LG K4
recenze

LG K4

Prcek do party
7

Vyrábět dnes levný telefon je docela tuhý boj. Ať už uděláte cokoli, vždy se najde nějaká čínská konkurence, která totéž bude umět levněji nebo lépe. Jak si s něčím takovým poradí LG v opravdu nabité kategorii telefonů za zhruba tři tisíce? Má takový počin vůbec smysl? Napoví náš následující test.

I když se tradičně nejvíce namluví o vlajkových lodích s cenovkami okolo dvaceti tisíc korun, hodně to vře i na opačné straně cenového spektra – u telefonů s cenou kolem tří tisíc, což je minimum, za které se dá vyrobit uspokojivě fungující přístroj.

LG K4

Pokud jste na tyto stránky nezavítali poprvé, pak už nejspíše víte, že tento sektor masivně opanovala čínská nadvláda, která skoro každý týden chrlí nejenom nové modely, ale i značky. A postavit se proti nim není nic jednoduchého, jak ostatně ukáží následující řádky.

Technické parametry LG K4

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 66,7 × 8,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor1 940 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostúnor 2016, 3 190 Kč

Design a konstrukce: střízlík

První plusové body sbírá telefon za velice příjemné rozměry i hmotnost. Zatímco již zmiňovaná čínská konkurence razí heslo „čím větší, tím lepší“, tady se úhlopříčka zastavila na příjemných 4,5 palcích, která je velice pohodlně ovladatelná. Dále je třeba pochválit zahnutí v bocích, texturu podobnou tkané látce na plastovém zadním krytu a také 8,9 mm tloušťky a 132 gramů hmotnosti – to všechno přispívá k tomu, že je s telefonem radost pracovat a v kapse jej skoro necítíte. Testovaná varianta zvládá jednu SIM kartu o velikosti microSIM.

Balení ani vzhled telefonu nijak nepřekvapí. Chybí sluchátka.

Zpracování nijak nepřesvědčí. Stříbrný rámeček sice imituje luxus, ale tomu lze jen těžko věřit, takže i když nic nemá vůli nebo nevrže, pořád jde jen o levný plasťáček. Co však vadí o mnoho více je fakt, že se šetřilo na zcela základních prvcích výbavy. Mluvíme o čidle pro automatickou regulaci jasu obrazovky, která zde chybí, stejně tak jako notifikační LEDka. Obojí dnes umí i ty nejlevnější telefony a zde jsou opomenuty zřejmě jen proto, aby K4 nekonkurovala dražším modelům značky. Efekt je však zcela opačný – zákazníci spíše půjdou ke konkurenci.

Líbilo se nám:
  • rozměry a hmotnost
  • příjemný úchop

Displej: kdo zhasnul světla?

IPS displej s úhlopříčkou 4,5 palce nabízí rozlišení 854 × 480 bodů, což dává jemnost 218 ppi. To není nikterak oslnivá hodnota, neboť i do této cenové kategorie už pronikají HD panely. Daleko závažnější vadou na kráse je nízká míra intenzity podsvícení displeje.

Displej není rozhodně silnou stránkou.

Pro čitelnost displeje nutné vyhledávat temnější místa. Dejme tomu, že je běžný jasný den a vy jste v místnosti, kam zrovna nesvítí. I tak nastavíte hodnotu někde okolo 70 až 80 %, aby bylo na displeji alespoň něco vidět. Je pak zřejmé, že už moc prostoru pro navyšování na přímém slunečním světle nezbývá. Co hůř, pokud se nedíváte pod naprosto kolmým úhlem, barvy ještě trochu ztmavnou.

Jinými slovy displej není vhodný pro ty, kteří by rádi telefon nějak multimediálně využívali. Napsat email nebo se prohlížet web by ještě šlo, ale sledovat nějaká delší videa, to už ne.

Nelíbilo se nám:
  • nízký jas displeje
  • slabší pozorovací úhly

Zvuk: nečekejte zázraky

Obvyklých low-endových parametrů dosahuje i hlasitý reproduktor. Na zvonění dostačuje, jakoukoli hudbu však připraví o basy a při nejvyšší hlasitosti ji i zkreslí. Výstup na sluchátka i kvalita zvuku při hovoru jsou v normě.

Nelíbilo se nám:
  • projev hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: umí se uskrovnit

Uživatelsky vyměnitelná baterie má kapacitu 1 940 mAh. To samo o sobě vypadá spíše na podprůměrnou hodnotu, ale vzhledem k hardwaru telefonu to zase nemusí být zas až tak špatné.

LG K4

Abychom si výdrž osvětlili blíže, začněme výsledkem našeho redakčního testu. Při něm na telefonu přehráváme streamované video o přibližném rozlišení displeje (zde 360p) s 50% jasem a 50% hlasitostí ve sluchátcích. Zde telefon překvapivě podal nadprůměrný výsledek, když vydržel 11 hodin a 6 minut, takže i přes slabou baterii to dohnal nepříliš svítícím displejem a jeho nízkým rozlišením.

Při běžném používání se však takto pozitivního výsledku nedočkáte a stále budete někde kolem jednoho až jednoho a půl dne. Nabíjení trvá dvě hodiny na hodnotu 80 %, zbytek pak do telefonu nateče během další půlhodiny.

Líbilo se nám:
  • nenáročný hardware
  • vyměnitelná baterie

Hardware a výkon: jen to nejnutnější

Čtyřjádrový MediaTek MT6735M pracující na frekvenci 1 GHz sám o sobě není žádná výhra a nepříliš přesvědčivé předpoklady ještě doplňují nízké hodnoty pamětí – 1 GB RAM (po startu volných asi 560 MB) a vnitřního úložiště 8 GB (přístupných 3,9 GB).

Benchmark AnTuTu.

Pakliže těmto číslům rozumíte, pak už nejspíše čtete jinou recenzi. Pro ty, kterým to zas až tak moc neříká, dodám, že to není pro běžné používání telefonu nijak omezující, i když někdy musíte počkat, než se všechno načte a vykreslí. Opačný případ však nastane, když se počet vámi doinstalovaných aplikací začne počítat ne na jednotky, ale spíše desítky. Pak přestane dostačovat RAM, telefon se bude zpomalovat a stejně tak velmi omezuje i vnitřní paměť. Android 5.1 sice podporuje přesouvání na paměťovou kartu (až do velikost 128 GB), ale jen u vybraných aplikací.

Nelíbilo se nám:
  • málo pamětí

Vnitřní prostředí: LG bez LG

Jako operační systém je v telefonu přítomen Android 5.1.1. To je malé plus, protože i dnes jsou někteří výrobci schopni dodat na pulty obchodů čtyřkový Android a ani se nezačervenají. Nadstavba od LG (zde UI 4.1) bývá obvykle velice hutná a mění vnitřek mobilu k nepoznání, ale tady je většina pokročilejších funkcí odstraněna. Prostředí se tak podobá spíše čistému Androidu s lehce změněnou grafikou.

Vnitřní prostředí.

Nějaké drobnosti by se však našly. Kupříkladu potěší možnost probouzet nebo vypínat displej dvojitým poklepáním nebo přiřadit bočním tlačítkům nějaké speciální funkce. Taktéž si můžete přeskládat tlačítka ve spodní liště anebo si naopak vyhrát s nastavením přepínačů v té horní. Celkově však vnitřní prostředí působí spartánským dojmem a totéž platí i pro předinstalované aplikace. Třeba takové Xiaomi umí za podobné peníze víc. Tady je omezení opět dáno firemní politikou LG, aby více vynikl rozdíl mezi jeho levnými a drahými modely.

Líbilo se nám:
  • ovládání gesty
Nelíbilo se nám:
  • málo možností oproti konkurenci

Fotoaparát a videokamera: nejistý výsledek

Zcela nepřekvapivě neposkytuje vestavěný fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů žádné oslnivé výsledky. Pokud máte dostatek světla a pokud se spokojíte pouze s prohlížením nepřiblížených fotografií na menším displeji, pak se to dá snést. Jakákoli odchylka, zejména pak ve snížení intenzity světla, ale přináší problémy. Barvy jsou nevýrazné, snímky rozmazané a komprese tak výrazná, že se detaily slévají do jedné velké plochy. I přední kamera s rozlišením 2 Mpx má velký problém zaostřit vaší tvář.

Ukázkové snímky. Telefon špatně ostří. Předposlední snímek je ze tmy, poslední z předního fotoaparátu.

Víceméně totéž platí i o videu. Má sice HD rozlišení (1280 × 720), ale podle míry detailů působí tak, jako by vzniklo přepočtem z mnohem horšího zdroje.

LG K4 – testovací video, 720p, exteriér, den, 30 FPS

Nelíbilo se nám:
  • kvalita fotografií i videa

Konektivita: kompletní LTE

Jednou ze silných stránek telefonu je podpora LTE, protože se stále můžeme setkat s přístroji, které tuto technologii pomíjejí. A kde dostává čínská konkurence K.O., je plná podpora pásem pro české území. Máme tu 2 100, 1 800, 2 600, 900, 800 MHz, takže mobil je dobrou volbou i pro uživatele Vodafonu, kde se můžete ještě setkat s 900 MHz. V oficiálních materiálech LG dokonce slibuje, že mobil je „VoLTE ready“, takže s nějakou budoucí aktualizací firmwaru zvládne i tuto zajímavou funkci.

LG K4

V konektivitě se ale najdou i jisté nedostatky. Chybějící NFC by nemusel být zas až tak velký problém, spíše ale zamrzí chybějící USB-OTG, které by mohlo alespoň trochu řešit omezenou vnitřní paměť. Na druhou stranu potěší přítomnost GLONASS.

Líbilo se nám:
  • LTE ve všech frekvencích
Nelíbilo se nám:
  • jen nutný základ

Zhodnocení: bude to mít těžké

LG K4 není vyloženě špatný telefon. Udržení prodejní ceny na třech tisících si ale vyžádalo spoustu kompromisů. Až opadne nadšení z malých rozměrů a přítomnosti LTE, dostaví se rozčarování z nepříliš kvalitního displeje, slabého výkonu a nedostatku pamětí.

A jak jsem říkal v úvodu, vždy se najde nějaký „Číňan“, který to umí lépe nebo levněji. Za stejné peníze tak můžete mít HD displej nebo více paměti. Tam sice zase budou jiné kompromisy, ale možná lépe stravitelné.

LG K4

Konkurence

Třeba takový Cube1 V54 za stejné peníze nabídne HD displej, ale neumí 900 MHz LTE. Asus Zenfone GO stojí jen o 200 korun více a má HD displej a 2GB RAM paměť, ale zase neumí LTE. A pokud vám nejde ani tak o vnitřní výbavu, ale o zpracování telefonu a použité materiály, pak by vás mohl zaujmout Oukitel U2, který za podobné peníze nabídne kovový rám.

lg-k4
Klady
  • kompaktní rozměry
  • přijatelná cena
  • LTE ve všech frekvencích
Zápory
  • málo pamětí
  • slabý fotoaparát
  • tmavý displej
Diskuze ke článku
dave
Totální odpornost, nechápu BLÁZNY, kteří si nepřiplatí tisíc nebo dva za nějaké Lenovo nebo Huawei, které funguje. Popřípadě telefon od Vodafonu, který umí vše...
luky
Na trhu jednoznačně chybí střední třída co se výbavy týká a rozměrů jako Sony Compact. Cca kolem 5 tisíc. (jedině starší S4mini,ale nový model žádný o kterém vím). Tento LG je z mého pohledu už hodně velká socka, ale rozměry by se už blizily mé představě.
Guillemot
Kolega zrovna včera koupil LG H420 za 2K5 s lepšími parametry.. Tuto strategii nechápu..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze