LG K10
recenze

LG K10

Vyvážený mix pro mladé
14

Na letošním veletrhu CES představilo LG novou modelovou řadu K. Ta cílí na mladé uživatele, které zaujme kvalitním selfie fotoaparátem, slušným displejem a také funkční výbavou, jež spadá do střední třídy. Významným zástupcem řady je model K10, na který se dnes podíváme podrobněji.

Telefony již dávno nejsou pouze nevzhledné „krabice“ bez nápadu a znovu jsme se o tom mohli přesvědčit u nově vzniklé modelové řady K od LG. V té se představilo hned několik zástupců, kteří nabídnou různou funkční výbavu a samozřejmě i cenovku. Výrazným a zároveň nejdražším zástupcem je aktuálně model K10, který se na tuzemském trhu prodává za cenu okolo 5 tisíc korun. A právě na ten se podíváme v naší dnešní bleskové recenzi.

LG K10

Technické parametry LG K10 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce146,6 × 74,8 × 8,8 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2016, 4 990 Kč

Obsah základního balení: vše potřebné přítomno

LG K10
  • mobilní telefon LG K10
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • pecková sluchátka
  • základní dokumentace, záruční list

Design a konstrukce: jako oblázek

Hned na první pohled LG K10 zaujme svým tvarem ve tvaru oblázku, který může některým připomínat design některých telefonů značky Samsung. Nám se ihned vybavil kdysi vlajkový model Galaxy S III, který však měl o trochu více zakulacený profil. Novince však nelze upřít styl, líbit se bude všem, kteří už mají dost ostře řezaných smartphonů. Přední části dominuje především displej, jehož úhlopříčka se zastavila na vcelku ideální hodnotě 5,3 palce. Chválíme tenké rámečky po stranách displeje, pod a nad displejem jsou však výraznější. Stále ovšem nejde o nic, co by ve střední třídě, kam novinka spadá, jakkoli negativně překvapilo.

LG K10

Celistvost přední části narušuje kromě sluchátka a senzorů na vrchní straně také lesklé logo výrobce pod displejem. Tlačítka pro ovládání systému tvoří součást samotného displeje, pod ním tedy nic dalšího nenalezneme. Na designu přední strany si dalo LG záležet, jak dokládá i samotné sklo displeje, které se směrem k okrajům lehce zaobluje a vytváří tak již zmíněnou iluzi oblázku. Sklo displeje téměř plynule přechází až k rámu telefonu, který je vyveden z imitace chromu. Opět tedy stejná situace jako například u již zmíněného Samsungu. Nižší cenovka nedovolila LG dosadit kvalitnější materiál, na první pohled však lišta nepůsobí nekvalitním dojmem.

Levý bok zařízení je zcela holý, na spodní hraně nalezneme microUSB konektor, 3,5milimetrový jack a primární mikrofon. Ten sekundární se nachází na vrchní části. Holý je rovněž pravý bok telefonu a v tuto chvíli jistě mnohým dojde, kam LG schovalo hardwarová tlačítka – ano, stejně jako tomu bylo například u LG G4, model K10 nabídne tlačítka v pruhu na zadní části pod modulem fotoaparátu, a to opět ve standardní sestavě, tedy zámek obrazovky mezi dvěma tlačítky pro regulaci hlasitosti. Pozornější jedinci si ihned všimnou, že ačkoli tlačítka vystupují z pruhu jen nepatrně, směrem nahoru, tedy směrem k čočce fotoaparátu, modul vystupuje více. Samotná čočka se tedy nedokázala vměstnat do těla tenkého 8,8 milimetru. Aby její krycí sklíčko neutrpělo zbytečné škrábance, lemuje jej ještě chromová linka, která vystupuje nad samotnou čočku.

LG K10

Stisk tlačítek na zadní straně je příkladný. Tlačítka se chlubí příjemným zdvihem, adekvátní zpětnou vazbou a prst na ně sklouzne naprosto přirozeně. Zadní kryt lze sejmout a jedná se o klasický plastový výlisek, který lze bez větších problémů ohnout. Pod ním se nachází vyměnitelná baterie a kombinovaný slot pro jednu nanoSIM kartu a jednu microSD kartu. Karty lze vyměnit i bez vyjmutí baterie, což je plus. NFC anténa je přilepena k samotnému krytu, při jeho výměně je tedy nutné dbát na originální součástky.

Zadní kryt nabídne poměrně výraznou plastickou perforaci. Ta není pouze na parádu, telefon se díky tomu lépe drží a oproti lesklým krytům nehrozí, že by vám telefon vyklouzl z ruky. To samé platí i otiscích prstů, ty na krytu neuplývají. Dodáme, že zbylé rozměry činí 146,6 × 74,8 milimetrů. 142 gramů je na plastovou konstrukci poměrně nečekaných, nicméně hmotnost se příjemně rozprostírá po celém těle, a tak byste novinku neoznačili jako těžkopádnou.

LG K10 se v tuzemsku prodává v bílé a tmavě modré barvě.

Líbilo se nám:
  • oblázkový design
  • příjemné rozměry
  • perforovaný kryt
Nelíbilo se nám:
  • vystupující modul fotoaparátu
  • vyšší tloušťka a hmotnost

Displej: kvalitní IPS HD panel

LG K10 disponuje 5,3palcovým IPS panelem, který kryje odolné sklo Gorilla Glass 3. Rozlišení se ustálilo na standardních 1 280 × 720 pixelů, což znamená, že výsledná jemnost činí 277 pixelů na palec. Bohužel, při takové úhlopříčce již jednotlivé pixely při troše snahy lze spatřit, nejvíce je problém patrný u vykreslování písmen a okrajů ikon. Pokud se ovšem na obrazovku budete dívat z přiměřené vzdálenosti, která odpovídá běžnému používání, pixelů se obávat nemusíte. Jednoznačně nás ale překvapilo kvalitní barevné podání – na danou třídu nabídne LG K10 opravdu věrné a syté barvy. Špatné to není ani s pozorovacími úhly, kdy dochází jen k nepatrnému posunu spektra. Pochválit musíme také maximální jas, který dostačuje pro práci i za slunečného dne.

LG K10

Chybět nemůže ani speciální oleofobní vrstva, díky které je pohyb po displeji krásně hladký. Na takto příjemné používání jsme občas nenarazili ani u TOP smartphonů, natož ve střední třídě. Celkově tedy hodnotíme displej, vzhledem k příslušnosti ke střední třídě, jako nadprůměrný.

Obrazovku lze odemknout i dvojitým poklepáním a stejným způsobem ji lze i uzamknout, avšak musíte se pohybovat na uzamčené obrazovce. Co u modelu střední třídy zamrzí, je absence notifikační LED diody. Náklady v řádu korun by se jistě do konečné ceny zařízení téměř nepromítly, vystačit si tedy musíte s manuálním náhledem zmeškaných událostí.

Líbilo se nám:
  • oleofobní vrstva
  • kvalitní barevné podání
  • dostatečná jemnost displeje
Nelíbilo se nám:
  • chybí notifikační LED dioda

Zvuk: nepřekvapí

Zvuková stránka bohužel nepřekvapí: dočkali jsme se toho, co je u zařízení ve střední třídě běžné. Zvuk hlasitého reproduktoru má silný plechový nádech, na maximální hlasitost jsou skladby téměř neposlouchatelné a kvalitě zvukového výstupu nepomáhá ani to, že je reproduktor umístěn na zadní straně. Ta, ač je zaoblená, zvukový výstup utlumuje a i zvukové notifikace jsou tak hůře rozpoznatelné. Při položení na rovný povrch celková hlasitost klesne zhruba o 40 %, což ve výsledku znamená markantní rozdíl. Celkově hodnotíme hlasitý výstup jako podprůměrný, a to i vzhledem k nižší cenové relaci.

Výstup do sluchátek také nepřekvapí, na druhou stranu si již dokážeme představit, že by méně náročnému posluchači mohl dostačovat. Přibalená sluchátka kvalitou neohromí, na základní poslech jsou však přijatelná a navíc je můžete využít i jako handsfree.

Líbilo se nám:
  • základní sluchátka v balení
  • vysoká maximální hlasitost
Nelíbilo se nám:
  • plechový nádech zvuku
  • umístění hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: delší nabíjení

Uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 300 mAh nabídne zhruba 1,5denní výdrž, opět tedy nic, co by nás překvapilo. Pokud se trochu omezíte, ponecháte jas na automatice a zakážete synchronizaci dat na pozadí, můžete se dostat i na celé dva dny. Běžně však stejně budete dobíjet každý večer tak, aby byla kapacita dostatečná pro náročné používání i do dalšího dne. Večer nám typicky zbývalo okolo 35 % kapacity baterie, což dostačuje pro přežití do poledne následujícího dne.

LG K10

Příliš nepotěší delší doba nabíjení. Na 80 % LG K10 dobijete během 1 hodiny a 45 minut, na kompletní dobití si počkáte ještě dalších 37 minut. Pokud vám délka dobíjení nevyhovuje, doporučujeme nákup výkonnějšího adaptéru. V takovém případě se na 100 % dostanete zhruba za 100 minut.

Líbilo se nám:
  • jedno a půl denní výdrž
Nelíbilo se nám:
  • delší doba nabíjení

Hardware a výkon: mírné zklamání

LG K10 se prodává hned v několika variantách, na tuzemský trh dorazil model s označením LG-K420n (LG K10 LTE), který disponuje podporou LTE a nabídne čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz. Procesoru sekunduje grafický akcelerátor Adreno 306 a 1,5 GB paměti RAM. Z té je běžně dostupných zhruba 800 MB. Interní paměť nabídne kapacitu 16 GB, kde má uživatel přístup k necelým 12 GB. Paměť lze rozšířit paměťovou kartou microSD o dalších až 32 GB. Tedy alespoň takovou hodnotu uvádí sám výrobce.

Výsledky benchmark testů

To, že LG K10 nebude žádný rychlík, potvrdil i test AnTuTu, kde novinka nedosáhla ani 30 tisíc bodů. Při běžném používání si nemusíte dělat obavy z rychlosti, LG je vcelku dobře optimalizované a ani po nainstalování zhruba padesátky aplikací telefon nevykazoval žádné problémy. Samozřejmě není jisté, jak se LG K10 začne chovat při dlouhodobějším používání, typicky v horizontu několika měsíců. U LG je totiž vcelku běžné, že se telefony začnou zahlcovat a výkon klesá. To lze ještě omluvit u vlajkových modelů, kde je výkonu na rozdávání, avšak u LG K10 by to mohlo znamenat problém.

Ukázka uživatelského prostředí

Hraní běžných her na LG K10 nepředstavuje větší problém. Novější 3D tituly jsou hratelné taky, samozřejmě ovšem jen na nižší detaily. Jakmile se telefonu něco nelíbí, aplikace spadne. Občas pomůže restart telefonu. Zkrátka, herním telefonem LG K10 rozhodně není. I tak si ovšem můžete užít spoustu zábavy u různých plošinovek, případně arkád.

Líbilo se nám:
  • rychlé animace a přechody
Nelíbilo se nám:
  • nižší výkon u hraní her

Uživatelské prostředí: LG klasika

Grafické prostředí má pod taktovkou nadstavba LG UX. Ta bude uživatelům telefonů LG důvěrně známá. Líbí se nám poměrně vkusné ikony i menu nastavení, které je logicky seřazeno do 4 kapitol, mezi kterými swipováním snadno přeskakujete. Zajisté potěší, že si můžete například změnit rozložení tlačítek pro ovládání systému. Kdo je tedy zvyklý mít tlačítko se šipkou zpět na pravé straně, snadno si může zobrazení přizpůsobit. Do hlavní lišty tlačítek lze navíc přidat i další, například pro rozbalení notifikační lišty bez nutnosti stahovat ji manuálně z vrchu dolů.

Prostředí staví na operačním systému Android ve verzi 5.1.1 Lollipop. Aktualizace na šestkový Android by se uživatelé dočkat měli, prozatím však není zřejmé, kdy se tak stane.

Líbilo se nám:
  • příjemný vzhled prostředí a ikon
Nelíbilo se nám:
  • starší Android 5.1 Lollipop

Fotoaparát: 13 a 5 Mpx

Také u fotoaparátu existují rozdíly. Námi testovaná varianta K420n disponuje 13Mpx primárním fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou a s 5Mpx sekundárním fotoaparátem pro selfies. V zahraničí existuje varianta vybavená 8Mpx sekundárním i primárním fotoaparátem. My se ovšem budeme věnovat té variantě, která dorazila k nám do redakce.

LG K10

Prostředí aplikace Fotoaparát je maximálně jednoduché. Podrobné nastavení vůbec nehledejte – žádné neexistuje. Můžete si vybrat poměr stran snímků, kvalitu videa (záznam až ve Full HD rozlišení), můžete aktivovat blesk a také samospoušť. To je víceméně všechno, pro další nastavení bude nutné doinstalovat některou z alternativních aplikací. To zamrzí, neboť u dospělejších modelů nabízí LG speciální manuální režim, kde toho lze nastavit mnohem více.

Ukázkové fotografie
Výsledná kvalita fotografií je průměrná. Snímky trpí na přepaly, barvy nejsou moc výrazné a především za zhoršeného osvětlení fotky trpí na poměrně intenzivní digitální šum, s ostrostí je to lepší. Makro snímky lze pořizovat až ze vzdálenosti 15 centimetrů; pokud se budete snažit ostřit blíže, snímač bude mít problémy. Za jasného dne lze pořídit vcelku koukatelné snímky, které můžete poslat i jako přílohu e-mailové korespondence, avšak nic více od LG K10 neočekávejte.

Fotky ze sekundární kamery nás vcelku překvapily, i za zhoršeného osvětlení jsou poměrně kvalitní a je zde tedy jasně znát důraz na selfie, které je stejně mezi mladými oblíbenější než fotografování krajinek primárním fotoaparátem. Víceméně tedy nemáme co vytknout. Kvalita fotek odpovídá cenové kategorie a totéž platí i o výsledných videoklipech.

Líbilo se nám:
  • kvalitní výsledky za ideálního světla
  • rychlé fotografování
Nelíbilo se nám:
  • horší makro snímky
  • vysoká míra šumu u nočních snímků

Konektivita: LTE nebo 3G?

Jak už víme, námi testovaná varianta LG K420n nabídne LTE Cat 4 až do rychlosti 150 Mb/s. Existuje také varianta pouze se 3G připojením a slotem pro druhou nanoSIM kartu. Tento slot však varianta určená pro tuzemský trh nenabízí. Využít samozřejmě můžete i Bluetooth 4.1, Wi-Fi nebo základ v podobě GPRS a EDGE. Infračervený port sice chybí, potěší alespoň přítomnost NFC pro snadné párování s další technikou. Na platby pomocí NFC ve větším rozsahu to u nás ale prozatím nevypadá.

LG K10
Líbilo se nám:
  • podpora LTE a NFC
Nelíbilo se nám:
  • chybí infračervený port

Závěr? Vyvážený mix

LG K10 nepředvedlo nic světoborného, přesto nás bavilo. Nabídne vkusný design, kvalitní displej, slušný výkon a podporu LTE. Potěší také sekundární fotoaparát s poměrně vysokým rozlišením a i s výdrží to není nikterak špatné. Chtělo by se tedy říci, že LG K10 je vhodným modelem pro mladé, a jakmile cena ještě klesne, půjde o zajímavou alternativu například k levnějším telefonům od Samsungu a Huawei.

Samozřejmě netvrdíme, že za podobnou cenu aktuálně nelze koupit něco vybavenějšího. Ve střední třídě je velká konkurence, a tak je jasné, že po LG K10 nesáhnou ti, kteří za své peníze hledají maximální výkon. Pokud však hledáte vyvážený mix ve vkusném těle, mohlo by vás LG potěšit. V opačném případě se podívejte na nejbližší konkurenci.

LG K10

Nabízí se například stále velmi oblíbený Huawei P8 Lite, který za 5 400 Kč nabídne 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát, osmijádrový procesor a 2 GB paměti RAM. Potěší tělo tenké jen 7,7 milimetru a dostupnost hned několika barevných variant. Za zhruba 4 800 Kč lze pořídit také velmi kvalitní Meizu M2 note, které ohromí 5,5palcovým Full HD displejem, osmijádrovým procesorem MediaTek a multifunkčním tlačítkem mBack pod displejem. Alternativou s operačním systémem Windows 10 Mobile je poté Lumia 650, která za cenu okolo 5 500 Kč nabídne 5palcový HD displej, 6,9 milimetru tenkou konstrukci a 8Mpx fotoaparát.

lg-k10
Klady
  • design a konstrukční zpracování
  • dostatečná jemnost displeje
  • kvalitní pozorovací úhly displeje
  • snímatelný zadní kryt
  • příjemné rozměry
  • možnost nahrávat až Full HD videa
  • slot pro paměťové karty micro SD
  • podpora LTE a NFC
Zápory
  • vyšší cena
  • delší nabíjení
  • výkon je spíše průměrný
  • výstup hlasitého reprodutkoru
Diskuze ke článku
Redmarx
Mix pro mlade? Nevim, deti se obvykle s nicim "horsim" jak s ajfounem nebo aspon Samsung Galaxy Sx nespokoji. Tenhle foun by byl dobry pro bezneho cloveka, ktery na tom nepari hry. Jenze to ma docela podstatnou vadu, LG proste zabijackej foun nizsi stredni tridy vyrobit neumi, tim narazim hlavne na chybejici notifikacni LED, skoda no.
blani bezl
blani bezl
Nevím proč přestali přidávat notifikacni diodu, když v G2 je. Taky by mi chyběla.
Tomas
Cenova politika LG mi nejak nedava smysl - napriklad dnes jsem za cenu 4.699,- Kc koupil nove LG G4s, ktere je ve vsech parametrech lepsi nez toto... podotykam, ze jde o zbozi z oficialni ceske distribuce.
Anton
Ked uz spominate tu notifikacnu diodu tak je to jedna z najjednoduchsich a zároveň najuzitocnejsich fičur na telefone ako upozornit na prichadzajucu udalost, velmi som si na to zvykol u BB a teraz na androide a nic zatial nic sa tomu nevyrovna ked ze uz zdialky vidim na telefone blikat diodku a viem ze sa nieco deje. Skoda ze Apple este notifikacnu diodku "nevynasiel" lebo sa mi velmi páčia ich telefony ale absencia takej smiesnej suciastky by mi na telefone uz chybala tak stale vahaam s kupou akehokolvek iphonu... Hmmmm dufam ze raz to pride :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze