Chytré hodinky poprvé v prodejích překonaly švýcarské hodináře

12

Chmurné předpovědi švýcarských výrobců hodinek se naplnily dříve, než se čekalo. Po rozpačitém začátku získal segment chytrých hodinek s příchodem Apple Watch čerstvou mízu a v posledním čtvrtletí 2015 se již prodalo více chytrých hodinek než švýcarských vysoce kvalitních, a tudíž drahých hodinek.

Podle zprávy výzkumné agentury Strategy Analytics bylo ve čtvrtém čtvrtletí 2015 celosvětově dodáno 8,1 milionů kusů chytrých hodinek, zatímco o rok dříve to bylo jen 1,9 milionů kusů, což představuje meziroční nárůst 315,6 procent. Naproti tomu švýcarské hodinky klesly ve stejném období o 4,8 procenta z 8,3 milionů na 7,9 milionů kusů. Není přitom překvapení, že podobně jako u smartphonů, i zde trh ovládají Apple a Samsung, když na připadá 8 z 10 dodaných chytrých hodinek.

Apple Watch nabíjecí dock
Apple Watch

Švýcarský hodinářský průmysl obzvlášť tvrdě zasáhl pokles tržeb v USA a Hongkongu, což jsou dva největší trhy pro vysoce kvalitní hodiny. Přestože na jiných trzích prodeje rostly, nedokázaly vykompenzovat tuto ztrátu. Dalším negativním faktorem byla kombinace silného franku, který zvedl cenu švýcarských hodinek výrobců jako Rolex a Audemars Piguet, a zpomalujících se ekonomik. To přitom pro odvětví, kde posun cen o pouhé 1 až 2 procenta, může znamenat tisíce dolarů, není dobrá zpráva.

Zdroje: theverge.com, strategyanalytics.com

Diskuze ke článku
Jirka T.
Podobný článek z mobilmanie, kde vyšel už 3 dny zpět...
blue.sun
Hlavně je to pěkně hloupý článek. Srovnává všechny cenové kategorie smart hodinek s jednou konkrétní skupinou klasických hodinek, která je v trošku jiné cenové relaci. To by do klasických hodinek museli započítat i levné značky jako Casio a podobné, které taky dělají ručičkové hodinky... a některé i docela drahé.
Prostě klasická manipulace o tom, jak se segmentu chytrých hodinek daří...
Marek
Ude tim, ze pokud si nekdo koupi drahe svycarske hodinky za 20 tis, tak ne s prichodem dalsi generace nevymeni, ale ma je prakticky na cely zivot. Coz u Apple watch nebo u chytrych hodinek obecne neplati. Je jasny ze nositelna elektronika nekdy musela prekonat prodeje normalnich hodinek
ANO
Prodeje "chytrych" hodinek a apple cosi (nebudu nazyvat hodinky, natoz chytre, neco, co nevydrzi nabite ani den) nemelo samozrejme absolutne zadny vliv na prodeje drahych svycarskych hodinek, dokonce to nemelo ani zadny vliv na prodeje lacinych hodinek z trhu:o) Jak by proboha mohlo?!?!
Pritom autor zjistil, proc se prodalo drahych hodinek mene: "negativním faktorem byla kombinace silného franku, který zvedl cenu švýcarských hodinek výrobců jako Rolex a Audemars Piguet, a zpomalujících se ekonomik"
Proc je tedy nazev clanku "Chytré hodinky poprvé v prodejích překonaly švýcarské hodináře" a zacatek "Chmurné předpovědi švýcarských výrobců hodinek se naplnily dříve"??? To je jako napsat, ze prodeje nizkotucneho mleka prekonaly prodeje auticek na dalkove ovladani ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze