Boj na poli streamování hudby. Co dostanete za vaše peníze?

11

Apple byl vždycky velmi silným hráčem na hudebním poli. Jeho iPod a později iTunes jsou do dnešního dne hudební pojmy. Jenže časy se mění a služeb na poli internetového streamování přibývá. Applu klesají zisky, což samozřejmě nechce nechat jen tak. Opětovně zvýšit zisk z hudby má služba Apple Music, jenže dokáže uspět proti konkurenci? A co vlastně její konkurence nabízí?

TIP: Jak funguje Apple Music a vrátí se Apple na hudební trůn?

Ať už sáhnete po jakékoli službě, její princip je víceméně stejný. Za měsíční poplatek dostanete velké množství hudby bez reklam. Možnost si vše uložit do vašeho zařízení a poslouchat offline a také vám Premium účet nabídne hudbu ve větší kvalitě. Většina z nich má i oficiální aplikace pro nejrozšířenější platformy v čele s iOS, Androidem, Mac OS X a Windows. Popřípadě je můžete spouštět přímo z webového rozhraní. Ani skupinová sleva, rodinný účet chcete-li, není výjimkou. Čím se tedy jednotlivé služby mohou lišit? A co konkrétně nabízejí?

Spotify

Pokud jste příchod Applu Music nezaznamenali, pak vám možná napověděli ostatní služby. Například Spotify si přichystalo akci. Za Premium účet zaplatíte první dva měsíce pouze 0,99 euro (27 Kč). Po uplynutí akce je cena stejná jako u Apple Music, tedy 5,99 euro (165 Kč). Akce platí do 5. 7. 2015. Po zaplacení dostanete Premium účet, který vám nabídne tvoření svých playlistů a následné uložení do zařízení pro offline poslech. Z poslechu vám zmizí reklama a hudba bude streamovaná ve větší kvalitě.

Spotify screen

Stáhnout Spotify

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Rdio

Sáhnout můžete také po službě od jednoho ze zakladatelů komunikačního nástroje Skype. Janus Friis ve své streamovací službě nabízí vyzkoušení mobilní verze na 30 dní zdarma. V případě používání služby pouze přes web, je vše zdarma až šest měsíců. Po uplynutí stojí předplatné stejně jako u dvou předchozích služeb, tedy 165 korun. Samozřejmostí je bohatý repertoár umělců, možnost si hudbu ukládat do offline módu pro pozdější poslech či vytváření oblíbených seznamů. Rdio nabízí také skupinový balíček. Zde první zřizovatel platí standardní cenu, přičemž může pod svůj účet přidat čtyři další účty, které budou mít předplatné s 50% slevou. Za své peníze dostanete mimo jiné streamování ve větší kvalitě, konkrétně ve formátu AAC rychlostí 320 kb/s.

Rdio Screen

Stáhnout Rdio

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Google Music

Google si se svou službou připravil akci v podobě vyzkoušení na 30 dní zdarma. Po uplynutí dostanete služby za výhodnější cenu 149 korun. Samozřejmě Google Music můžete používat i zdarma, kde dostanete přistup k hudbě na chytrém telefonu s iOS nebo Androidem a na webu a k tomu uložení až 50 000 vlastních skladeb. Za Premium účet nabízí možnost stahování hudby do zařízení pro offline poslech. Dále vás nebudou rušit ani reklamy a můžete přeskočit libovolný počet skladeb a nechybí zde ani radio s výběrem skladeb.

Google Music

Stáhnout Google Music

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Apple Music

Apple Music přišla na trh jako poslední. S cenou se drží svých konkurentů. Individuální balíček začíná na ceně 165 korun. Rodinný balíček poté na 265 Kč. Vyzkoušet si Apple Music budete moci na tři měsíce, a to zcela zdarma. Není mnoho věcí, které můžete udělat jinak, abyste přilákali nové uživatele. Apple vše staví na integrované sociální síti Connect, kde můžete být v kontaktu s umělci. A velmi se spoléhá také na rádio Beats 1, kde budou znít novinky od různých umělců, kteří by zde měli vystupovat i osobně. Ve službě nechybí možnost ukládání hudby do offline módu, zařazení hudby na váš seznam, tvoření oblíbených playlistů nebo sdílení alba na sociální sítě.

Beats 1 v iTunes

Není zrovna jednoduché vymyslet něco nového, přelomového na trhu streamované hudby. Apple na to šel trošku jinak a postavil svou službu na třech částech. Konkurence si je vědoma síly, kterou Apple má především ve velké základně uživatelů jejich zařízení, kteří ve většině případů službu alespoň vyzkouší. I proto například Spotify nabízí speciální akci pro předplatné. Google se svou službou na příchod Applu reagoval také. Uživatelé na území USA poslouchat předpřipravené playlisty a rádia různých žánrů zcela zdarma. Přijmout musíte pouze přehrávání reklam.

Zdroje: apple.com, spotify.com, rdio.com, play.google.com

Diskuze ke článku
Sxe
Ja som práve využil tu akciu od Spotify. Pred tým som mal na mesiac Google Music. Na Spotify mi chýba priestor na ukladanie vlastných skladieb. Počúvam aj kopec hudby, ktorá v týchto službách chýba a ten priestor na vlastné skladby v Google music bol fajn.
Vendel
Neví někdo, jak to je s tou offline hudbou u Apple Music? Stáhne se mi do knihovny jako jakákoliv jinak z počítače nahraná hudba?
Jan Gottwald
Jan Gottwald
Tak já jsem zatím z nového Apple Music dost rozčarován. Na službu jsem se těšil, že se zbavím účtu od Spotify a budu mít vše pod střechou a zatím před sebou vidím službu, která by potřebovala ještě hodně odladit a co je zatím spíš tak v nějaké beta verzi.
Samotná aplikace mi již několikrát přestala reagovat, spadla, nebo přidala do knihovny Moje hudba úplný nesmysl, který jsem nezvolil. Není v ní vůbec poznat, která hudba je již stažena k offline poslechu, překopala spoustu coverů alb a některé alba v ní chybí úplně. Kdyby nebyly 3 měsíce zdarma, tak jsem za její funkčnost hodně naštvaný.
Doufám, že nejpozději do iOS 9 všechny neduhy odstraní, jelikož takový nedodělek bych od Applu neočekával. A to nejsem prosím žádný prudič, co hned křičí při jakékoli chybě...
Plyshak
Nechápu význam co chci si stáhnu popřípadě hodím na claud nic mě to nestojí a mám kvalitnější knihovny než ňáký šašek s nahryzlým jabkem ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze