Čínské značky Boway a Ubtel na MWC: elegance ve střední třídě

Kongres MWC 2015 v Barceloně nepatřil pouze světoznámým výrobcům elektroniky, část pozornosti si chtěly uzmout i, pro běžné uživatele málo známé, čínské značky. V dnešním přehledu se zaměříme na výrobce Boway a Ubtel, které spojuje nabídka elegantních smartphonů se zajímavou funkční výbavou.

Během „mobilního svátku“ MWC 2015 v Barceloně jsme vás zásobovali množstvím informací o světoznámých výrobců smartphonů, respektive o jejich vlajkových lodích pro rok 2015. Vše se ale netočilo pouze kolem špičkových smartphonů, svoji pozornost si chtěli utrhnout i méně známí čínští výrobci. Na veletrhu se objevila neuvěřitelné množství všemožných značek, které jsou, troufneme si říci, pro většinu běžných uživatelů, naprosto neznámé. Byla by ale velká škoda je jen tak přeskočit, minimálně už jenom proto, že tento ročník byl bohatý na opravdu zajímavé kousky. A to ne pouze co se poměru výkon/cena týče, některé smartphony se pyšnily tak luxusním designovým pojetím, že by se za ně nemusel stydět ani mnohem známější výrobce chytrých mobilních telefonů.

MWC 2015
MWC 2015

V dnešním článku se zaměříme rovnou na dvě značky, konkrétně na výrobce Boway a Ubtel. Pokud jste o nich prozatím neslyšeli, nemusíte se stydět, určitě v tom nejste sami. Spojujícím faktorem obou značek je nabídka na první pohled vyspěle vyhlížejících smartphonů v různých kategoriích výbavy, ale také designu. Oba zmínění výrobci zapracovali u většiny svých vybavenějších modelů na eliminaci rámečků okolo displeje, čímž vyvolávají dojem exkluzivity a subjektivně tak působí opravdu povedeným dojmem. A to ne pouze v tiskových materiálech, ale (jak se můžete sami přesvědčit) také v reálu. Potěšující zprávou je také fakt, že čínští výrobci nezůstali pouze u povedeného designu, zaměřili se také na funkční výbavu, kterou spadají do vyšší střední třídy. Nutno dodat, že konkurenci pro dnešní vlajkové lodě v jejich nabídce bohužel nenalezneme.

Boway

Boway

Boway V96(B)

A začneme rovnou nejvybavenějším smartphonem z nabídky společnosti Boway, a to modelem V96, který je nabízen ve dvou variantách mírně se lišícím použitým procesorem a pamětí. Boway V96 zaujme 5palcovým IPS HD displejem s téměř neznatelnými rámečky vedle displeje, o výkonnostní stránku se stará čtyřjádrový, respektive osmijádrový procesor MediaTek MT6735 s taktem 1,5 GHz, paměť RAM může být ve velikosti 1, nebo 2 GB. Obě verze procesoru jsou postaveny na 64bitové architektuře. U nižší verze se počítá s 8 GB interní paměti, vyšší verze nabídne dvojnásobné úložiště. S paměťovými kartami se bohužel nepočítá.

Boway V96

Mezi další funkce můžeme zmínit podporu Dual SIM, 8Mpx fotoaparát a 5Mpx fotoaparát pro videohovory. Nechybí podpora Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a LTE, NFC bohužel chybí. Případní zákazníci se mohou těšit na podporu GPS, elektromagnetického kompasu, baterie nabídne kapacitu 2 000 mAh. Uvnitř nalezneme operační systém Android ve verzi 5.0 Lollipop, potěší také tenký profil, pouze 6,7 milimetrů.

Boway V96

Boway V95(B)

Také model Boway V95(B) je dostupný ve dvou variantách, na pohled zaujme rovněž tenkými rámečky okolo displeje, v tomto případě jsou však znatelnější, než u modelu V96(B). Tloušťka se povedla stlačit na 6,5 milimetrů a k dispozici je opět ve stejné (dvojí) výbavě s procesorem MediaTek MT6735, a to buď ve čtyřjádrovém, případně osmijádrovém provedení. Obě verze procesoru jsou postaveny na 64bitové architektuře.

Boway V95

Po designové stránce se model V95(B) liší, místo zadního kovového krytu sází na kombinaci skla a s největší pravděpodobností kovového rámečku. Použití v našich končinách nebude bránit ani podpora tuzemských GSM sítí (850/900/1 800/1 900 MHz).

Boway V95

Boway CW780A

Špatně rozhodně nevypadá ani „plastový“ Boway CW780A, který nabídne 5,5palcový IPS HD displej, osmijádrový procesor MediaTek MT6592 s taktem 1,7 GHz, 1 GB paměti RAM a 8 GB interní paměti s možností rozšíření pomocí paměťových karet microSD. Potěší také 8Mpx fotoaparátem a 5Mpx sekundárním snímačem pro pořizování selfie snímků.

Boway

I tento model disponuje dvojicí slotů pro microSIM karty, avšak podpora LTE je pro tento model zapovězena, smířit se tak musíte s maximálně HSPA. Velmi zamrzí Bluetooth pouze ve verzi 3.0, na druhou stranu kapacita 2 300 mAh by telefonu mohla poskytnout výdrž i na dva dny. Novinka by se tak mohla stát zajímavou alternativou k nejlevnějším tabletofonům na trhu, podpora tuzemských GSM sítí je i v tomto případě zajištěna.

Boway BL574A

Posledním smartphonem, který si dnes spolu se značkou Boway představíme je model BL574A. Zvláštní označení, ale přitom se jedná o docela povedený kousek se základní výbavou, ale s pár zajímavými funkcemi navíc. Model BL574A zaujme 5palcovým IPS HD displejem nebo čtyřjádrovým procesorem MediaTek MT6732 postaveným na 64bitové architektuře s taktem 1,5 GHz. Paměť RAM dosahuje velikosti až 2 GB, interní paměť se pak zastavila na hodnotě 16 GB. Existuje také nižší verze bez přídomku s 1 GB pamětí RAM a s 8GB interní pamětí.

Co je ale zajímavé je baterie s vysokou kapacitou 4 000 mAh a také podpora infraportu pro ovládání domácí techniky. Fotoaparát opět nabídne rozlišení 8 Mpx, přední fotoaparát se pak musí spokojit s rozlišením 2 Mpx. Podpora LTE je v tomto ohledu zajímavým bonusem. Po designové stránce se však jedná o běžný „plasťák“, kterých je na trhu nepřeberné množství.

Ubtel

Ubtel

Ubtel S41

Zajímavě z nabídky Ubtel vypadá model S41, konkrétně varianta S41-A, který nabídne čtyřjádrový procesor MediaTek 6732, 5palcový HD IPS displej a 8Mpx fotoaparát. Interní paměť se zastavila na hodnotě 8 GB, paměť RAM pak nabídne dnes již podprůměrnou hodnotu 1 GB. Baterie se však pyšní nadprůměrnou kapacitou 4 000 mAh s funkcí Quick-charging, telefonu dokonce nechybí ani podpora LTE a OTG (možnost připojení externích periferií skrze USB port).

Ubtel S41

Vzhledem k zaměření lze očekávat opravdu příjemnou cenu, za kterou nabídne poměrně slušné funkce, ale také povedený design s tenkými rámečky okolo displeje a s kovovým rámečkem okolo celého boku zařízení. Ten je navíc mírně zkosený stejně, jako například u iPhonu 5s.

Ubtel S41

Ubtel S17

Ubtel S17 je klasický zástupce smartphonů pro masy. Nabídne čtyřjádrový procesor MediaTek MT6582, 1 GB paměti RAM a 8 GB interní paměti. HD displej se chlubí úhlopříčkou 5,5 palců a potěší použitá technologie TFT IPS, která by měla zaručit živé zobrazení barev. Co se týče fotoaparátů, hlavní nabídne vcelku obstojné rozlišení 8 Mpx, sekundární kamera pro videohovory a pořizování selfie snímků nabídne průměrné 2 Mpx. Ze zajímavostí můžeme vyzdvihnout baterii s kapacitou 3 000 mAh, což by vzhledem k absenci pokročilejších funkcí jako NFC a LTE mohlo znamenat poměrně slušnou výdrž. Po designové stránce novinka rozhodně neurazí, a to i přes své zaměření na ty nejméně náročné zákazníky.

Ubtel
Uber

Závěr

Co říci závěrem? I neznámé čínské značky mohou občas (příjemně) překvapit. Dnes představené smartphony rozhodně nepatří mezi špičková zařízení, která by nějak mohla konkurovat modelům z vyšší střední třídy, nebo snad dokonce vlajkovým lodím, přesto se ale jedná o zajímavé alternativy k zavedeným značkám, navíc s povedeným designem, který jednoznačně dokáže zaujmout. Eliminace rámečků okolo displeje je jeden z aspektů, který by se mohly přiučit i světoznámé značky, kupříkladu takové HTC.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze