Oukitel U2
recenze

Oukitel U2

Nové standardy
17

Telefon s Androidem za 3,5 tisíce dříve znamenal, že se šetřilo prakticky na všem. Takové telefony dříve sotva fungovaly a hlavně působily dojmem, jako by byly z hračkářství. To však rozhodně neplatí o tomto kousku, kterému byste při prvním kontaktu naopak hádali několikanásobně vyšší cenovku.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry Oukitel U2

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 70,5 × 8,3 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (540 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:35 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 3 500 Kč
Oukitel U2

Design a konstrukce: nevěříte vlastním očím

Zatímco u vyššího modelu U8 Universe Tap byl kovový rám příjemným překvapením, zde je to opravdu něco nevídaného. Jedná se skutečně o kov a ne o stříbrnou barvu na plastu, jak s gustem předvádějí mnozí ostatní. Velice dobře působí i zadní strana. Na plastovém rámu zadního krytu je nalepena plocha, nejspíše z polykarbonátu, která však připomíná sklo. Když si odmyslíme všudypřítomné otisky prstů, telefon vypadá opravdu luxusně a klidně byste věřili tomu, že mohl stát dvakrát až třikrát tolik, než za kolik se skutečně prodává. V obchodech narazíte na černou a bílou variaci.

Jedinou vadou na kráse, byť odstranitelnou, je nepříliš dobře nanesená fólie na čelní straně. Tam dále nalezneme trojici senzorových tlačítek (nepodsvícená, ale vibrují), obvyklá čidla (jasu a blízkosti) a také přední fotoaparát s rozlišením 5 Mpx. Notifikační LED diodu byste však hledali marně.

První kontakt s telefonem. V balení je jenom nabíječka a datový kabel.

Prvky na hranách telefonu jsou uspořádány trochu netradičně. Nahoře je 3,5mm jack pro sluchátka a microUSB, vpravo vypínač a nalevo ovládání hlasitosti. Rozmístění je ergonomické, nahmátnete je snadno a taktéž odezva na stisk velmi příjemná.

Konstrukce i materiály jsou příkladné. Dvojnásob pak v této cenové kategorii.

Zadní kryt s průchody pro fotoaparát s přisvětlovací LED drží na svém místě velice pevně a dobře lícuje. Pod jeho povrchem se nachází vyměnitelná baterie a trojice slotů, kdy dva pojmou microSIM a jeden microSD kartu. Rozměry 143 × 70,5 × 8,3 mm jsou adekvátní pětipalcovému telefonu, hmotnost 166 g je o něco vyšší, ale nijak nevadí.

Líbilo se nám:

  • kvalitní zpracování
  • použité materiály

Nelíbilo se nám:

  • chybějící notifikační LED

Displej: domácí kino to není

Následující kapitoly se už neponesou v tak optimistickém duchu, protože v dalších oblastech je patrné šetření. Kupříkladu u displeje. Pět palců je přijatelná hodnota, dalo by se přežít i rozlišení 960 × 540 bodů a z toho plynoucí jemnost 220 PPI. Nelze se však smířit s podáním barev, které působí, jako byste měli přes displej šedou fólii. Stejně tak barvy docela rychle mění svoji intenzitu při natočení. Budeme výrobci věřit, že se jedná o IPS panel, ale rozhodně jsme viděli lepší.

Oukitel U2
fólie na displeji kazí dobrý dojem.

Nelíbilo se nám:

  • podání barev
  • fólie na displeji

Zvuk: trhá uši

Zvuk ve sluchátkách nebo reproduktoru pro hovor dosahuje běžných kvalit, u hlasitého reproduktoru už pozitivní slova docházejí. Samozřejmě zde zcela chybí basy. Už u poloviční hlasitosti navíc začíná být zvuk značně zkreslený. Slyšíte prakticky jen vysoké tóny, a tak máte problém poznat, co za skladbu to vlastně posloucháte. Ve vlastním zájmu tak tento reproduktor používejte pouze na vyzvánění. Volání je bez problémů, stejně tak jako výstup do sluchátek..

Oukitel U2
Reproduktor spíše zklamal.

Líbilo se nám:

  • slušný výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • méně kvalitní hlasitý reproduktor

Baterie: příjemné překvapení

Li-Ion baterie s papírovou kapacitou 2050 mAh jeví zdání, že ve směru výdrže nebude telefon žádný favorit, ale v praxi si vedl více než dobře. Není to tedy zásluha samotné baterie, ale spíše hardwaru telefonu, který není moc energeticky náročný.

Začněme naším redakčním testem. Při něm přehráváme z internetu video odpovídající rozlišení displeje (zde 360p), s 50% jasem a 50% hlasitostí ve sluchátkách. Při této zátěži se Oukitel U2 vypnul po 7 hodinách a 10 minutách. K rekordům to má daleko, ale je to solidní výsledek.

Převedeno do praxe: můžete se těšit na dva dny výdrže. Výbava telefonu totiž k multimediálním hrátkám příliš nesvádí. A pokud se do nich pustíte, pak i tak dáte jeden den s přehledem. Nabíjení na 80 % proběhne za 1 hodinu 55 minut, pro plnou nádrž si přičtěte dalších 40 minut.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrá výdrž
  • uživatelsky výměnná baterie

Hardware: jen základ

64bitový čtyřjádrový MT6735P s taktem jádra 1 GHz a grafika Mali T-720 – tuto výbavu sdílí telefon s dospělejším sourozencem U8 Universal Tap, takže zde problém nehledejte. Ten by mohl přijít až u RAM paměti, které je 1 GB (po startu volných asi 700 MB). Pokud půjdou počty nainstalovaných aplikací a tím pádem i na pozadí běžících procesů nahoru, začne se telefon velmi brzy nepříjemně zasekávat.

Benchmark AnTuTu a jeho výsledky.

Od něčeho takového vás ale odradí relativně nízká kapacita vnitřního úložiště. Z papírových 8 GB je přístupných jen 4,4 GB. Pro běžné použití to stačí, další prostor lze získat smazáním nepotřebných aplikací nebo jejich přesunem na paměťovou kartu. Karty jsou podporovány oficiálně až do velikosti 64 GB.

Líbilo se nám:

  • dostačující procesor

Nelíbilo se nám:

  • relativně málo vnitřní paměti i RAM
Oukitel U2

Prostředí: obarvený Android 5.1

Telefon pohání operační systém Android ve verzi 5.1. Jsme rádi, že i u relativně levných telefonů bylo upuštěno od nejrůznějších čtyřkových verzí a i méně známí výrobci se snaží držet krok s dobou. Nejedná se o čistý Android – výrobce jej osadil nadstavbou. Ta ze všeho nejvíce připomíná prostředí telefonů značky Xiaomi. Ikonky jsou velice pestrobarevné a chybí menu pro aplikace – namísto toho je všechny najdete na úvodních obrazovkách. Hodně podobné je i přestavění nastavení, aby vyniklo, kolik položek se zde nachází. Ve skutečnosti toho moc navíc není. Nechybí gesta pro ovládání základních funkcí, nějaké zlepšení spotřeby, ale to je asi tak všechno.

Prostředí telefonu. K nastavení pokročilých voleb je potřeba angličtina.

Navíc nejsou některé části nastavení přeložené, a to právě ty, které se týkají gest a doplňkových funkcí. Pro méně znalé a zkušené uživatele to může být problém.

Líbilo se nám:

  • Android 5.1
  • ovládání gesty

Nelíbilo se nám:

  • grafika nemusí sednout všem
  • chybějící překlad částí menu

Fotoaparát a videokamera: stydět se nemusíte

Osm megapixelů s autofokusem, HDR a přisvětlovací LED – to je sestava, se kterou jde Oukitel do boje. Za výrobou čipu stojí Sony a naštěstí je to na snímcích znát, i když k ideálu mají daleko.

Raději moc nezkoumejte detaily – žádné tam nejsou.

Pokud si budete snímky prohlížet pouze na displeji, bez přiblížení a budete fotit pouze za dobrého světla, pak se dostaví spokojenost. Jakmile ale začnete fotografie blíže zkoumat, odhalíte celou řadu nedostatků. Spousta snímků je neostrých po celé ploše, objevují se typické přepaly oblohy a detailů je zde jako šafránu. Navíc je telefon mnohdy velice líný při ostření a zdá se, že je pravá strana více neostrá než ta levá.

Oukitel U2 – testovací video, 720p, exteriér

Video je spíše špatné. Papírové parametry má stejné jako větší U8 (1280 × 720, 30 FPS), ale v praxi je výrazně horší: má nevýrazné barvy, je špatně zaostřené a jen s obtížemi si poradí se změnou expozice.

Přední kamerka není špatná, pokud má dost světla.

Líbilo se nám:

  • množsví funkcí fotoaparátu, HDR
  • přední kamera

Nelíbilo se nám:

  • ostrost snímků
  • slabé video

Konektivita: tenhle mobil není pro Vodafone

U těchto levných telefonů se obvykle debata hned stočí k přítomnosti LTE. A pokud je odpověď kladná, jako je v tomto případě, pak se vede diskuse ohledně podporovaných pásem. Jejich výčet je u tohoto přístroje následující: 800, 1800, 2100 a 2600 MHz. Pro českého uživatele tedy chybí méně obvyklých 900 MHz potřebných v síti Vodafone. Vzhledem k ceně to lze přehlédnout, jiné takto drahé telefony neumí ani 800 MHz. U druhé SIM je pak k dispozici pouze 3G.

Ve výčtu chybějících technologií bychom pak mohli zmínit ještě NFC, ale to je drobnost. Navíc ji nahrazuje funkce HotKnot, která slouží k přenášení informací přiložením displejů k sobě. Dále už nic zásadního nechybí: máme tu Bluetooth 4.0, GPS s A-GPS (avšak bez GLONASS), FM rádio s RDS a také USB OTG s konektorem microUSB.

Líbilo se nám:

  • v oblasti mobilních dat nechybí nic podstatného...

Nelíbilo se nám:

  • ...až na frekvenci 900 MHz u LTE
Oukitel U2

Zhodnocení: zajímavý počin

Jsem rád, že tento přístroj rehabilituje kategorii levných telefonů s Androidem. Za tři a půl tisíce nabízí vskutku příkladnou konstrukci a materiály a žádný z aspektů jeho funkční výbavy není vyloženě špatný tak, aby zabraňoval běžnému používání.

Samozřejmě, náročnější uživatel by se asi jen těžko smiřoval se slabším displejem nebo jedním gigabajtem RAM, ale pro něj je zde vyšší model U8 Universal Tap. Pokud ale sháníte nějaký levný Android a vzhled je pro vás na prvním místě, tak toto je horký favorit.

Konkurence

Jestli se vám líbí konstrukce a zpracování, ale mrzí vás některé nedostatky, pak zkuste zapřemýšlet nad vyšším modelem Oukitel U8 Universe Tap. Je o dva tisíce dražší. Další zástupce levných stylových telefonů se jmenuje Coolpad Modena. Má o něco větší displej (5,5 palce), srovnatelné parametry a stojí zhruba 4 tisíce. Za tři a půl také můžete mít novou Microsoft Lumii 550 s Windows 10 Mobile, která má přibližně stejné parametry.

oukitel-u2
Klady
  • výdrž na baterie
  • příznivá cena
  • použité materiály
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • horší projev reproduktoru
  • méně vnitřní paměti i RAM
  • chybějící LTE 900 MHz
  • horší displej
Diskuze ke článku
Nick Cave
S těmito parametry je Oukitel na pitel :-D
Nick Cave
Chtěl jsem, aby to souznělo, ale to jsi jaksi nepochopil :-)
Luboš
Jak to muzete srovnavat s lumii 550 ta aspon na slabsi hw ma windows, fotoaparat maj podobny ale tod vse
Mir
Ten telefon stojí na ebay 90€ s dvou letou zárukou. Nechápu za co chtějí v ČR 3500,-

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze