportovanú hru Neverhood... Tam by nebol problém ani s dotykovou obrazovkou, keďže všetko sa ovládalo myškou. A hra z roku 1996 či kedy bola vydaná by asi nebola problémom pre dnešné mobily.
Jano
Ja by som bol štastný keby je na mobil Heroes of Might and Magic, najlepšie 2 alebo 3 diel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze