LG K4 (2017)
recenze

LG K4 (2017)

Nezachrání ho ani LTE
11

Základní pilíř portfolia jihokorejského LG tvoří již nějakou dobu modely řady K. I pro letošní rok si výrobce přichystal novou generaci. Jedním z nejlevnějších zástupců je i model K4 (2017), který to zkouší s 5palcovým displejem či podporou LTE. Nemalá cena a doslova mizerné rozlišení displeje však nedávají velké šance na úspěch.

Jihokorejské LG ještě poměrně nedávno patřilo mezi největší výrobce telefonů na světě. Časy se však mění a zásadně to pocítil i český zákazník. Značka se totiž v loňském roce téměř stáhla z českého trhu a ani v roce 2017 to nevypadá na zásadní zlepšení. Pozvolna k nám sice nastupuje nová generace „Káček“, avšak u většiny modelů není vůbec o co stát. Zářným příkladem budiž dnes testované LG K4 (2017). Obyčejně vyhlížející telefon se snaží zlákat na 5palcový displej, solidní výdrž nebo zdánlivě nízkou cenu. Ve výbavě však najdeme hned několik vážných „ale“, která i aktuální cenu lehce nad 3 tisíci Kč zařadí do kategorie nadsazených.

LG K4 (2017)

Technické parametry LG K4 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce144,8 × 72,6 × 7,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:57 hodin
Dostupnostúnor 2017, 3 190 Kč

Obsah balení

V případě krabičky, ve které vám bude telefon dodán, zůstává vše bez překvapení. Přímo na telefonu se již nachází fólie chránící displej. Dále zde najdete už jen nabíječku a USB kabel. Na sluchátka se nedostalo.

Design a konstrukce: rozhodně si na nic nehraje

U levného telefonu se výrobci málokdy uchylují k netradičním vzhledům či novým technologiím. Výjimkou není ani LG, které u modelu K4 (2017) vsadilo na oblé tvary, což chválíme. Telefon vypadá alespoň na první pohled líbivě, čemuž přispívá i kombinace černé barvy na čelní straně se stříbrnými zády a boky. Samozřejmě to není nic, z čeho bychom se takříkajíc posadili, avšak telefon lze v záplavě jiných vcelku bezpečně rozpoznat.

Oblé boky a tloušťka těsně pod 8 milimetry mají lví podíl na velmi pohodlném držení v ruce. Novinka skutečně padne dobře i do menší dlaně. Dnes nezvykle nízká je také hmotnost. 135 gramů působí jako z říše snů a v kapse o telefonu téměř nebudete vědět. Důvodem nízké hmotnosti je použití výhradně plastových materiálů. Zcela očekávaný krok u levného zařízení, avšak téměř vždy to odskáče kvalita zpracování. Tentokrát bylo ale LG blízko k tomu, aby vše zvládlo s grácií. Zadní kryt je ale bohužel odnímatelný a právě on bude strůjcem budoucích potíží. Již nyní se mírně hýbe a občas vyloudí nějaké to zaskřípání. Postupem času lze očekávat zhoršení situace.

Abychom ale zadní kryt jen nekritizovali, líbí se nám jeho povrchové zpracování. Je mírně vroubkovaný, což přispívá nejen k jistějšímu držení (telefon nevyklouzne), ale současně zadní strana takřka zcela odolá vůči poničení při běžném používání. Taktéž se nemusíte obávat otisků prstů. V řadě K se ještě vyskytuje také tlačítko na zadní straně. Jeho jediným účelem je odemknout či uzamknout telefon. Čtečku otisků byste v něm hledali marně.

LG K4 (2017)

Čelní strana je naopak zcela čistá a nebýt loga výrobce pod displejem, mohl být dojem neprostupné černé naprosto dokonalý. Poslední tlačítko sloužící k ovládání hlasitosti pak hledejte na levém boku. Skutečně jde jen o jednu kolébkovou klávesu. Stisk je však jistý, tudíž nemáme výtek. Nabídka konektorů je zcela klasická. Dvojice 3,5mm jack a micro USB konektor se shlukla na spodní hraně telefonu.

Líbilo se nám:

  • dobře padne do ruky
  • povrchová úprava zadního krytu
  • nízká hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • horší dílenské zpracování

Displej: LG, takhle tedy ne!

Low-endovým telefonům jsme ochotni ledacos prominout, však nám nijak zásadně neprovětrali peněženku. I shovívavost však má své meze. LG K4 (2017) disponuje 5palcovým TFT TN displejem, který nás však doslova vyděsil rozlišením 854 × 480 pixelů. Na první pohled je displej velmi hrubý a odpovídá telefonům se zhruba poloviční cenovkou. Netřeba připomínat, že v této cenové kategorii jsou již zcela běžné mnohem kvalitnější displeje s jemnějším zobrazením. Podprůměrné jsou tu totiž také pozorovací úhly, kdy dochází ke zkreslení barev. O ochranu displeje se aspoň stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Samostatný odstavec si zaslouží automatická regulace jasu. Její přítomnost nás velmi překvapila, neboť u levných telefonů nebývá obvyklá. Záhy jsme zjistili, že v telefonu vlastně asi ani není. Pokud například nastavíte nejvyšší jas a následně spustíte automatickou regulaci, sníží se jas mnohdy až na 0 % a na displeji není téměř nic vidět. Simulace pod silným světlem přinesla kýžený efekt v podobě automatického navýšení jasu téměř po minutě čekání. Automatická regulace tedy v telefonu sice je, ale naprosto nepoužitelná.

Nelíbilo se nám:

  • velmi nízké rozlišení
  • takřka nefungující automatická regulace jasu
  • špatné pozorovací úhly

Zvuk: jen velmi průměrný

LG zásadněji šetřilo také u zvukového výstupu. V případě hlasitého reproduktoru, který má místo ve spodní části zadní strany, to ještě není tak poznat. Hraje dostatečně hlasitě a ačkoliv je zvuk ve výsledku spíše nevýrazný a zaměřený na výšky, málokoho to zřejmě překvapí. Ke slabšímu průměru, a to i v rámci segmentu low-endů, spadá i výstup do sluchátek. Opět platí, že LG K4 hraje až neskutečně hlasitě, ale zvuk působí neobvykle zastřeně, jako kdyby vycházel z vedlejší místnosti. Je to rozhodně škoda a telefon rozhodně nemůžeme doporučit nikomu, kdo jej hodlá častěji používat jako hudební přehrávač.

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní zvukový výstup

Baterie a výdrž: výjimečně ve vaší režii

LG K4 (2017) patří mezi poslední hrstku telefonů, u kterých si uživatel může snadno vyměnit baterii. Kromě zadního krytu můžete hýbat také s baterii. Těsně nad ní se pak vkládá nanoSIM karta a paměťová karta. Samotná baterie má velmi slušnou kapacitu 2 500 mAh, což s ohledem na méně náročný displej i hardware vykouzlí nadprůměrnou výdrž. Zcela běžně lze nabíjet obden a pokud nejste neustále připojeni k internetu, lze se dostat i na třídenní výdrž na jedno nabití.

Při našem testu videa, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 360p, bylo u LG K4 (2017) dosaženo času 7 hodin a 7 minut. Nabití z nuly na 80 % telefonu zabere 1 hodinu a 24 minut. K úplnému nabití potřebujete bez tří minut dvě hodiny.

Líbilo se nám:

  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • slušná výdrž

Hardware: naprostý základ

V útrobách telefonu tepe čtyřjádrový procesor Snapdragon 210 a k ruce má 1GB operační paměť, ze které běžně zůstává přibližně čtvrtina volná. Jde o zcela běžný hardware mezi levnými telefony a málokoho asi překvapí. Na běžné úkony víceméně postačuje a zahrajete si i většinu dnešních her, samozřejmě vyjma těch náročnějších. V benchmarku AnTuTu telefon dosáhl na 19 tisíc bodů. Interní 8GB paměť spadá rovněž do kategorie očekávatelných a po prvním zapnutí zbývá pro vaše data 3,6 GB volného prostoru. Nechybí však podpora paměťových karet.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: postarší, ale přehledné

LG K4 (2017) přichází s Androidem 6.0 Marshmallow a ačkoliv bychom raději viděli novější verzi, lze zde přimhouřit oči. V každém případě bychom příliš nepočítali s aktualizací na sedmičkový Android, což však cílové skupině uživatelů zřejmě tolik vadit nebude.

Uživatelské prostředí

Celé prostředí velmi připomíná starší modely od LG, za což samozřejmě může nadstavba, která vše do značné míry mění. Základem ovládání jsou tlačítka přímo na displeji, která by se však mohla vměstnat i pod něj. Prostředí zcela postrádá menu a veškeré aplikace jsou poskládané na dvou pohotovostních plochách, často ve formě složek s více aplikacemi. Prostředí si můžete zjednodušit spuštěním speciálního (Easy) módu a případně lze v nastavení skrýt aplikace, které nepotřebujete. LG přidalo například aplikaci Evernote pro poznámky nebo Polaris Office pro dokumenty. Těchto aplikací se nelze zbavit a výše uvedená možnost se může hodit.

Uživatelské prostředí

Prostředí jako takové je přehledné, ikonky snadno rozpoznatelné a co je nejdůležitější, v základu svižné. Běžné operace netrvají příliš dlouho, přetrpět nicméně musíte delší spouštění i ukončování náročnějších aplikací. Pokud z aplikace rychle odejdete, pohotovostní obrazovky se okamžik načítají. Občas si LG také postavilo hlavu a rozhodlo se náhodně ukončovat spuštěné aplikace, aniž bychom o to stáli. S optimalizací si tak výrobce rozhodně mohl pohrát více.

Líbilo se nám:

  • možnosti zjednodušení prostředí

Nelíbilo se nám:

  • občas pomalejší chod
  • pády aplikací

Fotoaparát: pouze do počtu

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 5 megapixely, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí aplikace je opravdu velmi jednoduché a nenabízí mnoho možností. Vrcholem je připnutí přisvětlení, změna poměru stran u fotografií či mód HDR. Alespoň se však uživatel rychle zorientuje.

LG K4 (2017)
Prostředí aplikace fotoaparátu

Na druhou stranu můžeme rovnou říci, že to ani nemusí dělat. Výsledky fotoaparátu jsou jedním slovem tragické a opět to platí i pro kategorii low-endů. Telefon má problém s ostřením, přepaly, barevnou věrností i ostrostí. Výsledné snímky nevypadají dobře ani na malém displeji a to je už co říci. Zapomeňte také na nějaké makro. Ostření nechybí, avšak telefon jednoduše není schopen na rozumnou vzdálenost zaostřit.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka má rovněž 5 megapixelů, ale trápí ji vše co hlavní kamerku, a to dokonce ve větší míře. Ostré selfie jednoduše nepořídíte. Nabízí se otázka, na co ji LG nasadilo?

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Záznam videa už dojem zachránit nemohl, a tak se ani nesnažil. Vrchol představuje HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Bídný, neostrý obraz, trhaný běh či mizerný zvuk záznamy videa odsuzují k nepoužívání.

LG K4 (2017) (testovací video) – 720p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • velmi špatná kvalita fotografií
  • velmi špatná kvalita videozáznamů

Další výbava a konektivita

Mezi dalšími aplikacemi vás u LG K4 (2017) máloco překvapí. Nechybí základní video a audio přehrávač, u kterého bychom ocenili ekvalizér. Na druhou stranu by asi nijak úchvatný zvukový projev nespravil. Potěšila nás pohodlná klávesnice pro zadávání textu nebo přehledný kalendář. Vhod přijde správce souborů a pro mnohé i FM rádio s RDS.

Na internet se podíváte buď skrze Wi-Fi nebo sítě LTE s podporou všech u nás využívaných pásem. S okolím se můžete propojit pomocí Bluetooth 4.1. Spolehlivě funguje GPS, vaší polohu zjistíte takřka okamžitě. Smířit se musíte s absenci elektronického kompasu.

Líbilo se nám:

  • FM rádio s RDS
  • kompletní podpora LTE

Závěrečné zhodnocení: tudy cesta skutečně nevede

Levné telefony jsou vždy o kompromisech, s čímž počítá výrobce i zákazník. Najít pomyslnou ideální cestu, kdy výrobce může nasadit nízkou cenu a uživatel je přesto spokojen, bývá mnohdy složité. Pro jihokorejské LG to byl tentokrát nadlidský úkol, který těžce nezvládlo. Nový model K4 (2017) nás totiž dokázal oslovit snad jen slušnou výdrží a vcelku zdařilým vzhledem. V ostatních ohledech nejenže nepřesvědčil, ale často zklamal.

LG K4 (2017)

Zcela neodpovídající je totiž displej, který svou kvalitou urazí i nenáročného uživatele. Zamrzí méně kvalitní zvuk, kvůli čemuž se telefon nehodí například pro malé děti. Ty jistě ocení alespoň průměrný fotoaparát, jenže ani to „Ká-čtyřka“ nedokáže splnit. Značné mouchy najdete i v prostředí a v daný moment je uživateli přítomnost kompletního LTE vcelku ukradená. Aby toho nebylo málo, výrobce sebevědomě nasadil cenu nad hranicí 3 tisíc Kč, čímž možné poslední zbytky nadějí zadupal do země. Konkurence je, jak se níže přesvědčíme, nelítostná.

Konkurence

Během testování jsem často vzpomínal na Vodafone Smart prime 7. Mnohem lépe zpracovaný model disponuje rovněž 5palcovým displejem, který se však pyšní HD rozlišením. Prostředí je lépe optimalizované a fotoaparát lze použít alespoň na momentky. Dodejme, že Vodafone vyjde levněji. Výběr je tak pro mnohé takřka vyřešen.

Vodafone Smart prime 7

Ve hře je také Lumia 650 od Microsoftu, která stojí o pár set korun víc než LG K4 (2017). Nabízí však nesrovnatelně kvalitnější konstrukci, mnohem kvalitnější displej či fotoaparát a skvěle fungující prostředí. Ani proti Lumii tak LG nemůže obstát.

Microsoft Lumia 650

Výčet konkurentů zakončíme u Alcatelu POP 4. Ten disponuje také 5palcovým displejem, ale díky HD rozlišení poskytne jemnější podívanou. Navrch přihodí lepší fotoaparát nebo nižší cenu.

Alcatel POP 4
lg-k4-2017
Klady
  • pohodlně padne do ruky
  • povrchová úprava zadního krytu
  • možnost zjednodušení prostředí
  • slušná výdrž
Zápory
  • horší dílenské zpracování
  • nízké rozlišení displeje
  • nefungující automatická regulace jasu
  • slabší zvukový výstup
  • občasné pády aplikací
  • nekvalitní fotoaparát
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
JirKa Fiala
JirKa Fiala
lol za 3.1K a 1gb ram a rozlišení jak s2 před 6 lety směšný
KKK
Načo takýto telefón veď to je minuloročný model s minimom zmien. Akurát väčší displej s rovnakým rozlíšením. Väčšia baterka a silnejší predný fotoaparát.
Lukáš
I za 3 tis je to strašná s...ka
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Som zvedavý ako hlboko ešte LG dokáže klesnúť. Vydávajú jeden prepadák za druhým...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze