Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile
recenze

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile

Velká změna

Xiaomi Mi4 není žádná novinka. Představené bylo už v červenci 2014 a jeho podrobnou recenzi jsme vám přinesli v srpnu téhož roku. Poté, co pro něj však nedávno výrobce ve spolupráci s Microsoftem nabídl jako alternativní operační systém Windows 10 Mobile, vrátili jsme se k němu.

Za zapůjčení Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile děkujeme e-shopu xm.cz

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile

Technické parametry Xiaomi Mi4 Windows 10 Mobile

Kompletní specifikace
Konstrukce139,2 × 68,5 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor3 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:01 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 6 999 Kč

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile – videopohled

Design a konstrukce: rámeček z masivního kovu

Po designové stránce nepředvádí Xiaomi s Mi4 žádné výstřelky. Dalo by se říct, že se jedná o poměrně nudnou placku se zaoblenými rohy, která zaujme pouze svým stříbrným kovovým rámečkem. Kromě verze s bílou přední a zadní stranou, které jsme testovali, se nabízí ještě v černé. S rozměry 139,2 × 68,5 × 8,9 mm je telefon i s pětipalcovým displejem vcelku kompaktní. Dobře padne do ruky a vejde se bez problémů i do kapsy kalhot. Pouze hmotnost 149 gramů je trochu vyšší, ale to je daň za kovové prvky.

Přední straně dominuje pětipalcový IPS displej, u kterého kvitujeme s povděkem automatickou regulaci jasu. Díky poměrně tenkým bočním rámečkům vypadá telefon opticky poměrně úzký. Pod displejem se usadila trojice senzorických tlačítek v této sestavě – menu, domů a zpět. Tlačítko menu funguje v případě Windows 10 Mobile stejně jako u telefonů s mobilními Windows lupa spouští vyhledávání. Jsou tak prohozená tlačítka zpět a hledání, a pokud přecházíte z jiného smartphonu s Windows Phone, tak budete nějakou dobu tápat a zvykat si. Tlačítka mají šedé popisky a jsou čitelná i zhasnutá. Bílé podsvícení je výrazné a nechybí vibrační odezva. Pod tlačítky se nachází notifikační dioda, která nicméně poslouží pouze při nabíjení a na nové informace neupozorní.

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile

Zaujme masivní rámeček, který je celý z broušeného kovu. Telefon díky němu dosahuje vyšší pevnosti a dobře se drží. Na pravém boku našla své místo tlačítka ovládání hlasitosti. Ta jsou vcelku vystouplá, ale dobře se mačkají. Opačný bok hostí nenápadnou zásuvku na microSIM, kterou otevřete pomocí dodávaného špendlíku. Zadní strana je mírně vypouklá a kryt byl vyrobený z lesklého plastu, což není příliš praktické. Najdete zde pouze čočku fotoaparátu, přisvětlovací LED a logo výrobce. Hlasitý reproduktor našel své místo netypicky na spodní hraně. Celkově je dílenské zpracování na vynikající úrovní. Vše dokonale lícuje a nemáte šanci tělo zkroutit.

Líbilo se nám:

  • příjemné rozměry
  • kovový rámeček

Nelíbilo se nám:

  • pro použití s Windows 10 Mobile nezvyklé rozmístění tlačítek
  • lesklý plast

Displej: Kvalitní IPS s Full HD

Jak již bylo řečeno, Xiaomi vybavilo svůj Mi4 pětipalcovým IPS displejem, který nabízí Full HD rozlišení. To nám dává výslednou jemnost nadstandardních 441 PPI a ani při podrobném zkoumání rastr nenaleznete. Díky technologii IPS nabídne displej široké pozorovací úhly z jakéhokoliv směru a věrné podání barev. Jas displeje v běžném osvětlení dostačuje, ale s prudkým sluncem si bohužel neporadí – tam se bez přistínění neobejdete. Kromě manuální regulace jasu se čtyřmi úrovněmi po 25 procentech je zde i automatická regulace jasu, na jejíž fungování jsem si nemohl stěžovat. S citlivostí dotykové vrstvy jsem nezaznamenal žádný problém. Ve výbavě nechybí ani bezejmenné odolné sklo.

Líbilo se nám:

  • rozumná velikost displeje
  • IPS technologie

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: nadprůměrný projev

Díky umístění hlasitého reproduktoru na spodní hraně nedochází ke zkreslení, ať položíte telefon na jakýkoli povrch. Kvalita jeho zvukového podání je nadprůměrná s čitelnými výraznými basy. Výšky jsou slabší, ale i tak je zvuk krásně čistý a hlavně že nedochází ke zkreslení zvuku ani při vysokých hlasitostech. S kvalitou zvuku není problém ani přes sluchátka. Ta v balení chybí. Musíte tak sáhnout po vlastních. Při testu jsme použili uzavřená sluchátka Sony MDR-ZX110W. Jediný problém zde spočívá pouze v průměrné hlasitosti. Potěší rovněž přítomnost ekvalizéru, kterým si upravíte zvukový výstup.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná kvalita zvuku
  • ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • průměrná hlasitost přes sluchátkový výstup

Baterie: nevyměnitelný akumulátor

Mi4 dostalo nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 080 mAh. Při běžném používání se zapnutými mobilními daty a synchronizací v práci přes mobilní data a doma přes Wi-Fi jsem se dostal na den a půl. Pokud však vypnete data a primárním účelem bude, abyste byli na příjmu, vydrží vám telefon mezi dvěma a třemi dny. K takovému použití si však nemusíte kupovat smartphone.

Ve standardizovaném testu, kdy se na telefon s jednou aktivní SIM streamovalo 1080p video přes Wi-Fi s jasem a hlasitostí na 50 procentech, vydržel telefon 6 hodin a 11 minut, což je o něco méně než v případě verze s Androidem, která se vypnula až po 6 hodinách 57 minutách. Při testu nabíjení se telefon na 80 procent nabil v průměru za 2 hodiny a 5 minut. Plného stavu dosáhl za 3 hodiny a 1 minutu, což je shodná hodnota jako u Androidu.

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: interní úložiště nerozšíříte

Model Mi4 zůstává i přes své stáří stále ještě vlajkovou lodí výrobce. Tomu odpovídá i jeho hardwarová výbava. Ta zahrnuje čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 taktovaný na 2,5 GHz, který doplňuje grafický čip Adreno 303. O plynulý chod se starají hned 3 GB RAM. Velikost interní paměti byla u námi testované verze 16 GB. Z těch je ve skutečnosti přístupných 14,6 GB a po prvním zapnutí zaplněno 3,66 GB. Slot na paměťovou kartu bohužel chybí. Lepší je proto sáhnout po 64GB variantě.

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile

Windows Phone byl obecně vždy dobře optimalizovaný, aby plynule fungoval i na slabém hardwaru. Nová Windows 10 Mobile sice takové odladěnosti ještě zdaleka nedosahuje, přesto však běží zcela plynule. Občas se sice setkáte s pádem nebo nutností restartovat, ale to padá na vrub zabugovaného operačního systému a ne slabého hardwaru. Telefon jsme otestovali benchmarkem AnTuTu Benchmark v0.8.0 Beta, ve kterém získal 22 088 bodů. Pro srovnání: androidová verze v AnTuTu měla 35 423 bodů, ta ale skóre počítá jinak.

Líbilo se nám:

  • Snapdragon 801
  • 3 GB RAM

Nelíbilo se nám:

  • chybí slot pro microSD

Prostředí: špatně počeštěná Windows

V telefonu, který jsme testovali, byla nahrána Windows 10 Mobile. Konkrétně se jednalo o sestavení 10.0.10586.29. Proti předchozímu Androidu s nadstavbou MiUi je to výrazná změna, ale uživatelé, kteří mají již zkušenosti například s Windows Phone 8.1, se budou cítit jako doma. Uživatelské rozhraní tvoří domácí obrazovkou s dlaždicemi, které mohou být živé a zobrazovat další informace. Microsoft prezentuje Windows 10 jako univerzální platformu. To v praxi znamená, že díky stejnému jádru většina univerzálních aplikací (mezi které patří i integrované nástroje jako Nastavení) vypadá stejně a umí to samé napříč různými zařízení od PC přes tablet, Xbox až po telefon. Podrobně jsme systém Windows 10 Mobile popsali v nedávné recenzi nové vlajkové lodi Microsoftu Lumie 950.

My se v naší bleskové recenzi zaměříme na to, jak nový OS funguje na Mi4. Po zapnutí na vás ve výchozím stavu systém mluví anglicky, ale v nastavení si můžete přepnout na češtinu a stáhnout českou klávesnici. Zde tkví největší kámen úrazu. Zatímco u všech testovaných telefonů s mobilními Windows všech verzí byla lokalizace bezproblémová, zde poznáte, že je tato alternativní ROM určena pro čínský trh. Většina systému je sice v češtině, ale podstatná část zůstala nepřeložena. V angličtině tak zůstávají například popisky v centru akcí nebo menu s aplikacemi. Angličtinu najdete i v menu nastavení, ale v tomto případě až když se ponoříte hlouběji. V každém případě to působí nekonzistentně. Dá se na to zvyknout, ale lepší se mi jeví nechat si systém v angličtině.

O určení pro čínský trh pak svědčí i několik předinstalovaných aplikací jako Nearby Numbers, jež pravděpodobně poskytuje informace o telefonních číslech, a v Asii populární komunikátor QQ.

Celkově je nicméně práce s Windows 10 Mobile plynulá a svižná, což je dáno i výkonným hardwarem. Pokud se vyskytly nějaké problémy, tak na vině byl dost nehotový build. Setkal jsem se s několika zamrznutími, pády aplikací a nutností restartovat. Až bude systém odladěný, mělo by již být vše bezproblémové.

Během našeho testování začal Microsoft distribuovat nový build, který měl řešit řadu problémů souvisejících s budíkem, synchronizaci v aplikaci Outlook, zamrzání sítí, zlepšovat kvalitu fotoaparátu u snímků zblízka a mimo jiné i optimalizovat využití baterie. Nám se nicméně aktualizace nenabídla.

Líbilo se nám:

  • Windows 10 Mobile
  • svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • špatná česká lokalizace
  • nehotový systém

Fotoaparát: kvalitní snímky a maximálně Full HD video

Jednou z hlavních předností Mi4 je kvalitní fotoaparát. Ten zadní, vybavený senzorem Sony IMX214 s velikostí 1/3,06", disponuje rozlišením 13 Mpx. Objektiv se pak může pochlubit vysokou světelností f/1.8. Nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Stejnou světelnost však má i objektiv přední kamery, která disponuje nadprůměrným rozlišením 8 Mpx. Je tak předurčena k pořizování selfies i v horších světelných podmínkách.

Jako výchozí fotografickou aplikaci máte k dispozici Windows Camera, která do sebe integrovala funkce, na které jsme zvyklí z původně pro Nokie exkluzivní aplikace Lumia Camera. Kromě plné automatiky nabízí celou řadu manuálních nastavení včetně vyvážení bílé, ISO, ale manuálně můžete i ostřit, ovlivnit rychlost závěrky a clonu. Z integrovaných funkcí zde nechybí ani samospoušť, bracketing nebo HDR. Další si však musíte doinstalovat jako tradičně přes fotoaplikace.

Přisvícení funguje pouze při použití na krátké vzdálenosti. Fotografie z obou fotoaparátů jsou ostré a barevně věrné. Přesto však takových kvalit jako u verze s Androidem ještě nedosahují a bude ještě potřeba odladit software. Nahrávané video je kvalitní s dobrým podáním barev i ostrostí. Maximum je však pouze Full HD s 30 snímky za vteřinu. Na 4K i 720p se 120 snímky za vteřinu jako u Androidu bohužel musíte zapomenout, a to zamrzí.

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám:

  • vysoká světelnost
  • vysoké rozlišení zadní i přední kamery
  • kvalitní výstupy

Nelíbilo se nám:

  • video s nižším rozlišením než u Androidu

Konektivita: LTE u nás nepoužitelné

LTE je i u nás na vzestupu. Operátoři intenzivně budují LTE sítě a již spřádají plány na to, jak přejít výhradně na LTE a 3G vypnout. Už jen kvůli tomu zamrzí, že telefon nabízí LTE pouze na frekvencích 1 900, 2 300 a 2 600 MHz, což v našich končinách vyjde na stejno, jako by tam žádné LTE nebylo. Kromě 3G vám z bezdrátových možností připojení zbývají Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth ve verzi 4.0. Wi-Fi nabízí nejen podporu všech moderních standardů, ale i dobrou citlivost a stabilitu. Naproti tomu na NFC můžete také zapomenout.

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS. Konkurenční GLONASS k dispozici není, ale potěší přítomnost elektronického kompasu. Rychlost nalezení a zafixování polohy trvá v řádu sekund. Dobrá je i citlivost. Telefon si drží polohu i při horším výhledu na oblohu. Navigační software zde reprezentují Mapy od Microsoftu, kde si mapové podklady můžete stáhnout pro offline použití. Nabízí i funkci navigování. Nemají sice tolik funkcí jako Here Drive+, ale to si – poté co se nedávno vrátilo do Storu – můžete jednoduše doinstalovat.

Líbilo se nám:

  • podpora všech standardů Wi-Fi
  • kvalitní GPS
  • elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • nepoužitelné LTE
  • chybí NFC

Zhodnocení a závěr: hlavně stylově

Xiaomi Mi4 můžete mít na českém trhu s předinstalovanými Windows 10 Mobile, v bílé barvě a s 16 GB interní pamětí za necelých 7 tisíc Kč. Za to dostanete smartphone s výkonným hardwarem, který se vyrovná mnohem dražším Lumiím. Potěší kvalitní dílenské zpracování, vynikající fotoaparáty i velice dobrý displej. Přesto se najdou i chyby a ty nejcitelnější se týkají konektivity. Zamrzí především nepoužitelné LTE a chybějící NFC.

Co se týče skloubení původně androidového smartphonu s Windows 10 Mobile, nutno říci, že to funguje velice dobře a je to možnost, jak do budoucna rozšířit vcelku malou nabídku telefonů s tímto operačním systémem a narušit hegemonii Lumií. Musíte si nicméně zvyknout na odlišné rozlišení tlačítek, pokud tlačítka nebudou virtuální. Současný build Windows 10 Mobile funguje vcelku dobře, i když jejich nehotovost prozrazuje občasná nestabilita. Negativně vnímáme i polovičaté počeštění. Lepší je proto nechat si prostředí v angličtině. Doufejme, že Microsoft na Windows 10 Mobile pro Mi4 ještě pořádně zapracuje.

Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile

Pokud tedy hledáte výkonný smartphone s tímto operačním systémem a nelpíte na LTE, navzdory výše vyřčenému Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile můžeme doporučit. Za necelých sedm tisíc korun se jedná o velmi dobrý poměr výkonu a ceny.

Konkurence

Pravděpodobně nejvážnější konkurenci pro Xiaomi Mi4 na platformě Windows Phone představuje dnes již také starší Nokia Lumia 930, která se stále prodává za 8 tisíc, což je přibližně o tisíc korun více. Nabízí rovněž pětipalcový displej s Full HD rozlišením, ale jedná se o AMOLED. Ve výbavě najdete čtyřjádrový Snapdragon 800 a 2 GB RAM. Také ji chybí slot pro paměťové karty, ale interní úložiště je dvojnásobné. Hlavně však nepostrádá NFC, bezdrátové nabíjení nebo použitelné LTE. Potěší i vynikající zadní fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx. Přední je však pouze 1,2 Mpx.

Ostatní smartphony s Windows Phone pak pro Mi4 nepředstavují srovnatelnou konkurenci. Buď v cenové hladině kolem sedmi tisíc korun výrazně zaostávají po hardwarové stránce, nebo jsou naopak výrazně dražší. To je případ nové vlajkové lodě Lumia 950, která je s cenovkou 16,5 tisíce o téměř deset tisíc korun dražší.

Pokud byste raději Android, můžete sáhnout po Xiaomi Mi4 s MiUi v5, které s 16GB interní pamětí pořídíte o pětistovku levněji. Na výběr je však i model Xiaomi Mi4 LTE za 6 800 Kč, který se liší pouze tím, že podporuje LTE FDD: 1 800/2 100 MHz.

Za zapůjčení Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile děkujeme e-shopu xm.cz

xiaomi-mi4
Klady
  • vysoký výkon
  • kvalitní displej
  • vynikající dílenské zpracování
  • kovový rámeček
Zápory
  • chybí NFC
  • nepoužitelné LTE
  • špatná lokalizace
Diskuze ke článku
Honza
Vidiš Mrkvosoft? Vidíš to? Uč sa od nich. :-D Uč sa od Čínanov ako sa robia telefony .. :-D
Margotka
Ty chlupy v nose u poslední fotky jsou nechutný. Příště radši nedělat selfíčko.
blue.sun
Na jedné straně jsem rád, že se W10M šíří i na jiné značky. Na druhé... má fakt smysl tahat sem do republiky něco, co pro nás není určeno? Čínská ROM, bez použitelného LTE... fakt zbytečný telefon.
A foťák a výdrž... stále je vidět, že jsou číňánci pár let pozadu. Na vrcholný model slaboučké.
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Nemozem si pomoct ale to logo je brutalne, moderne. Tenke ramiky, ziariaca modra, celkovo tie fotky su dokazom ze zo skaredeho wp7 sa stal ten system ovela atraktivnejsim.
Podla mna sa w10 bude darit viac. Mozno nikdy nedosiahne 15% trhu apod, ale podla mna sa mu bude darit viac ako osmickam. Ma k tomu vsetky predpoklady.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze