Co víme o čipu Kirin 9010, který pohání nové vlajkové telefony Huawei?

Co víme o čipu Kirin 9010, který pohání nové vlajkové telefony Huawei?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Procesor se tváří jako 12jádrový, ale pravděpodobně má klasických 8 jader
  • Nárůst výkonu oproti Kirinu 9000S by měl být pod 10 %

Během včerejšího dne v Číně představil tamější gigant Huawei nové vlajkové lodě řady Huawei Pura 70, o nichž si můžete více přečíst v tomto článku. V lecčem se liší, ale všechny představené novinky spojuje procesor Kirin 9010, o němž Huawei téměř nic neprozradil, tedy kromě toho, že je pravděpodobně vyroben 7nm technologií a podporuje 5G, jež měly telefony Huawei kvůli americkým sankcím dlouhou dobu zapovězené. Díky huaweicentral.com se ale přeci jen objevují první detaily.

Jak můžete vidět i v příspěvku níže, v aplikacích, které odhalují jeho specifikace, se tváří procesor jako 12jádrový, ovšem s největší pravděpodobností má dnes standardních 8 jader s tím, že rozšíření na 12 jader je způsobeno technologií hyperthreading dobře známou například procesorů pro počítače, která pravděpodobně rozšiřuje čtyři výkonnější jádra do 8 vláken.


Každopádně víme, že takt hlavního jádra je nyní nastaven na 2,3 GHz, u středně výkonných jader je to 2,18 GHz a u úsporných 1,55 GHz. Jde tak spíše o menší změny oproti dřívějšímu procesoru Kirin 9000S, takže Kirin 9010 by měl být jen jeho lehce upravenou verzí, čemuž odpovídá i fakt, že stále využívá grafickou jednotku Maleoon 910 vyvinutou společností Huawei.


Kirin 9010 už také stihl projít prvními benchmarky a příspěvek výše krásně ilustruje, že nárůst výkonu oproti zmiňovanému Kirinu 9000S, jenž pohání například Huawei Mate 60 Pro, je podle oblíbeného nástroje Geekbench spíše symbolický (pod 10 %).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze