Co chystá HMD? Znovuzrození Nokie 3210 a mobil bez fotoaparátu

2
Co chystá HMD? Znovuzrození Nokie 3210 a mobil bez fotoaparátu
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Moderní nástupce Nokie 3210 se však vzhledově odchýlí poněkud více
  • Dále se chystají tři tlačítkové novinky s podporou 4G

Nokia má v mobilních telefonech poměrně nejistou budoucnost. Umocnilo to i nedávné představení prvních modelů s logem HMD. Vyvstaly proto vcelku očekávané otázky, zda se skutečně příblížil moment, kdy logo Nokia definitivně zmizí z těl mobilních telefonů. Server nokiamob.net nyní přináší informace převzaté z tiskové konferenci v Keni, kde sám výrobce lákal na brzké novinky z kategorie tlačítkových zařízení.

V prvé řadě se hovoří o pomyslném nástupci Nokie 3210. Očekávání však možná byla příliš velká, neboť z uniklé podoby je zřejmé, že design rozhodně nebude vycházet z mobilu, který se představil již v roce 1999. Samotné HMD novinku předběžně popisuje tak, že půjde o spojení moderního vzhledu s retro rozhraním. Zmíněné retro rozhraní má zřejmě znamenat to, že je zde ovládání pomocí funkčních kláves pod displejem a prostředí, které je v tlačítkových Nokiích nasazováno takřka posledních 8 let. Z výbavy byla prozrazena podpora 4G, což je klíčové pro kvalitní hovory, dále Bluetooth a samozřejmě nemůže chybět oblíbená hra Snake. Zde však nikoliv v retro jednoduché podobě, nýbrž v barevném a moderním hávu, který je s námi ale již také několik posledních let.

Nokia 3210 (2024)
Novodobá Nokia 3210

Novodobá Nokia 3210 však nebude jediná, která brzy spatří světlo světa. HMD chystá i příchod trojice nových tlačítkových Nokií z řady 2xx. Dočkáme se modelů 215 4G, 225 4G a 235 4G, kdy čím vyšší číslo, tím o něco lepší výbava, přičemž první dvě označení nejsou nová, neboť už byla použita v roce 2015, respektive 2014 u Nokie 225.

Za pozornost stojí, že nejnižší Nokia 215 4G nebude mít žádný fotoaparát. Pro někoho může jít o zásadní skutečnost, protože stále existují místa, kde jsou zařízení schopná zaznamenat fotografie či videa zakázány. Absence vás ve výsledku nemusí nijak zvlášť trápit, neboť Nokia 225 4G bude mít jen VGA snímač. Nouzově tak na focení půjde použít až Nokia 235 4G, která má 2megapixelový snímač. Nadále tak bude trvat situace, kdy tlačítkové Nokie nenabídnou kvalitnější snímače. V minulosti jsme se přitom dočkali i kousků s například již postačujícím 5megapixelovým snímačem. Nasazeny dále budou IPS displeje s úhlopříčkou 2,8", s výjimkou Nokie 225 4G, kde bude jen 2,4" panel.

Nokia 215 4G, Nokia 225 4G a Nokia 235 4G
Chystané tlačítkové Nokie

Povšimněte si také, že ačkoliv je na zadní straně tradiční logo Nokia, ve spodní části nechybí logo HMD. Zdá se, že se výrobce snaží postupně převést i tlačítkové telefony pod svou značku a tyto modely mohou posloužit pro jakési přestupné období. Jak to bude dále, však ukáže až čas. Představení novinek prozatím nebylo oznámeno, ale lze předpokládat, že půjde spíše o horizont nejbližších týdnů.