Lenovo A7010
recenze

Lenovo A7010

Střední třída s bonusy
16

Chytré telefony to mívají nejtěžší v segmentu střední třídy. Uživatelé na takové modely totiž kladou vysoké nároky, avšak zároveň chtějí cenu co možná nejníže. Možným řešením je do výbavy přidat něco navíc. Lenovo to u modelu A7010 zkouší například s lákavými stereo reproduktory nebo čtečkou otisků prstů

Lenovo A7010 bylo představeno zkraje prosince loňského roku jakožto zástupce střední třídy, jenž osloví především zákazníky toužící po velkém displeji. Současně však nemá strach ani z náročnějších operací, neboť mu nechybí výkon ani dostatek paměti. Sympaticky vyhlížející telefon pak jako by si byl vědom velké konkurence a ve výbavě se objevují příjemné bonusy v podobě stereo reproduktorů a čtečky otisků prstů. Právě ty by mu mohly dát šanci na větší úspěch.

Lenovo A7010

Technické parametry Lenovo A7010

Kompletní specifikace
Konstrukce153,6 × 76,5 × 9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:57 hodin
Dostupnostprosinec 2015, 6 999 Kč

Obsah balení: myslelo se na bezpečnost

V krabičce spolu s telefonem naleznete také nabíječku, USB kabel a pecková sluchátka, která mohou posloužit jako handsfree, neboť nepostrádají mikrofon. Lenovo ale nezůstalo jen u základu a přibalilo ještě ochrannou fólii na displej a také plastový a průhledný kryt, do kterého telefon zasadíte. Tím ochráníte záda a boky telefonu.

Lenovo A7010

Design a konstrukce: nenadchne, neurazí

Na první pohled je zřejmé, že si Lenovo s designem A7010 hlavu příliš nelámalo. Dávat však jen na první pohled se nevyplácí a tento model to dokazuje. Čelní strana opravdu není příliš zajímavá a nebýt průduchů reproduktorů, spletli bychom si novinku s mnoha jinými telefony. Mnohem zdařileji již působí boční stříbrná linie, která chce svým seříznutím imitovat kov. Jde však pouze o plastový materiál, který dominuje celému telefonu.

Naopak velmi povedeně vypadá zadní strana telefonu, kde výrobce použil decentně měkčený plast, který je navíc velmi příjemný na omak. V kombinaci se stříbrným oválem, do kterého jsou vsazeny fotoaparát a čtečka otisků prstů, působí zadní strana nenápadně elegantně, za což chválíme.

V ochranném pouzdře

Vzhledem k tabletofonovým rozměrům se zařízení v ruce drží vcelku pohodlně. Výška se vyšplhala na téměř 154 milimetrů, šířka činí 76,5 milimetrů a tloušťka narostla do 9 milimetrů. Hmotnost 160 gramů byste možná ani nehádali. Decentně zaoblené boky a vlastně i celá zadní strana však zásadním způsobem přispívají k již zmíněnému pohodlí při držení. Dobře jsou umístěné i ovládací prvky. Tlačítko k odemknutí je přesně tam, kde by jej váš palec pravé ruky očekával. O něco výše leží dvojklávesa regulující hlasitost zvuku.

Čelní straně kromě průduchů reproduktorů dominuje velký displej. V pravém horním rohu si své místo našla informační LED dioda, která modrým poblikáváním upozorňuje na zmeškané hovory, zprávy a další události. Nastavit si můžete, zda má blikat vždy nebo třeba jen při nepřečtené SMS zprávě. V každém případě máte i možnost ji zcela vypnout.

V tenkém pruhu pod displejem sídlí trojice senzorových kláves, které lze změnou nastavení opatřit vibrační odezvou, což se rozhodně hodí. Stejně tak by přišlo vhod i podsvětlení těchto kláves, jenže to je již luxus, který se uživateli Lenovo rozhodlo odepřít.

Konstrukční zpracování lze hodnotit veskrze kladně. Ani při silném promačkání se odnikud neozývají žádné nelichotivé zvuky či povrzávání. Pevně působí i zadní, uživatelsky odnímatelný kryt.

Líbilo se nám:

  • poměrně pěkný vzhled
  • příjemný materiál zadní strany
  • pevná konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvětlená senzorová tlačítka

Čtečka otisků prstů: dívejte se a učte se

Ve střední třídě jde stále o spíše velkou vzácnost než obvyklou funkci. Avšak právě tou se Lenovo A7010 bude od svých rivalů odlišovat. Čtečka otisků prstů je umístěna na zadní straně a o vhodnosti umístění bychom mohli vést spory donekonečna. Někomu toto umístění nevyhovuje, protože k odemknutí telefon vždy musíte vzít do ruky. Osobně mi toto umístění přijde takřka ideální.

Nastavení otisků prstů

Mnohem důležitější je však samotná funkčnost čtečky. Nastavení nikoho nepřekvapí: několikrát přiložíte vámi zvolený prst a čekáte, až váš unikátní otisk prstu telefon dostatečně nastuduje. Poté už můžete telefon odemykat prostým přiložením prstu. Není zapotřebí cokoliv jiného, žádné rozsvícení displeje nebo snad předcházející stisk tlačítka. Díky naprosto špičkové rozpoznatelnosti probíhá odemknutí okamžitě. Telefon po přiložení prstu odemknutí nikdy neodmítl. Závidět tak mohou i mnohem dražší konkurenti.

Líbilo se nám:

  • spolehlivě a rychle fungující čtečka

Displej: pěkná podívaná

Lenovo v modelu A7010 nasadilo 5,5palcový IPS displej s více než dostatečným Full HD rozlišením, které vykouzlí jemnost 401 PPI. Výsledné zobrazení je tak velice jemné a jednotlivé pixely nemáte šanci lidským okem rozeznat. Potěší přítomnost automatické regulace jasu, která spolehlivě funguje. Rozsah jasu je skutečně velký a například při nejnižší hodnotě displej sotva svítí, což může zejména v noci přijít vhod. Naopak maximální jas zajistí čitelnost i za ostrého slunce.

Lenovo A7010

V nastavení objevíte také speciální citlivý režim, po jehož aktivaci lze displej ovládat také v rukavicích. To patrně oceníte především v zimních obdobích. O ochranu se pak stará odolné sklíčko Corning Gorilla Glass 3 a případně i zmíněná ochranná fólie, kterou najdete v základním balení.

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • režim ovládání v rukavicích

Zvuk: stereo potěší

Dostáváme se k další velké přednosti Lenova A7010, kterou jsou čelní stereo reproduktory. Ty hrají v prvé řadě neskutečně hlasitě, což se cení. Kvalita reprodukce ak není vůbec špatná. Nesmíte však čekat dech beroucí zážitek jako u telefonů HTC. Reproduktory Lenova jsou totiž laděny spíše na středy a výšky, zatímco na hloubky se bohužel příliš nehledělo. I tak lze říci, že model A7010 hraje ve střední třídě nadprůměrně.

Výstup do sluchátek je pak v rámci mobilních telefonů zcela běžný a dostatečně kvalitní. Je však lepší připojit takřka jakákoliv vlastní sluchátka. Ta dodávaná jsou skutečně považována jen jako příslušenství k hovorům.

Líbilo se nám:

  • stereo reproduktory
  • vysoká hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • důraz kladen spíše na středy a výšky

Baterie a výdrž: jak nás Lenovo naštvalo

V posledních letech jsme si již zvykli, že u mnohých telefonů baterii uživatelsky nevyměníme. Stále však zůstává poměrně dost takových, u kterých je výměna baterie vložena do uživatelských rukou. V Lenovu se asi do poslední chvíle nemohli rozhodnout, jak to v modelu A7010 udělají. Zadní kryt je odnímatelný a dostanete se také ke slotům na dvě micro SIM karty a paměťovou kartu. Dokonce je uvidíte zcela odhalenou baterii, kterou by bylo možné snadno vyměnit. V její spodní části je však malá žlutá nálepka s nápisem zakazujícím výměnu. Co Lenovo vedlo k tak absurdnímu kroku, zůstává záhadou.

Samotná kapacita baterie je solidních 3 300 mAh a při středně náročném používání je možné se dostat i na dvoudenní výdrž. Pokud však budete telefon používat aktivněji, je lepší mu chvilku s nabíječkou dopřát každý večer a následující den mít jistotu plně nabitého přístroje. Výslednou výdrž lze prodloužit spořičem baterie, který sníží výkon telefonu a vypne data na pozadí. Dostalo se také na extrémní úsporu baterie, kdy dojde k zakázaní všech nedůležitých funkcí.

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, dosáhlo Lenovo A7010 času 8 hodin 13 minut, což je téměř o hodinu více než u LG G3. Nabití z nuly na 80 % pak zabere 1 hodinu a 36 minut, úplné nabití pak 1 hodinu a 57 minut.

Líbilo se nám:

  • dva úsporné režimy

Nelíbilo se nám:

  • baterie je přístupná, ale nevyměnitelná

Hardware: potěší i náročnější

V útrobách telefonu tepe osmijádrový procesor MediaTek 6753 s taktem 1,3 GHz, kterému sekunduje 2GB operační paměť. Po zapnutí zbývá takřka 1 GB RAM volný. Výkonově na tom telefon dle benchmarků není vyloženě špatně, což bude cílovým uživatelům jistě postačovat. V benchmarku AnTuTu dosáhl zhruba 37 tisíc bodů. Interní paměť dostala velkorysý prostor 32 GB, reálně máte k dispozici necelých 24 GB. Podporovány jsou však i paměťové karty až do kapacity 128 GB a lze tam přesouvat také aplikace.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velká interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor

Uživatelské prostředí: schopný Android

Prostředí v Lenovu obstarává Android ve verzi 5.1 Lollipop s větší nadstavbou od výrobce. Ta mění font písma, pozadí, ale i design ikonek. K dispozici máte hned několik témat, která se od sebe poměrně zásadně liší a na své si tak přijde patrně většina. V dalších částech prostředí však Lenovo nijak zásadně nexperimentovalo a pokud Android znáte, velmi rychle se zorientujete.

Prostředí

Poměrně dobře to vypadá se softwarovou podporou. Jen během testování nám postupně dorazilo 6 menších aktualizacích a zcela vyloučen není ani upgrade na novější Android 6. Chod prostředí je poměrně svižný a telefon vás nijak nezdržuje. Tu a tam se sice objeví drobné zapřemýšlení, avšak jeho výskyt není častý.

Fotoaparát: v průměru zůstane

Pokud telefony Lenovo něco poměrně trápí, jsou to fotoaparáty. A je to i příklad modelu A7010, jehož 13megaixelový fotoaparát si sice dobře poradí se světlem, avšak ostrost by přeci jen mohla být o něco lepší. Stejně tak pozor musíte dávat na makro snímky, zda telefon skutečně dobře zaostřil. Samotné prostředí aplikace fotoaparátu je vyvedeno v minimalistické formě a prvky nastavení jsou zastoupeny minimálně. Přesto se k hlubšímu nastavení dostanete.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka nabízí 5megapixelové rozlišení i vylepšení vašeho vzhledu. Výsledky jsou však spíše průměrné a hodí se maximálně na displej telefonu či sociální sítě.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Záznam videa je umožněn ve Full HD rozlišení se 29 snímky za vteřinu. Kvalita videa není špatná, potěší slušná ostrost i minimální trhání obrazu.

Lenovo A7010 (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • slušné video

Nelíbilo se nám:

  • jen velmi průměrná kvalita fotografií

Konektivita: takřka vše

V případě spojení s okolním světem se u Lenova A7010 budete moci spolehnout na širokou paletu možností. Začít můžeme u podpory dvou micro SIM karet. Na internet se připojíte skrze LTE a to s podporou všech u nás využívaných pásem. Nechybí ani Wi-Fi. S okolím vás spojí Bluetooth 4.0 nebo také technologie NFC. Dostalo se dokonce i na odporu funkce USB host a k telefonu můžete připojit například flash disk či myš. K dokonalosti by někdo mohl postrádat infračervený port, avšak ten v této cenové hladině rozhodně není obvyklý.

Internetový prohlížeč

Závěrečné zhodnocení: nevypadá zle

Lenovo A7010 cílí na náročnější uživatele, kteří hledají telefon s velkým a současně kvalitním displejem. Ten výrobce zabalil do poměrně líbivého, avšak nikterak originálního těla. Radost cílové skupině mohou udělat stereo reproduktory nebo velmi dobře fungující čtečka otisků prstů. Kladné body novinka získává za velkou interní paměť či přehledné a vcelku svižné prostředí Androidu 5.1.

Naopak mírně A7010 ztrácí fotoaparátem či nepříliš výkonným procesorem, který však pro běžného uživatele nijak omezující nebude. Konkurence je nicméně v cenové hladině kolem 7 tisíc korun velice silná a Lenovo A7010 to nebude mít lehké.

Konkurence

Velkým konkurentem může být stájové Lenovo Vibe P1, které má kovové tělo, větší výkon a podstatně lepší výdrž. Postrádá však stereo reproduktory a stojí o tisíc korun víc. Ve hře je také doprodejové LG G3, které vyniká kvalitnějším displejem, mnohem vyšším výkonem a lepším fotoaparátem. Ztrácí chybějícími stereo reproduktory a postrádá podporu dvou SIM karet. Zajímavou alternativou může být rovněž loňský Alcatel OneTouch Idol 3 (5.5), který má vyšší výkon či lepší fotoaparát, přičemž cena zůstává podobná. Dva tisíce korun můžete ušetřit nákupem Vodafonu Smart Ultra 6, který má vyšší výkon, ale naopak menší paměť.

Konkurence - Lenovo Vibe P1, LG G3, Alcatel OneTouch Idol 3 (5.5) a Vodafone Smart Ultra 6
lenovo-a7010
Klady
  • stereo reproduktory
  • kvalitní displej
  • pevná konstrukce
  • dobře fungující čtečka otisků prstů
  • velká interní paměť
  • slušně optimalizované prostředí
Zápory
  • pouze průměrný fotoaparát
  • slabší procesor
  • nepochopitelně nevýjimatelná baterie
  • nepodsvětlená senzorová tlačítka
Diskuze ke článku
mental.disease
"Kvalita reprodukce ak není vůbec špatná. Nesmíte však čekat dech beroucí zážitek jako u telefonů HTC"

Už sa konečne zobudte z repro u HTC. Tie už boli prekonané niekoľko krát...
Tu je porovnanie A7010 / Vibe X3 / Alcate Idol 3 / One M9 - hra najhoršie
https://www.youtube.com/watch?v=GXxMRDMGUDY
Shorty
Zaujimalo by ma aky telefon ste vlastne testovali. V inych recenziach je spominanye 8 jadro s taktom 1.5 a vykon skore v antutu na hranici 36 - 38 tisic.
Markét
Je to podle mě dobrý telefon ale má vůbec cenu přejítz Lenova K3 Note na A7010?
Redmarx
Excelente predrazeny telefon.
Jsem velkym odpurcem telefonu Huawei, podle me jsou to cinsky smecka, ale proc to zminuju, nez tohle Leninovo, tak radeji Huawei P8 lite a to nemluve o tom, ze vyjde o nekolik tisic levnejc. Pokud za tuhle cenu, tak potom Huawei P7, kterej je kvalitou a rychlosti uplne nekde o nekolik lig jinde. Tohle Leninovo si za tu cenu koupi jen idiot.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze