Čistý zisk O2 vzrostl o polovinu na 2,3 miliardy korun

Operátor O2 dnes oznámil své první provozní a finanční výsledky po rozdělení společnosti za první pololetí 2015. Konsolidovaná data obsahují výsledky dceřiných společností včetně O2 Slovakia. Společnosti se dle dat daří udržovat svou pozici na klesajícím telekomunikačním trhu.

Celkové konsolidované provozní výnosy O2 se meziročně stabilizovaly na úrovni 18,393 mld. Kč. Provozní zisk před odpisy EBITDA se meziročně zvýšil o 32,4 %, čistý zisk dosáhl výše 2,3 mld. Kč a vykázal tak růst o 54 %. Klíčovou oblastí růstu zůstávají mobilní data a O2 Slovakia.

O2

„Jde o první výsledky prezentované po rozdělení společnosti na samotné O2 a CETIN. Podařilo se nám stabilizovat výnosy a zvýšit provozní zisk EBITDA. Jsme schopni generovat větší volnou hotovost, než je náš čistý zisk. To potvrzuje naše předpoklady, že rozdělení společnosti bylo správným krokem a do budoucna přinese hodnotu pro naše zákazníky i akcionáře,“ zhodnotil první pololetí Tomáš Budník, generální ředitel O2 Czech Republic.

Přehled provozních výsledků

Mobilní služby od O2 využívalo ke konci června 2015 celkem 4,945 milionů zákazníků. Počet zákazníků smluvních služeb se meziročně nezměnil a dosáhl výše 3,252 milionů. V oblasti předplacených služeb došlo k poklesu na 1,693 milionů zákazníků. Některý z neomezených tarifů FREE používají už dvě třetiny všech mobilních zákazníků.

Zájem zákazníků O2 o chytré telefony stále roste. Jejich podíl v síti O2 se v průběhu prvního pololetí meziročně zvýšil o dalších 5 procentních bodů na 43,7 %, přičemž více než čtvrtina z nich podporuje LTE. Z operačních systémů dominuje v síti O2 s 74,2 % jednoznačně Android. Rozložení zbývajících sil je následující: iOS – 9,4 %, Windows Phone – 7,1 %, Blackberry – 1,4 %. Podíl telefonů s operačním systémem Symbian meziročně klesl o 12,4 p.b. na 6,6 %.

Platforma O2
Android 74,2 %
iOS 9,4 %
Windows Phone 7,1 %
Symbian 6,6 %
BlackBerry 1,4 %
Ostatní 1,3 %

S rozvojem vysokorychlostní mobilní sítě stoupá také zájem o internet v mobilu. Na konci prvního pololetí jej používalo již více než 1,5 milionu zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 14 %. Výnosy z mobilních datových služeb tak meziročně stouply o 6,6 %.

Zdroje: o2.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze