Chcete kovový Nexus? HTC One s čistým Androidem je na světě

Spekulace, že HTC chystá ve spolupráci s Googlem verzi své vlajkové lodě HTC One s čistým Androidem 4.2 Jelly Bean, se ukázala jako pravdivá. Na konferenci D11 ji potvrdil Sundar Pichai, viceprezident Googlu pro Android, Chrome a aplikace. Na trhu by se HTC One Google Edition měl objevit již za necelý měsíc, 26. června.

Google tak dnes oficiálně potvrdil dřívější spekulace, o kterých jsme psali rovněž i my. Google tak s novým HTC One Google Edition opakuje dohodu se Samsungem, se kterým představil model Galaxy S4 Google edition v polovině května, a který se na trhu objeví také na konci června. Oba smartphony se budou exkluzivně prodávat přes Google Play, zatím pouze v USA, a v České republice tak vzhledem k absenci tohoto prodejního kanálu hardwaru Googlu máme oficiálně zatím smůlu.

Tip: HTC prý připravuje model One s čistým Androidem 4.2

Zájemci zaplatí za HTC One Google Edition 599 dolarů (12 tisíc Kč). HTC One v této edici bude podporovat mimo jiné i LTE u amerických operátorů AT&T a T-Mobile. Na rozdíl od Developer edition, která má interní paměť 64 GB, dostane Google edition modelu HTC One interní paměť pouze 32 GB.

Do prodeje půjde HTC One Google edition s čistým Androidem 4.2.2 Jelly Bean a vzhledem k přímé podpoře Google slibuje, že dostane nejnovější verze Androidu vždy, jakmile budou k dispozici. O aktualizace se totiž stará, stejně jako v případě Nexusů, přímo Google. Nové HTC One i Galaxy S4 s čistým Googlem by tak měly dostávat aktualizace podobně brzy, jako právě Nexusy.

Kvůli (nebo díky) čistému Androidu ale uživatelé přijdou o řadu funkcí, které nabízí standardní HTC One. Deaktivován je například infraport pro ovládání elektroniky, k dispozici budou pouze základní a osekané funkce fotoaparátu, například bez režimu Zoe a dalších, a přítomen nebude ani softwarový zvukový profil Beats Audio. Zajímavou informací však je, že se několika médiím HTC zmínilo o možnosti, že by nadstavbu Sense mohli vypnout a dostat čistý Android i stávající majitelé běžného HTC One. Žádné podrobnosti o způsobu provedení nebo časovém horizontu však poskytnuty nebyly, musíme si tedy počkat. Zní to však rozhodně zajímavě.

Tip: Recenze HTC One – Jediný rytíř v zářivé zbroji

Oficiální snímky HTC One s HTC Sense

To, že Samsung a HTC představily své vlajkové lodě s čistým Androidem nicméně neznamená, že by Google skončil se svými referenčními modely Nexus. Podle Sundara Pichaie bude program Nexus pokračovat a v budoucnu bychom se měli dočkat dalších Nexusů. V rozhovoru na konferenci D11 Pichai řekl, že "cílem Nexusů bylo vytvářet a vést ekosystém, a to bude pokračovat dále."

Technické parametry HTC One

Kompletní specifikace
Konstrukce137,4 × 68,2 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2013,

Zdroje: slashgear.com, phandroid.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
kotlik
pro mnoho lidí, kteří mají raději čistý android než s nadstavbami, je tohle ideální varianta. Myslím, že Nexus 4 oproti One-ku je pozadu ... čistý android už není jejich jedinečnou výhodou. Obrovská výhoda pro HTC.
Míraa
Škoda jen, že žijeme v socialistické EU a kdoví, kdy se tak mobilů z Google Play dočkáme.
milennium
V článku je pár nepřesností.
1) Zatím pouze v USA Play Google (zatím, tzn, že později možná i v UK, DE, atd.)
2) Bootloader nebude odemčený, ale bude standartně zamčen a možnost odemknutí bude na uživateli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze