Budoucnost bez rámečků: vyzkoušeli jsme špičkový Dell XPS 13

24

Na český trh dorazil výborně vybavený Dell XPS 13, který bojuje s nešvarem notebooků – širokými rámečky kolem displeje. Ty u Dellu prakticky neexistují a mají pod 6 milimetrů. Díky tomu je notebook s 13,3palcovou úhlopříčkou jemného displeje stejně velký, jako 12palcové nebo i 11,6palcové přístroje. My jsme novinku mohli vyzkoušet a přinášíme fotogalerii a videopohled.

Dell XPS 13 2015

Zatímco u telefonů a postupně i u tabletů bojují výrobci o prvenství v tom, kdo vyrobí přístroj s tenčími rámečky a maximálně tak využije přední plochu a přinese v co možná nejmenších rozměrech maximálně velký displej, svět notebooků je, zdá se, v tomto ohledu světem tímto zcela netknutým. Snad se ale blýská na lepší časy, máme zde totiž nový Dell XPS 13, který zminimalizoval zbytečné plochy kolem displeje na minimum. To ale není jediná jeho zajímavost.

Notebook zaujme hodnotným víkem i spodní stranou z hliníku, díky kterému vypadá hodnotně a ušlechtile. Design je čistý a elegantní, dalo by se říci i businessově konzervativní, což je přesně něco, co zákazníci chtějí. Z profilu je zřetelný výrazně klínovitý design, ve přední části je notebook výrazně tenčí než u pantů, kde ale stále měří jen zhruba 18 milimetrů. Hmotnost 1370 gramů lze označit za standardní.

Dell XPS 13 – první pohled

Otevření odhalí jednu z méně příjemných vlastností, malý úhel otevření. Není to žádný konvertibl a s displejem nemůžete rozhodně provádět „Yogu“. Vše ale smaže největší trumf notebooku, malé rámečky kolem displeje. Jsou tenké necelých 6 milimetrů a díky tomu je Dell s 13,3palcovým displejem výrazně menší, než konkurence se stejně velkými displeji. Spíše se může rovnat 12palcovým nebo 11,6palcovým zařízením. Ostatně názorně je to vidět na fotografiích níže, kde XPS 13 porovnáváme s konvertiblem Yoga od Lenova.

V nejvyšší konfiguraci má displej i úžasně jemný obraz, a to díky rozlišení 3200 x 1800 px. Díky IPS technologii potěší dobrými pozorovacími úhly i kvalitními barvami. Je samozřejmě dotykový a lesklý, na českém trhu je k dispozici ale i FullHD varianta a dokonce také FullHD varianta bez dotykové vrstvy pro staromilce. Potěší také pohodlná podsvícená chiclet klávesnice a citlivý a přesný touchpad. Kvůli ultratenkým rámečkům se musela kamerka přestěhovat ne neobvyklé místo – do levého spodního rohu pod displej.

Oblast kolem klávesnice je plastová, potažena měkčenou vrstvou s imitací karbonu. Vypadá to dobře a je to příjemné na dotek, při detailnějším pohledu ale je zbytečně zřetelné, že jde pouze o imitaci.

XPS 13 zaujme také po výkonové stránce. K dispozici je až varianta s procesorem Intel Core i7, 256 GB SSD a 8 GB RAM. Vzhledem k výkonu je jasné, že pasivní chlazení se nekoná a Dell přidal také větráček, který se v určitých momentech bez zjevného důvodu opravdu výrazně a hlučně přihlásí stejně rychle, jako za několik vteřin zase ztichne. Velkou devizou novinky je i výdrž na baterii, která se i v nejvýkonnější variantě s Core i7 pohybuje kolem 10 hodin kancelářské práce s Wi-Fi, což je velmi dobrá hodnota.

Dell XPS 13 je na českém trhu v několika konfiguracích, které si můžete prohlédnout v našem katalogu. Ta nejvyšší, kterou jsme testovali, vás vyjde na 41 tisíc Kč s DPH, v ceně je již zahrnuta služba opravy do druhého dne.

Technické parametry Dell XPS 13 2015 TN5-XPS13-N2-731S

Kompletní specifikace
Konstrukce316 × 205 × 18 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (3 200 × 1 800 px)
ChipsetIntel Core i7 5500U, CPU: 2×2,4 GHz, GPU: Intel HD 5500
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 40 990 Kč
Diskuze ke článku
Pepa
Podle mě na 13 palcích je tohle rozlišení už jen honba za vyšším číslem, podobně jak u mobilů.
Tester
"Core i7 Baytrail procesor" - to jako vážně? A Intel Atomy jsou potom Broadwell ne? Proboha, kompletně v každém článku, který píšete o notebooku/konvertiblu, tak je chyba v procesoru...
Lukáš
Nechcete mi ho darovat? :D Hrozně by se mi hodil, ale ta cena je masakr :D
Martin Paták
Martin Paták
Kolik to má v antutu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze